Honved-MFF: 0-2

Malmö FF är vidare i Europa League-kvalet efter 2-0 borta mot ungerska Honved. Ola Toivonen och Arnor Traustason gjorde varsitt mål.

Spänt och nervöst som det ska vara en torsdag ute i Europa. Inte blev man lugnare när rapporterna kom om att Dahlin klivit av uppvärmningen. Den slutliga startelvan såg ut så här:

Marko
Larsson-Anel-Nielsen-Knudsen
Berget-Lewicki-Rakip- Rieks
Sarr-Toivonen

Efter några minuters avvaktande ”känna på bollen”-övningar stod det klart att Malmö FF skulle bli det spelförande laget. Man kontrollerade spelet och bollinnehavet, alla spelare och positioner var involverade och det kändes tryggt.

Eric Larsson hade ett bra skottläge inne i straffområdet efter tio minuter. Toivonen fick bara med sig en när hans hårda skott blockades av en ungersk arm. Sarr var någon halvmeter fel från att nicka in ledningsmålet. I AC:s frånvaro agerade både Rakip och Lewicki resolut och energiskt. Rieks testade målvakten ordentlig efter en halvtimme när han för tillfället befanns sig i den högra delen av straffområdet.

Det såg bra ut. Lovande. Men med matchen mot AIK i färskt minne var 0-0 inget som gav direkt segervittring. Honveds spel imponerade inte, men vid tre tillfällen visade de att de behärskade snabbt omställningsspel som sånär resulterade i målfarlighet.

Den första halvtimmen dominerades kraftigt av MFF. Därefter följde en tio minuter lång sämre period med lägre tempo och sämre initiativ.

Men i minut 42 vann Toivonen boll högt upp, hittade Rieks centralt som förlängde till Berget som skjöt rätt på målvakten, försökte igen på returen och där stod Ola beredd att knäa in ledningen för de himmelsblå. Honvedförsvararna skrek på offside. De hade en poäng…

Ledning i paus. En paus där det spelades AC/DC:s Thunderstruck i arenans högtalarsystem. Stilrent på sitt sätt.

När andra halvleks drama startade var det med ett nytt manus. Budapestlaget hade repat mod och Jon Dahl Tomassons mannar verkade ha fått instruktioner om att leka 1990-talets Milan. Det backades hem och det var mer intressant att störa hemmalagets spel än att skapa något eget. Honved tog över initiativet, men utan att skapa några jättelägen. Skulle man göra misstaget att nöja sig med en 1-0-ledning för tidigt?

Efter en timme byttes en tröttkörd Sarr ut till förmån för Adi Nalic, en pigg, motiverad och hungrig spelare som blev den injektion MFF behövde. Nalic satte fart och fick laget med sig. Rieks visade skottvillighet och kunde med lite tur ha ökat på ledningen med tjugo minuter kvar att spela.

Istället blev han utbytt och ersatt av han som skulle bli kvällens matchvinnare: Arnor Traustason. Malmö tog över igen i sluten och lämnade knappt motståndarnas planhalva de sista tio minuterna. Tre hörnor avlöste varandra och vid en av dem var Arnor väldigt nära att vara först med pannan framför mål.

Men i minut 86 erövrade de himmelsblå bollen, Jo Inge Berget hade flera passningsalternativ men valde att slå bollen rakt fram till en väntande Arnor som vände om och sköt in bollen intill målvaktens vänstra stolpe. Matchen var avgjord.

* Även om frustrationen bubblade mellan minut 45-60 så är det bara att konstatera att det här var en väl utförd fotbollsmatch och resultatet speglar den totala matchbilden. Well played, boys.

* Han springer inte mest av alla men så fort han gör något är det alltid av hög klass. Det var en stark kollektiv insats idag, men Ola Toivonen var viktigast på plan.

* Att Johan Dahlins kropp inte mår bra är förstås både tråkigt och oroväckande. Men det är också så unga målvakter får chansen. Marko Johansson har redan spelat svårare matcher än den här, men varenda minut han får ute i europaspelet är väl värda investeringar.