Himmelrikets Fotbollsgala 2017: Årets målvakt

Himmelrikets Fotbollsgala 2017: Årets målvakt

Vi börjar utmärkelserna i Himmelrikets Fotbollsgala.

De nominerade är....
Johan Wiland: Johan den äldre började som vår förstekeeper och var den vanlige stabile Johan Wiland. Visade dessutom prov på sin vinnarskalle när han sågade lagets insatser mot bland annat Vardar och efter tappet mot Sirius.
Fredrik Andersson: Andremålvakt bakom valfri Johan, men fick chansen när Dahlin behövde kurera sig. Visade då att han tveklöst är en målvakt som är väl värd att vara backup bakom Johan.
Johan Dahlin: Kom i somras efter att ha haft det lite körigt i Danmark. Osäkerheten kring hans form byttes dock snabbt till beundran. Gick rakt in i laget och svarade för flera avgörande insatser under hösten.

Och vinnaren är.....
Johan Wiland

Så föll rösterna

Johan Wiland: 53 %
Johan Dahlin: 39%
Fredrik Andersson: 7%

Statistik (Hela säsongen)
Johan Wiland
Matcher: 30 (varav 16 i Malmö FF)
Antal nollor: 6 stycken
Räddningsprocent: 72 %

Vi tog ett snack med Henrik Sjöström och Sadan Filipovic om vår gamle målvakt.


Johan Wiland blir årets målvakt. Hur ser du på hans säsong i MFF, som bara blev halv?
Henrik:
Johan Wiland representerar den typ av målvakt som ett storlag förtjänar. Han står rätt och kommunicerar bra med sina försvarare. När han väl behöver sträcka på sig så inser man att registret är brett. Som person förmedlar han ett lugn och en kompetens som gör honom till en värdig väktare av sista utposten.

Sadan:
Otroligt bra från Wilands sida. Han har uppfyllt förväntningarna på en målvakt samt att han var delaktig i att MFF vann Allsvenskan.

Om du tittar tillbaka på hans tid i MFF - Var han som bäst när han lämnade eller har det funnits perioder med ännu högre nivåer?
Henrik:
Jag tycker att det är svårt att peka på svagare perioder, eftersom han sällan gjort några synbara misstag. Den enda tabben jag kan erinra mig var mot PSG hemma då hans något svagare spel med fötterna blottades, vilket renderade i ett mål av Zlatan inför malmöpubliken. I övrigt har han haft en hög lägstanivå över hela sin sejour i Malmö.

Sadan:
Har inte haft världens koll på Wiland tidigare men jag tycker att han höll en hög nivå innan han lämnade, dock så kunde han absolut ha gjort det bättre.

I somras lämnade han för Hammarby och Johan Dahlin kom in. Hur kommer vi att minnas Wiland? Välj ut ett favoritminne och försök ranka honom bland målvakterna i vår historia.
Henrik:
Wiland spelade i Malmö under den största framgångsperioden i modern i historia, när Sm-gulden haglade tätt och MFF medverkade i Champions League-gruppspel. Alla under denna perioden, oavsett speltid, förtjänar en stor plats i MFF:s historia. Spelare som Johan Wiland, som i princip spelade varje match, förtjänar extra stort utrymme. Legendstatusen uteblir dock, om man jämför med t.ex. Janne Möller och Johnnie Fedel. Han spelade helt enkelt för kort tid och hann aldrig riktigt ”Malmö” med hela Malmö.

Sadan:
Mitt bästa minne med Wiland är bortamatchen mot Häcken, Malmö vann med 0-1 och Wiland stod för ett par enastånde räddningar. Svårt att placera honom i en topplista då jag inte skulle haft med honom i topp 3, tveksamt om han platsar i en topp 10 lista då Malmö har haft flera duktiga målvakter under historiens gång. Om vi ska se till de senaste åren så är Wiland en av de bättre men rent historiskt är han inte bland de 10 bästa, tyvärr.



Tidigare vinnare i Årets målvakt
2010: Johan Dahlin
2011: Johan Dahlin
2012: Johan Dahlin
2013: Johan Dahlin
2014: Robin Olsen
2015: Johan Wiland
2016: Johan Wiland

Ulf "Raulolle" Nilssonulf.nilsson@svenskafans.com2017-12-01 20:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?