Friday I'm in Love: Himmelrikets häxdoktor
Förra året sket det sig mot Gais - vilka onda makter är det som verkar?

Friday I'm in Love: Himmelrikets häxdoktor

Statistiskt sett… är det inte troligt att något lag vinner cupen. Denna fredag öppnar Himmelriket en statistikklinik som också erbjuder tjänsterna av en häxdoktor

Vårtecken. En doft av läder. Fynda på spelare som inte har många ligor att välja på. Plastlagens supportrar hackar på att Malmö FF inte spelar på gräs. Och vi åker ur cupen. Förbannat.

Ja, förbannelse är försäsongens nyckelord. Malmö har inte vunnit cupen sedan Jerikos murar revs– eller vilken mur det nu var. Vi är bäst men vinner ändå aldrig. När vi är på väg att vinna snubblar Berhang, åker Oscar på ett hårt rött eller så har Magnus halva laget skadat. IOch som om inte förbannelsen är illa nog. På måndag måste vi besvärja den i en häxkittel formad som ett badkar. Två onda gudar på samma gång.

Idag tänkte jag därför exklusivt för Himmelrikets läsare försöka mig på rollen som häxdoktor. Var så god, ligg ner på ströet i hörnet.

Slappna av. T a   i n   m u s i k e n.   B l u n d a…

Hallå?

HALLÅ?

Äsch! Glömde... Du kan öppna ögonen, lättare så. Men försök ändå slappna av, ta in kosmos.

Känn detta:
Malmö är inte förbannat.
Malmö är INTE förbannat.
MALMÖ  är inte förbannat.
MALMÖ ÄR INTE FÖRBANNAT

Häxor finns inte. Onda andar är båg. Shamaner är charlataner.

Siffror!
…är motmedlet.
Siffror är ljuset. Siffror är gudomliga.

Gud är sju. Och Mackan hans profet.
Öppna dig för siffrorna. Bli en med siffrorna. Bli sju med siffrorna.

2, 24. Tre siffror.
2,03. Också tre siffror. Ett tal som är mindre än det första.


*KNÄPP*

Känns det bättre inför bortamötet mot Djurgården kan du sluta läsa. Annars kommer här ett försök till mer klinisk behandling:

Vad säger häxdoktorns siffror? Jo, att MFF är mycket bättre på att spela matcher i Svenska cupen än i Allsvenskan!

 2,03 är poängsnittet för Malmös alla Allsvenska matcher från 2010 tills idag. 2,24 är poängsnittet för alla matcher Malmö spelat i Svenska cupen under samma period, alltså fram till och med vinsten mot AIK i häromdagens kvartsfinal. För att göra jämförelsen rättvis har jag då givit poäng efter 90 minuter i utslagsmatcher i cupen.

Inte jättekonstigt förstås att vi tar fler poäng i cupen, där vi möter en del lag som är svagare än de Allsvenska. Faktum kvarstår ändå att Malmö är tio procent bättre i cupen – trots den så kallade förbannelsen.

Låt oss besvärja fram några siffror till:
Chansen att vinna mot Onsala i omgång 2 i höstas: 90%
Chansen att vinna gruppen: 75%
Chansen att vinna hemma mot AIK: 65%
Chansen att vinna borta mot Djurgården: 55 %
Chansen att vinna en eventuell final: 60%

Det där är siffror som anger sannolikheter som jag har uppskattat eller hämtat från statistiksidor. Uppskattningar över sannolikhet att vi går vidare från varje steg i cupen. Går absolut att ifrågasätta, men jag tycker att om något har jag överskattat Malmös chanser till vinst.

För att vinna hela cuppa-helvetet måste alla dessa matcher vinnas. Sannolikheten för det får vi om vi gångrar dessa sex sannolikheter med varandra: den blir 0, 14 eller 14 %. Det betyder att även om Malmö räknas som favorit i cupen är chansen att vi vinner väldigt liten. Att våra låga odds är dom bästa innebär att vi litet tillspetsat kan säga:

- Statistiskt sett borde ingen vinna Svenska cupen i år!

För ett lag som är bäst, som har den bästa truppen, ökar chanserna att vinna en tävling ju mindre tillfälligheter och otur kan spela in. Som i ett långt seriespel. Malmö kan vinna hela klabbet även om vi skulle få en del domslut mot oss i ett par matcher. I utslagsmatcher eller gruppspel med få lag är vi däremot mycket mer sårbara för slumpen. Det finns mindre tid att hämta upp underlägen som uppstår på något galet sätt.

Kikar vi på Unibets odds för vem som vinner Allsvenskan, står MFF i 2,25 gånger pengarna. Det motsvarar över 40 %chans att vinna. Jämför med dom 14 % vi kunde beräkna chanserna att vinna cupen var nnan den började.

På de tolv säsongerna som gått sedan 2010 har Malmö vunnit Allsvenskan sju gånger, eller 58% av säsongerna. Det är alltså bättre än de odds Unibet ger på att vi ska vinna med den kanske rekordstarka trupp vi går in med inför denna säsong. Vi hör ofta experter, motståndare och även kritiker i våra egna led klaga på att Malmö borde vinna Allsvenskan oftare. Jag tror att dom har fel. Malmö har överpresterat i förhållande till vad vi kunde förvänta. Även om vi är bäst räcker det att något av de andra 15 lagen kommer före. Därför kan chansen vara större att någon av de andra vinner trots att vi är klart bäst.

I cupen då? Med 14% chans att vinna ett enskilt år, borde vi vinna vart sjunde år, vilket motsvarar en och en halv gång sedan 2010 (om vi för enkelhetens antar att segerchansen var lika stor innan cupformatet ändrades efter säsongen 2011).

Siffrorna ger då att Malmö faktiskt HAR underpresterat i cupen – men inte särskilt mycket. Särskilt om vi betänker att vi varit i tre finaler sedan 2016.

Nu har jag räknat på vad som hänt sedan 2010. Elefanten i rummet blir då att MFF inte vunnit cupen sedan 1989. Då tror jag att vi ska komma ihåg två saker. Fram till att man gjorde om cupformatet till 2013 års säsong var det just ingen som brydde sig om cupen. Det var inte så viktigt att vinna den. Det var den ena. Det andra är att Malmö inte var särskilt bra perioden1990-2009. Då är det svårare att vinna något. Följaktligen vann vi bara SM-guld en gång under den perioden.

Slutsatsen av allt detta blir:

Det finns ingen cup-förbannelse – vi har bara haft förbannat otur.
 

Stefan Sjöström@DrSjostrom2022-03-17 23:24:43
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?