Himmelrikets Fotbollsgala: Årets målvakt

Himmelrikets Fotbollsgala: Årets målvakt

Himmelriket sparkar igång december med Himmelrikets Fotbollgala, och vi börjar med mannen mellan stolparna.

Det finns kategorier där det är högst oklart vet som ska vinna i Himmelrikets Fotbollsgala. Det finns kategorier där det kanske till och med finns en möjlighet för en överraskande seger. Årets målvakt tillhör inte dessa kategorier. Inte helt överraskande fick Johan Dahlin 100% av rösterna när Himmelrikets läsare röstade fram årets bästa spelare.

Det kunde dock ha varit ett år som tog en annan vända. Då Johan Dahlins kontrakt var inne på sista året och framtiden såg osäker ut valde MFF:s ledning att plocka in Viktor Noring från Trelleborgs FF på lån, vilket gav Malmö den troligen mest intressanta målvaktsduo klubben haft sedan Fedel-Möller. Förhoppningen var att Noring skulle sporra Dahlin att ta nästa steg i utveckligen samtidigt som man förmodligen ville visa honom att "om du inte vill förlänga har vi redan ersättaren här".

Att plocka in Noring blev en formidabel succé för alla inblandade utom just Noring. Dahlin tog ytterligare ett steg i utvecklingen och stärkte, om möjligt, sin position som nummer ett i laget. Han var helt enkelt tokgiven trots att man alltså hade en av landets största talanger i form av Noring. Malmö blev bättre och mycket tack vare Johans utveckling klarade vi av att Daniel Andersson mer eller mindre lade av under hösten. Utan Johan hade vi knappast kunnat spela in Filip Helander och Pontus Jansson lika framgångsrikt.

2012 var året då Johan bland annat:
 - Höll flest nollor i serien
 - Inte missade en enda match på grund av skada
 - Blev avstängd på grund av tre varningar
 - Återigen fick chansen att vara med i landslaget
 - Gjorde ett misstag på hela säsongen - mot Helsingborg
 - Förlängde sitt kontrakt
 - Blev månadens favorit på Himmelriket i augusti
 - Gick upp på 97 allsvenska matcher (82 i MFF)
 - Var pappa hela året
 - Lackade på Stålhammar efter att ha blivit nedsparkad av Tom Söderberg
 - Inte verkade påverkas av att mittbackskonstellationen framför honom inte direkt var helt given
 - Bara släppte in sex mål på Stadion

Johan Dahlin är tveklöst en av seriens bästa spelare, och det är fantastiskt för oss att han har förlängt till 2014. Jag gillade alltid Asper och Fedel, men för mig är det inte längre något snack. Johan är den bäste målvakt vi haft sen Janne Möller och det är sannerligen inget dåligt betyg.

Det innebär ju dock också att om Johan fortsätter att utvecklas, vilket vi såklart hoppas, är han snart alldeles för bra för Allsvenskan. Så passa på och njut av Johan så länge han är kvar. Johan Dahlin - Årets målvakt 2012.
För tredje året i följd.



-----------------------
Röstningen utföll enligt följande:
Johan Dahlin: 100 %
Robin Olsen: 0 %
Viktor Noring: 0 %

Ulf "Raulolle" Nilssonulf.nilsson@svenskafans.com2012-12-01 15:30:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?