Himmelrikets Fotbollsgala 2014: Årets genombrott
Förra årets himmelsblå genombrottsman.

Himmelrikets Fotbollsgala 2014: Årets genombrott

Han kom, gjorde succé och lämnade för större uppgifter. 2014 års himmelsblå genombrottsman heter Isaac Kiese Thelin.

”Jag har följt IFK hela mitt liv och jag kan med gott samvete säga att det här är den sämsta spelaren jag har sett killen är lång dålig teknik och ser ut som en Div4 spelare”

Så summerade en Sportbladet-läsare Isaac Kiese Thelins tid i IFK Norrköping. Jag minns att jag läste texten (signerad Robert Laul) och dess efterföljande kommentarer när Isaac bara några veckor senare skrev på för Malmö FF. När jag gjort det gick jag vidare till hans Wikipedia-sida för att förkovra mig i hans statistik från Peking-tiden; siffrorna måste ju vara imponerande för att man ska tillåtas ta klivet från Norrköping till de regerande mästarna, serieledarna och Champions League-kvalarna.

På 48 matcher hade han gjort… 6 mål.

Hade Daniel Andersson krökat på arbetstid? Hade Isaac med egna pengar köpt in sig i MFF? Vem skulle behöva avgå? Jag förstod ingenting. ING-EN-TING. Nu var väl aldrig Kiese Thelin tänkt som den frälsare som skulle skjuta oss i Champions League; sådana hade vi redan och Isaac var säkert värvad som en man för framtiden. Men ändå, det här skrek inte direkt storsatsning.

Förtvivlat började jag leta skäl som ändå talade för att det här skulle kunna landa i en succé. Han var ju ung och hade utvecklingspotential trots allt. Och han hade varit grym i luftrummet när jag såg IFK:s bortvinst mot AIK några månader tidigare. Och han representerade faktiskt en spelartyp som vi saknat sedan Ranégie dragit till Udine för ett par år sedan.

Slutligen lugnade jag ändå ner mig. Han hade inte kostat många kronor och i värsta fall kunde han alltid agera rotationsspelare och avlastningsspelare.

På den nivån var det, alltså. Jag inbillade mig dessutom att jag hade fler likasinnade än jag hade motståndare i frågan. Betydligt fler. För en supporter är synen på det egna laget (eller på alla lag för den delen) som bekant sällan särskilt nyanserad. För att hårddra det: Man är antingen bra eller kass. De flesta var ännu för oinsatta för att uttala sig, men om det var hos någon av de bägge ytterligheterna Isaac borde placeras hos var det hos det senare.

Så tyckte några av oss då. Det gör vi inte idag. 7 månader efter att han anlänt har han, i tur och ordning, hunnit:

  • Göra mål i sin allsvenska MFF-debut (mot Kalmar).
  • Vara starkt bidragande till att MFF gick till Champions League (bland annat genom mål och assist i dubbelmötet mot Prag).
  • Stå för flertalet direkt poängavgörande mål och assists i Allsvenskan.
  • Skjuta Sverige till U21-EM.
  • Debutera för A-landslaget och spela EM-kval.
  • Lämna MFF för Bordeaux. För 40 miljoner kronor.

Isaac Kiese Thelins tid i MFF blev, kort, intensiv och alldeles, alldeles underbar. Tillsammans med framförallt Markus Rosenberg och Emil Forsberg bar han den himmelsblå offensiven till ytterligare ett SM-guld och till ett oförglömligt Champions League-äventyr.

Med sin styrka och teknik gjorde han matchtillvaron sur för världsklassbackar som Chiellini och Godín i Champions League. I Allsvenskan stod han för flera direkt avgörande insatser som starkt bidrog till guldet. Mitt kanske främsta målminne är kvitteringen till 3-3 som han gör borta mot Häcken. Mottagningen, vändningen och skottet höll allra högsta klass. Bara att se till att MFF plockar en poäng mot Häcken är en prestation i sig värd en egen byst utanför Stadion.

Genombrottets genombrott. Genombrott med stort G. Ni känner igen retoriken, men faktum är att det här var ett av de största individuella spelargenombrotten på många, många år. Inte bara i MFF utan i svensk fotboll över huvud taget.

Tack för det här halvåret, Isaac, och jättevälkommen tillbaka den dagen du känner för det!

----------------
Så föll rösterna:
Isaac Kiese Thelin: 60%
Tinnerholm: 40%
Kroon: 0%

-----------------
Fotnot: Himmelrikets läsare har röstat fram årets vinnare från tre utvalda nomineringar i varje kategori.

Tidigare vinnare av Årets genombrott:
2010: Ivo Pekalski
2011: Pontus Jansson
2012: Miiko Albornoz
2013: Filip Helander 

Carl Angerborn2015-01-25 08:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?