Himmelrikets Favorit i september: "Jaja, nu är det bara att köra på"

Himmelrikets Favorit i september: "Jaja, nu är det bara att köra på"

Omedelbar succé. På annat sätt kan man inte beskriva Mathias Ranégies första månad i Malmö FF. Himmelrikets redaktion röstade fram honom, med en poängs marginal, till månadens spelare.

Grattis till utmärkelsen!
– Vad kul. Första månaden och man får ett sånt här pris. Det var riktigt roligt.
 
Ja, snacka om succé.
– Jo, ja, det kan man kanske säga.
 
Den 30 augusti blev du himmelsblå och i september följde sju tävlingsmatcher, alla med dig på planen. Det var ingen mjukstart du fick.
– Nej, fast det visste jag också när jag kom hit, att det skulle vara ett fruktansvärt hårt schema. Men absolut, nu känns det skönt med den här pausen, även om jag kände att det fanns energi kvar hela tiden. Det går att spela så här tätt visar det sig. Och det är roligt samtidigt, mindre träning och fler matcher och det är matcher man vill spela. Jag erkänner att det var svårt att veta innan hur kroppen fixar en sån här utmaning, för jag hade ju ändå spelat mycket med Häcken också.
 
Första mötet med de andra i truppen, hur var det, hur var gemenskapen och hur var det att komma in i den?
– Det gick rätt smidigt och jag kände en del Malmöspelare sen tidigare. Förra hösten var jag till exempel och hälsade på Daniel (Larsson) när MFF vann SM-guld. Då fick jag träffa många av spelarna, och dessutom har vi ju mötts ett antal gånger på planen. Alla ansikten kändes hyfsat välbekanta så det gick smidigt vill jag påstå.
 
Många höjde på ögonbrynen när du kom hit. Berätta hur du tänkte när du sa ja till MFF.
– Första tankarna var att om jag skulle flytta på mig så skulle det vara till ett utländskt lag. Men det dök inte upp några som jag ville till, eller så var det bud som var för låga för Häcken att acceptera. Sen kom Helsingborg in i bilden och strax därpå Malmö. Och då kändes det omedelbart spännande att gå hit. Redan från början av det här året hade jag ställt in mig på att gå vidare i karriären och lämna Häcken, men så gick tiden utan att något hände. Så när MFF kom med ett bud kändes det jättebra.
 
Kan du i dag berätta vilka klubbar eller ligor som ville ha dig, men som du inte ville gå till?
– Det var en hel del i Championship (England), men som kanske inte riktigt passade mig kände jag.
 
Du menar att det är själva fotbollen där som inte passar dig?
– Precis. Det är bra pengar där, men… Det hade också känts tungt att komma in sent i en trupp där, så jag bangade. Dessutom var där lite Tyskland som jag tyckte var intressant, men där buden var för låga. Och så var det något från Turkiet också.
 
Precis som du nämnde sa du att det endast var en utländsk klubb som skulle få dig att flytta från Häcken, men sen ändrade du dig och gick till Malmö FF. Om det i stället hade varit lokalkonkurrenterna IFK Göteborg eller GAIS som försökt få över dig, hade det gjort skillnad?
– Göteborg är en gammal historia som jag inte vill upprepa. Och GAIS, varför skulle jag gå dit? Det känns inte mycket större än Häcken. Så nej, det hade inte varit aktuellt. Dessutom har jag väldigt svårt att tro att Blåvitt hade velat lägga ett bud på mig.
 
Det hann gå några matcher innan du gjorde mål. Blev du någon gång orolig att du hamnat i en torka?
– Nej, egentligen inte. Eftersom matcherna ändå såg ut som de gjorde, jag hade många chanser mot både Blåvitt och Trelleborg, kändes det okey. Jag hade lägen och var där framme där jag ska vara. Då vet man att det till slut lossnar. Värre hade varit om jag sprang runt och riktigt var vilse på planen. Det kändes som att målen snart skulle komma.
 
Och det gjorde de också. Två mål mot HBK till att börja med. Är det den matchen som du är enskilt mest nöjd med för egen del i september?
– Jag vet inte om jag tycker det spelmässigt för min del, men å andra sidan var vi i laget väldigt dominerande. Givetvis var det väldigt skönt att jag fick göra mina första mål i Malmötröjan, så det var en bra match på det sättet att det släppte. Jag var köpt för mycket pengar och hade det inte blivit mål rätt snart hade det kunnat bli tjat om det.
 
Jag befann mig på ståplatsläktaren bakom HBK-målet och när man såg hur du sprang fram emot klacken gick det nästan att ta på din glädje där.
– Så var det. Det var saker som släppte där, inget snack om saken. Eftersom jag hade varit så nära tidigare, kom ändå ett litet spöke; ska det vara så här, så nära. Som jag sa tidigare var jag egentligen inte orolig, men absolut att det var jäkligt gott med det första målet. Och då kände jag att: jaja, nu är det bara att köra på.
 
Schysst av Daniel Larsson då att passa och inte ta avslutet själv?
– Ja, verkligen.
 
Tycker du att ni har hittat varandra?
– Det tycker jag, där finns bra intentioner. Det visste jag redan när jag kom till Malmö att när vi får spela ihop ett tag kan det bli hur bra som helst.
 
Jag tänker att det ändå inte är så lätt att byta klubb mitt i en säsong. Vad är egentligen de stora skillnaderna i spelet här jämfört med i Häcken?
– Det är mindre rakt här. I Häcken hade jag ett stort ansvar och fick många bollar. Här är det fortfarande så att folk gillar att bolla runt rätt mycket. Det är mycket mer förande spel och mycket mer bollinnehav här, även om Häcken också har stort innehav. Det är väl de grejerna, alltså att jag inte är riktigt lika delaktig som jag var i Häcken.
 
Det är en dryg månad sen du kom till MFF. Har du och din familj kommit till rätta i Malmö?
– Det tycker jag. Vi håller på med lägenheten nu och fixar och donar. Sen är det en del småsaker som boendeparkeringen kvar. Därför kom den här korta semestern perfekt så vi kan gå här hemma och göra i ordning.
 
Och du har lärt dig att hitta i Malmö?
– Ja, det har jag gjort.
 
Grattis än en gång till att bli Himmelrikets Favorit i september!
– Tack, tack. Det här var verkligen skitkul.
 
***
 
Spelare (och antal poäng)
 
1. Mathias Ranégie (35)
2. Pontus Jansson (34)
3. Jimmy Durmaz (13)
4. Wilton Figueiredo (6)
5. Daniel Andersson (3)
5. Jiloan Hamad (3)
7. Ulrich Vinzents (2)
7. Jeffrey Aubynn (2)
7. Miljan Mutavdzic (2)
7. Miiko Albornoz (2)
11. Ricardinho (1)
11. Ivo Pekalski (1)
11. Dardan Rexhepi (1)
 
***
 
Varje redaktionsmedlem har haft möjlighet att rösta på 3 spelare, som har fått 4, 2 respektive 1 poäng.

Magnus Johansson2011-10-04 18:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?