Himmelrikets Fotbollsgala 2017: Årets anfallare

Himmelrikets Fotbollsgala 2017: Årets anfallare

Dags för mannen längst fram.

De nominerade är....
Carlos Strandberg: Efter succéen i AIK har Carlos haft det jobbigt i utlandet och inte heller han lyckades göra sig ett namn i Belgien. Fick inleda i lugn och ro från bänken men tog sen en ordinarie plats. Öste inte in mål, men började visa vilken dimension han kan tillföra.
Markus Rosenberg: Inte lika poängglad som i sina glansdagar men under perioder verkar han spela på en helt egen nivå. Enormt smart och tekniskt skicklig vilket ger honom ett försprång många gånger.
Alexander Jeremejeff: Mest petad under våren, men under sommaren klev han fram och i perioder såg han ut som en billig version av Maradona. Svarade för mål, assist och dribblingar. Från nästan ingenstans.

Och vinnaren är.....
Markus Rosenberg

Så föll rösterna
Markus Rosenberg 81%
Alexander Jeremejeff 14%
Carlos Strandberg 5%

Statistik
Markus Rosenberg
Matcher: 24
Mål: 7
Assist: 4
Gula kort: 3
Röda kort: 1

Vi tog ett snack med Henrik Sjöström, Åsa Flykt, Carl Angeborn och Sadan Filipovic om vår kapten

Markus Rosenberg blir årets anfallare igen. Vad är det som gör Mackan så bra?
Henrik: Först och främst: Hans attityd och aura ger honom ett övertag från första sekund. Bara hans gångstil, hållning och Guy Fawkes-leende får omgivningen att känna sig förminskade. Sen är han en riktigt duktig bollbehandlare - särskilt vid mottagningar - och hans passningar och avslut håller högre nivå än någon annan i Allsvenskan.

Åsa: En hel del av Mackans storhet handlar om sånt som inte är rent spelmässiga kvaliteter tycker jag, att han är så bra i MFF är delvis för att han ju ÄR så himla mycket MFF. Hela hans person och attityd utstrålar den  kaxigheten som vi älskar men andra hatar. Som kapten visar han vägen på plan genom det stora jobb han tar. Jag älskar att se honom ta galna tjurrusningar till löpningar och trycka till en motståndare rejält, som för att säga "Vi är Malmö FF, vim fan e du? 

Sadan:Lojaliteten och kärleken till klubben. Jag anser att varje spelare växer och blir bättre om han verkligen älskar klubben han representerar. Han är nog den hemvändare som lyckats bäst under 2010-talet.

Carl:
Lika delar fotbollskompetens som ledaregenskaper och personlighet, skulle jag säga. Angående det rent fotbollsmässiga är det kanske främst hans touch, spelförståelse och intelligens som höjer honom från mängden.
Dessutom är han MFF och Malmö personifierad med sin vinnaraura och "Aumen, håll flabben"-mentalitet. Det gör honom till den perfekta representanten för klubben - ett uppdrag han tar på allra största allvar på planen.


Är det ett svaghetstecken att Mackan i år blir årets anfallare med tanke på att det kanske inte varit hans starkaste säsong i karriären?
Henrik: Det säger snarare något om vilken hög lägstanivå Mackan håller. Han är en klasspelare och även om topparna har varit färre i år så har dalarna alltjämt uteblivit. Laget har haft stor spridning på poängproduktionen, och det kanske de andra spelarna ska tacka Mackan för.

Sadan: Svaghet? Nej, absolut inte. Det är kollektivet som är starkt, precis som blågult, Mackan är dock i sin kaptensroll den som bär laget på sina axlar-

Carl: Ja, jo, lite kanske ändå. Jeremejeff klev fram under slutet av säsongen och hade han visat samma form under hela året hade han nog kunnat utmana. Bergets gjorde trots allt flest mål, men betraktas nog främst som yttermittfältare i år. Annars kännetecknades anfallarnas år mycket av ineffektivitet och kassa avslut, ett beteende Carlos Strandberg dessvärre tog till sig under hösten. Det finns emellertid gott om hopp om bättring nästa år.  

Nu blir det en säsong till (minst - Man kan ju drömma). Vad tror du dels om den kommande säsongen för Mackan och hur stor är han i MFF-historien?
Henrik: Hans betydelse kommer vara fortsatt stor, inte minst för att bära vidare vinnarkulturen, men kanske framförallt för att ledsaga Carlos Strandberg och andra yngre spelare. Carlos behöver en förebild och ingen kan vara bättre än Mackan! Mackans roll i MFF:s historia är enorm. Vägen från fotbollsskolan till genombrottet, utlandskarriären och sen återkomsten. Tiden sedan han kom tillbaka saknar motstycke i modern lagidrotts historia. Att vinna så många guld och som allsvensk förening spela två Champions League är enormt, och det hade inte varit möjligt utan Mackan. Så är det bara.


Åsa: Nästa säsong tror jag vi kommer att så se en Mackan som spelar mer sparsamt, som verkligen lyssnar på kroppen och vilar när han behöver för att kunna lägga all kraft på de viktigaste matcherna. Mackan måste ses som en av våra riktigt stora. Under några enormt framgångsrika år har han varit ledaren jag är helt säker på att vi inte skulle tagit oss till CL utan honom.  

Sadan:
Förväntar mig inte att han ska vara en startspelare nästa säsong faktiskt. Tycker han ska komma in vid behov (helst nästan varje match) för att han ska avsluta karriären på bästa sätt. Skulle ju vara riktigt tråkigt ifall han skadade sig som startspelare eller att han är ur form. Jag kommer alltid propagera för att ge de yngre utrymmet att utvecklas, istället för veteraner. Med all respekt för Mackan men nu är det dags att lämna över målskyttet och kaptensrollen till någon annan.  
 
Angående hans storhet så är han en av de största sedan di blåes storhetstid på 70-talet. Han är som Zlatan varit för Sveriges landslag under många år. Han är nog den som inspirerat de andra i truppen mest, tillsammans med Safari. De fd utlandsproffsen har tagit vinnarmentaliteten och kvalitén till Malmö. Räknar med ett SM-guld även nästa säsong, så Mackan avslutar på topp.
 

Carl:
Han kommer självklart vilja avsluta snyggt och har alla förutsättningar för att göra det. Jag tyckte nog att Mackans 2017 var starkare än hans 2016, vilket gör mig hoppfull inför nästa säsong. Förhoppningsvis får han bra avlastning från Jeremejeff och Strandberg och på så vis kan vara som vassast när det kommer till avgörande matcher.
Den dagen Markus Rosenberg lägger av kan han oavsett hur slutet ser ut räkna in sig i den digra skara av himmelsblå ikoner och hjältar vi har idag. En av de absolut största vi har sett i vår tröja. Någonsin, vågar jag påstå.


Tidigare vinnare i Årets anfallare:
2010: Daniel Larsson
2011: Mathias Ranegie
2012: Mathias Ranegie
2013: Magnus Eriksson
2014: Markus Rosenberg
2015: Markus Rosenberg
2016: Markus Rosenberg
 

Ulf "Raulolle" Nilssonulf.nilsson@svenskafans.com2017-12-12 07:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?