Himmelrikets Fotbollsgala 2014: Årets mål

Himmelrikets Fotbollsgala 2014: Årets mål

Dags för Daniel Larssons gamla kategori - Årets mål.

Malmö 27 augusti 2014
Efter att ha upplevt en ruskig match nere i Österrike räddades hoppet i slutet av matchen när Emil Forsberg fixade 2-1 på en målvaktstavla.
De allra flesta "experter" var ändå eniga. Salzburg visade nere i Österrike att man är ett betydligt bättre lag än Malmö FF, och att MFF skulle orka hålla Salzburgs offensiv med Soriano i spetsen stången sågs som i princip omöjligt.
Salburg med sina enorma resurser skulle göra processen kort.

I Malmö var dock inställningen annorlunda. Vi hade visat hemma förr vilket jäkla lag vi är. Vi hade visat förr att hemmapubliken var en maktfaktor. Vi hade fått lag som Glasgow Rangers (på den tiden de faktiskt hade bra spelare) och Dinamo Zagreb att åka hem utan att fatta vad som hänt.
Vid chanserna att nå Champions League förr föll vi på målsnöret. En usel insats mot FC Thun samt efter en heroisk insats mot Zagreb som sånär räckte hela vägen fram.
Men nu. Nu skulle vi f-n dit. Vi skulle inte lämna något åt slumpen. Vi skulle inte känna efter - Tänk om. Vi skulle bara dit - Och vi skulle dit genom att skapa en gryta i Stadion som Salzburg skulle chockas av. En makalös inramning. En stöttning på en nivå vi aldrig nått förr. En Hexenkessel.
Vi gjorde det mot Sparta Prag. Nu skulle vi göra det igen.
Hexenkessel.

Med en sanslös inramning i ryggen tog det MFF bara tio minuter att skaffa sig ett ypperligt läge i matchen. Markus Rosenberg hittade Magnus Eriksson på djupet, och målvakten, som missade totalt nere i Österrike, missade igen och kapade Eriksson. Straff - 1-0 av Rosenberg.

Stadion skakade. Spelarna var taggade till tänderna. Man vann dueller. Man pressade Salzburg. Och man ökade på till 2-0.

-------------------------------------------
Minut 19.
En något märklig situation ute till vänster 10 meter utanför straffområdet såg bollen studsa från såväl Emil Forsberg som Isaac Kiese Thelin efter en boll från Robin Olsen, men inte heller Salzburgarna fick undan bollen och istället flög den några meter inåt plan där Magnus Eriksson stod.
Eriksson hade alternativ att spela Rosenberg som befann sig strax utanför straffområdet.
Eriksson kunde lagt ut den till Forsberg till vänter.
Eriksson kunde ha krossat den över till Tinnerholm som kom löpandes ute till höger.
Eriksson tänkte inte så. Eriksson tänkte ett steg längre? Eriksson tänkte kanske inte alls?
Men vad han gjorde. Det var magiskt.

Istället för att ta emot bollen. Istället för att passa bollen. Istället för att tappa bollen.
Istället drog han till på volley och bollen gick i en perfekt båge över målvakten in vid det bortre stolpen. Ett makalöst mål. Ett fantastiskt skott. Ett stycke magi.



-------------------------------------------

Målet betydde 2-0. Men det var inte bara det. Målet gav också tron att ingenting var omöjligt. Vi kunde lyckas. Vi hade spelarna. Vi hade inramningen. Vi hade tränaren. Vi hade flyten på vår sida. Och vi hade magin.
Målet spräckte alla barriärer som fanns kvar. ALLA.
Där och då var allt möjligt.Ett "vanligt" mål hade säkert också tagit oss till Champions League, men tron, magin och stämningen tack vare Magnus vansinniga mål.... Det var svåröverträffad.


----------------
Så föll rösterna:
Erikssons 2-0 mot Salzburg: 68 %
Rosenbergs 3-0 mot Salzburg: 20 %
Molins 2-0 mot IFK Göteborg: 12 %

-----------------
Fotnot: Himmelrikets läsare har röstat fram årets vinnare från tre utvalda nomineringar i varje kategori.

Tidigare vinnare av Årets mål:
2010: Daniel Larsson
2011: Daniel Larsson
2012: Jimmy Durmaz
2013: Tokelo Rantie

Ulf "Raulolle" Nilssonulf.nilsson@svenskafans.com2015-01-26 16:30:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?