Himmelrikets favorit i augusti: Grattis, tack och välkommen åter

Himmelrikets favorit i augusti: Grattis, tack och välkommen åter

Normalt ser Himmelriket alltid till att få till en pratstund med sin månadsfavorit. Den här gången blev det annorlunda.

Ungefär ett dygn efter den målrika sistamatchen i augusti var redaktionens omröstning avslutad. I nästan samma ögonblick stod det klart att voteringens segrare var klar för franska Toulouse FC och i färd med att lämna Malmö FF.
Att med så kort varsel få tag i både en flyttande Veljko Birmancevic plus en tillgänglig tolk var inte möjligt. Det blev inget avslutande snack med den serbiske 24-åringen.

Under ganska precis ett och ett halvt år kunde Vejlko kalla sig himmelsblå. På den tiden hann han med att spela 71 tävlingsmatcher och producera 23 mål och 17 assists. Hans insatser bidrog i högsta grad till ett SM-guld, ett cupguld, ett gruppspel i Champions League och ett avancemang till Europa League.

Det är minst sagt ett godkänt facit.

Både hans spelstil och hans förmåga kommer jag att minnas bäst som oberäknelig. De kluriga dribblingarna och utmanande finterna som ofta var briljanta blandades med vågade felbeslut och ineffektiva försök till publikfrierier. De flera målgivande klassavsluten varvades med grova missar framför öppet mål.

Lika delar jubel som frustration, man visste aldrig vad som väntade. Helt ärligt, visst är det på något sätt de spelarna som är mest kittlande och roligast att följa?

Även om Birma i år inte varit i samma form som under 2021 och kollektivet MFF definitivt inte fungerat under årets säsong så har Vejlko blixtrat till då och då. Trots lagets kräftgång har han skapat viktiga mål och ovärderliga poäng, på mer eller mindre egen hand. Den närmsta framtiden, med framför allt ett europaspel utan Birmancevic, ser onekligen oviss ut.

I dessa moderna fotbollstider pratar man mest om vilken bra affär hans korta tid i Malmö innebär för klubben, något av en mall för framtida investeringar i unga, lovande utländska spelare. 50 miljoner plus möjliga vidareförsäljningsbonusar ryktas det om.

Fint så. Själv tycker jag det är roligare att minnas de klassiskt uppdragna shortsen och kalsongdanserna i omklädningsrummet efter ännu en vinst på internationell mark.

Tack för allt Vejlko och välkommen tillbaka. Srecno s tim!

***

Framröstade spelare (och antal poäng) 
1. Veljko Birmancevic (21)
2. Johan Dahlin (13)
3. Lasse Nielsen (11)
4. Eric Larsson (7)
4. Ismael Diawara (7)
6. Jo Inge Berget (6)
6. Niklas Moisander (6)
8. Dennis Hadzikadunic (4)
8. Moustafa Zeidan (4)
10. Anders Christiansen (3)
11. Hugo Larsson (2)
12. Felix Beijmo (1)


Varje redaktionsmedlem röstar på tre spelare, där ettan får 4 poäng, tvåan får 2 och trean 1.

  

  

 

John Börén2022-09-06 10:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?