Himmelrikets Fotbollsgala 2013: Årets back

Himmelrikets Fotbollsgala 2013: Årets back

Himmelrikets fotbollsgala går vidare och vi tar nu årets back.

Årets back: Ricardinho

Motivering: I år har Ricardinho tagit sitt spel till en ny nivå, och har växt ut till en spelare som väl egentligen är för bra för Allsvenskan. Fick platsen som årets vänsterback i SvenskaFans lag och det känns inte som om någon i serien är i närheten av hans nivå. Snabb i såväl tanke som ben, och dessutom en spelare som har utmärkta såväl skott som passningar. Klass!

Så föll rösterna:
Ricardinho: 58 %
Filip Helander: 27%
Pontus Jansson: 16%

I år har vi valt låta fem MFF-supportrar ställa frågor till redaktionen om vinnarna. Den här gången är det Magnus Johansson som ställs mot väggen.

Glade Gunder: Ricardinho. Vilken magisk spelare. Har vi någonsin haft en lika bra ytterback? Vem då i så fall?
Att jämföra Ricardinho med Roland Andersson, Ingemar Erlandsson, Per Ågren och många, många andra från "förr" går inte. Hur jämföra Pelé och Messi? Hur jämföra guldet 1944 med 2013? Det ställer helt andra krav på fotbollsspelare i dag än då, så det vore orättvist att ens ge sig in på ett resonemang där.

Däremot kan man förstås titta på en någorlunda nutid med Jon Inge Høiland, Behrang Safari och Joseph Elanga. Och då blir det svårare. Jag vet ärligt talat inte hur dessa står sig i jämförelse med Ricardinho, eller hur Ricardinho står sig i jämförelse med dessa om man så vill. 

Man kan lugnt påstå att MFF har en tradition av att få fram fantastiska ytterbackar, och Ricardinho gör sannerligen inte bort sig i den traditionen. Han är kort och gott en fantastisk spelare. Och jag är är omåttligt förtjust i honom.


Argsinte Arvid: Den lille brassen? Han når ju knappt ovanför grässtråna. Hur ska han kunna vinna några dueller? Nä, mot riktigt motstånd är han chanslös. Eller hur?
Hur han skulle stå sig mot en Christiano Ronaldo, en Zlatan Ibrahimovic eller en Gareth Bale lär vi väl dessvärre aldrig få veta. Och mycket talar nog för att han kanske inte skulle klara det jättebra sett över en hel säsong (i en enstaka match vore det annorlunda). För om det hade varit så, hade utländska storklubbar redan haffat honom. Fast mot internationellt motstånd av den kaliber som MFF ställs mot gör han nästan alltid bra ifrån sig. Det är inte storleken det hänger på. Det borde frågeställaren veta...

Pessimistiske Per: Tänk om Ricardinho säljs. Hur ska vi klara oss? Det finns ju ingen som någonsin skulle kunna ta över hans mantel. Det är kört!!! Eller??
Kört är kanske att ta i, men det skulle bli väldigt svårt att ersätta honom. Visst finns Concha, Miiko och Konate som säkert skulle göra habila, eller till och med bra, insatser på vänsterbacken. Men att hitta någon med Ricardinhos kvaliteter blir som sagt svårt. Å andra sidan trodde jag detsamma när Elanga försvann. Vi får väl se vad som händer, men eftersom Ricardinho trivs i MFF och Malmö och Sverige, så hyser jag gott hopp om att se honom i vår tröja många år framöver.

Analyserande August: Jag brukar inte följa Ricardinho så mycket, men har hört mycket gott om honom. Hur skulle du beskriva hans spelstil? Kan han liknas vid någon internationell spelare?
Jag är inte spelanalytiskt lagd. Får man passa på frågan? Inte. Säg så här. Om du ser en brunhårig kille iklädd en himmelsblå tröja nere vid egen hörnflagga med 3-4 motståndare runt omkring sig, om du ser samma kille 5 sekunder senare fortfarande med bollen vid fötterna och där motståndarspelarna ser ut som frågetecken, om du fortfarande ser samma kille uppe i anfallet på vänsterkanten 4-5 sekunder senare där han just fått tillbaka bollen av en medspelare och nu på språng framåt - ja, då är det Ricardinho du fått uppleva. Fattar du?

Någon utländsk spelarjämförelse får du inte. Vem bryr sig? Ricardinho är Ricardinho och Ricardinho är i MFF. Då finns det inga andra som behöver nämnas.

Filosofiske Filip: Om du skulle beskriva Ricardinho vid en bok. Vilken bok hade du valt och varför?
När jag gjorde intervjuserien 15 guld, 15 spelare, 15 frågor när vi hade vunnit 2004 så var det många av spelarna som nämnde Dan Browns DaVinci-koden som den bästa bok de någonsin läst. De var förstås helt fel ute, den tillhör inte ens topp 200. Världens bästa bok är ju Gud vet av Joseph Heller i konkurrens med några av Hemingway, Patient 67 av Dennis Lehane samt några till.

Men att jämföra Ricardinho med DaVinci-koden är nog inte så dumt faktiskt. Det händer hela tiden något i den boken, du kan inte släppa den ifrån dig för du vill se vad sker härnäst. Ibland suckar du och tänker att det blir lite väl mycket av det goda, det slirar på sina ställen, men det är hela tiden ruskigt underhållande. Och så finns där ett lyckligt slut efter en del komplikationer. Precis som med Ricardinho, som under försommaren kanske inte var som allra bäst, men nu på slutet var absolut lysande. Allsvenskans bästa spelare de sista två månaderna? Ja.



-----------------
Fotnot: Himmelrikets läsare har röstat fram årets vinnare från tre utvalda nomineringar i varje kategori.

Tidigare vinnare av Årets back:
2010: Daniel Andersson
2011: Pontus Jansson
2012: Pontus Jansson

Ulf "Raulolle" Nilssonulf.nilsson@svenskafans.com2013-11-26 07:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?