Historien om Philip Haglund är drömmen om BP
Philip Haglund efter att ha nickat BP till Allsvenskan. Foto: Bildbyrån

Historien om Philip Haglund är drömmen om BP

När vi berättar historien om Philip Haglund, så berättar vi samtidigt drömmen om BP. Det är från starten i Knatteskolan, mängden träningar, matcher, cuper och läger som leder fram till guld i Sanktan, plats i herrtruppen och livet som proffs. Drömmen om att den egna spelaren, från egna led, nickar upp oss i Allsvenskan på ett kallt, blåsigt och regnigt Skarsjövallen i Ljungskile. Det är miljonförsäljningen till utlandet och längtan efter att han en dag ska återvända. Och hem kom han. 

Vi var många som trodde han skulle kommit tidigare, men det var inte alltid hans beslut som avgjorde. Men när BP behövde honom så kom han hem. Småskadad, med vilja, skalle och erfarenhet gjorde han vad han kunde för att ta oss tillbaka till Superettan.

Berättelsen om Philip Haglund är om en spelare som på något vis var för smart för att vara bara fotbollsspelare. Efter flytten till Heerenveen började han skriva krönikor i Magasinet Offside, uppskattade krönikor som gav en ny inblick i livet som fotbollsproffs. Snabbt insåg Philip att det nog inte var hans grej att bara träna, spela match och sen repetera. Han började plugga, startade bolag och i samma veva som han pendlade till Uppsala för allsvenskt spel med Sirius träffade han riskkapitalister för att få investeringar i sin start-up.

Jag har många minnen av Philip Haglunds fotbollsgärning. Han är tre år äldre än mig, vi gick i samma högstadieskola och han spelade i BP:s herrlag när mitt engagemang skenade iväg vid mitten av 00-talet. 2008 reste jag till Ljungskile för att se returen i det allsvenska kvalet. Efter 0-0 på Grimsta behövde BP göra mål (bortamålsregeln fanns då, minnen). Strax innan paus når Philip högst på en hörna och nickar in ledningsmålet. Ljungskile forcerar, får in en kvittering men inte mer. BP får fira, jag får en champagneflaska av Richard Henriksson och novembervädret fanns inte. 
Väl i Allsvenskan 2009 gjorde BP sin hittills främsta säsong, sett till nationsranking. Philip Haglund hade både Sveriges bästa skalle, men även Sveriges bästa inkast. Det var på nivån att vi borde haft två Philip Haglund på plan, en som kastade och en som nickade. 

Efter säsongen 2009 kom anbuden. IFK Göteborg fick nej, istället blev det nederländska Heerenveen. Det är än idag den största direkta övergångssumman som BP tagit emot för en spelare (med bonusar och annat har andra övergångar överträffat ekonomiskt). BP sålde Haglund, tog in John Guidetti och som vi dansade våren 2010 med pengar på kontot och luft under vingarna.

Haglund flög ner till Heerenveen, skrev för Offside och längtade hem. Det blev IFK Göteborg efter 1,5 säsong i Heerenveen. Efter fyra år i Blåvitt flyttade Haglund hem till Stockholm, skrev på för Hammarby och startade bolag. Efter två säsonger i Hammarby blev det Sirius och tre starka ordinarie säsonger i Allsvenskan. 

Det senaste riktigt fina minnet är från när Philip Haglund sänkte AFC Eskilstuna på Studenternas och sprang fram och hyschade mot AFC-bänken. Detta som svar på hur AFC betett sig på Grimsta efter att ha besegrat BP i det allsvenska kvalet hösten innan. Den gesten brann i BP-hjärtat och hintade tydligt om att Haglund skulle kommit hem redan 2018, om inte sportchefen kommit i vägen. 

Philip kom hem till slut. Han gjorde avgörande mål 2020, men det räckte inte för avancemang. BP som lag gjorde inte vad som skulle ha gjorts och tyvärr fick inte Philip avsluta karriären på sitt sätt. När han skrev på för en förlängning med BP inför den här säsongen så var det redan då tämligen tydligt att chanserna till spel var små. Skadan har inte gett med sig och för en 34-årig entreprenör finns nu chansen att på heltid gå rätt in i framtiden.

Tack Philip. För minnena, för kärleken, för ditt spel. Din spelstil var bara din och den charmade oss alla. Tack för att du gjorde resan och satte exemplet. Från Knatteskolan, till herrlaget, till proffslivet och sen hem igen.

Berättelsen om Philip Haglund är drömmen om BP. Tack för att vi fick vara med och leva den drömmen. 

I samband med BP-Gefle IF lördag 18/9 13.00 sker avtackning och hyllning av Philip Haglund på Grimsta. Det ryktas om banderoller till hans ära.

PS. Historien om när han mulade mig på skolgården finns att höra på Sektion A.

Peter Liljegren Appelquist peterappelquist90@gmail.com@peterappelquist2021-09-17 17:02:00
Author

Fler artiklar om Brommapojkarna