Himmelrikets favorit i september: Även den här säsongen kan bli riktigt lyckad

Himmelrikets favorit i september: Även den här säsongen kan bli riktigt lyckad

Himmelriket har utsett september månads bäste spelare. En rutinerad och jättetaggad norrman.

Jo Inge Berget, du är framröstad till Himmelrikets favorit i september!
Vad trevligt! Tack, tack!

I och med landslagsuppehållet blev det en kort månad men ändå instensivt med fem matcher på två veckor. Braga och St Gilloise i Europa, Helsingborg och Norrköping i Allsvenskan. Elfsborg hemma kanske vi inte ska nämna?
Nej, den hoppar jag gärna över. Där var vi inte tillräckligt bra, det räcker så.

Vi kan prata nutid istället. Hur har speluppehållet varit för dig?
Det har varit fint. Jag hann med att åka upp till Norge en sväng.

Gör du något särskilt när du är hemma?
Nej, ingenting. Medvetet ingenting. Bara koppla av och ta det lugnt i vår stuga. Otroligt skönt.

Annars är det väl ganska lätt att vara norsk på jobbet nuförtiden, med tanke på vad landslagen presterar?
Jo för all del, de har gjort det bra. De förlorade sist visserligen, men annars har de presterat fint.

Och rätt mycket bättre än Sverige
Ja, lite bättre i alla fall. Hehe.

Efter den där matchen mot Elfsborg som vi inte ska prata om kom en annan norrman in i bilden. För en åskådare var det tydligt att något genast hände med laget. Ni utstrålade en helt annan energi och självförtroende på plan jämfört med senaste veckorna trots ett så pass tufft motstånd som portugisiska Braga. Vad är det Åge Hareide gör egentligen?
Från första stunden kom han in med mycket energi och var tydlig med att han förväntade sig samma mängd tillbaka. Han kom med ett krav på en högre lägstanivå som han fått väldigt bra respons på från oss alla och det är väl det som syns i matcherna. Vi har väl inte spelat ut något lag men vi har åtminstone visat att vi verkligen vill spela fotboll och vinna matcher igen.

Du har ju haft Åge som tränare tidigare. Är han sig lik eller har han överraskat dig med något?
Nja, han är sig själv och han har varit med länge nu. Han vet vad han ska göra och vilka knappar han ska trycka på hos varje spelare för att laget ska fungera på bästa sätt. Att få ihop gruppen, det kan han verkligen.

Säsongen är absolut inte över, men redan kan man väl summera den som rätt så spretig. Cupguld och gruppspel i Europa League skulle vara garanterad succé i vilket annat svenskt lag som helst. Samtidigt har det gått knackigt i Allsvenskan med två tränarbyten som följd. Har du varit med om ett så stökigt år någon gång?
Att det går upp och ner har man ju varit med om. 2015 var ju märkligt när vi kvalade in i Champions League men slutade femma i serien. Då var det både höga toppar och riktigt djupa dalar. Men tre tränare på ett år... Det är såklart speciellt. Men nu har vi ju faktiskt en god chans i egna händer att nå åtminstone topp tre. Gör vi ett bra jobb på slutet så kan även den här säsongen bli riktigt lyckad.

Du låter inte direkt skakad?
Nej, varje år har man både som spelare och lag matcher där man inte är på topp. Det kommer man aldrig ifrån. Då gäller det man ändå är tillräckligt bra även om man inte har sin bästa dag. Det är där vi har brustit i år, när vi inte har varit bra har vi varit för dåliga. Nu har vi gjort ett par bra insatser på kort tid och förhoppningsvis kan vi gemensamt lyfta oss inför avslutningen.

Och vilken avslutning det kommer att bli! Jag vill absolut inte på något sätt antyda att du börjar bli gammal, men du får ändå räknas till de mer rutinerade i laget. Vad är viktigast för dig och din kropp när matcherna kommer så tätt?
Haha! Jo, så pass många säsonger har jag klarat av så att bli kallad rutinerad är helt okej. Man blir ju bättre på att känna sin kropp med åren och jag vet att jag fungerar som bäst när det är mycket matcher så jag gläder mig mycket åt månaden som kommer. Jag och laget vill visa att vi kan så mycket mer än vad hittills visat i år och nu kommer möjligheterna tätt.

Är det något som är extra viktigt för dig för att orka ta sig an alla matcher?
När man var i 20-årsåldern gick mycket av sig själv. I min ålder blir allting lite viktigare, särskilt jobbet mellan matcherna med sömn, stretch och rätt mat. Det gäller att vara noga med allt. När jag var yngre kunde jag slarva lite och ändå återhämta mig.

Du har ju onekligen rutin och varit många år i klubben och staden Malmö. Jag utgår från att du trivs väldigt bra här?
Absolut, det är ingen överdrift. Sedan jag kom hit första gången har jag fått tre barn här, så Malmö kommer alltid ha en stor plats i mitt och familjens hjärtan. Det känns hemma.

Om du skulle nämna tre favoriter med staden Malmö, vilka skulle det bli?
Oj, jag bor ju i Höllviken så jag är ju inte riktig Malmöbo. Men okej, först är förstås Stadion. Är man besök så ska man inte missa att gå på match när vi spelar. Det är det viktigaste. Innan vi fick barn bodde vi vid Drottningtorget där vi också trivdes väldigt bra. Det blev många turer på stan och gärna en sväng om Lilla Torg. Med barn är det skönt med lite mera plats och nära till bad och beach så då är Höllviken perfekt.

Vi är framme vid frågan som måste ställas. Jag tvivlar på att jag kommer få ett klart och definitivt svar. Men i alla fall, kommer vi att få se dig i Malmö-tröjan år 2023?
Du ska få ett helt ärligt svar i alla fall. Jag vet inte. Som jag sa nyss, både jag och familjen trivs jättebra i Malmö och det gäller både fotbollen och livet utanför. Vi får se vad vi kan komma överens om, klubben och jag.

Du gjorde ju målet som skulle bli avgörande för SM-guldet förra året, i näst sista omgången borta mot Kalmar. Hur många gånger har du tittat på det?
Inte så många gånger. Minnet är tillräckligt starkt, jag behöver inte se bilder för att känna av en sådan upplevelse. Jag hoppas jag får chansen till fler sådana ögonblick nu i oktober.

Gärna redan mot Hammarby på lördag. Hur taggad är du?
Jättetaggad. Det är en måstematch som vi bara ska vinna.

Det låter bra. Tack för pratstunden, lycka till på lördag och igen, grattis till Himmelrikets favorit!
Tusen tack!

 Framröstade spelare (och antal poäng) 
1. Jo Inge Berget (24)
2. Ismael Diawara (15)
3. Isaac Kiese-Thelin (12)
4. Anders Chrisitansen (4)
4. Patriot Seidju(7)
6. Dennis Hadzikadunic(3)
7. Joseph Ceesay (1)
7. Moustafa Zeidan (1)



Varje redaktionsmedlem röstar på tre spelare, där ettan får 4 poäng, tvåan får 2 och trean 1.

 
 
 

John Börén2022-09-30 12:30:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?