Hopp inför premiären – Seger mot KuPS
Davor Blazevic gjorde en mycket bra match när han höll nollan i matchen mot Kups.

Det var ett Hammarby i stort behov av en seger som tog emot finska KuPS, på ”Nya Söderstadion”, en dryg vecka innan den allsvenska premiären. KuPS, som slutat tvåa i den finländska högstaligan de tre senaste åren kändes ändå som en passande motståndare för att spelarna i Hammarby skulle återfå lite av sitt stukande självförtroende. Vi kan prata om process och utveckling hur mycket som helst, men vinner inte laget några matcher så faller det ganska platt.

Efter att ha sett samtliga av Hammarbys tränings- och cupmatcher denna säsong så vill jag påstå att detta var den bästa matchen över 90 minuter. Tidigare har laget spelat bra en halvlek, som exempelvis mot Bodö/Glimt i Marbella, för att sedan falla tillbaka och inte alls prestera på den nivån som krävs och förlora matcherna.

Förutsättningarna innan matchen var inte glimrande då Kurtulus fortfarande inte var tillgänglig samtidigt som flera spelare, som Erabi, Pinas, Mahjed, Djukanovic och Dovin, var borta på diverse landslagsuppdrag. Dessutom deltog inte heller August Mikkelsen, då ha var i Norge för att diskutera en övergång till Bodö/Glimt, en övergång som blev klar idag söndag.

När många ordinarie spelare är borta så ger det förstås ersättarna chansen att visa upp sig och visa att det är de som borde spela från start. Glädjande nog var det exakt det som hände. Mer om detta senare i texten.

När startelvan presenterades var det tydligt att balansen i laget var lite mer åt det defensiva hållet om man jämför med hur det har sett ut tidigare. Fredrik Hammar och Mads Fenger startade och bidrog över hela matchen med en stabilitet i defensiven som vi saknat tidigare. Helt plötsligt hängde spelet ihop och vi dominerade matchen, både offensivt och defensivt.

Dennis Gul, för dagen ersättare för Jusef Erabi som central forwards, visade vid 1–0 vilken snabb och stark forward han är när han, efter ett lysta djupledspass från Besara, lyckades hålla undan sin försvarare och stänka in bollen med vänsterfoten. Förutom målet skapar vi fler kvalificerade målchanser under halvleken, som kanske borde ha reducerat, men vi släpper också till väldigt få då KuPS endast har några halvchanser på hela halvleken.

I andra halvlek är spelet mer jämnt och båda lagen har klara chanser att göra mål. KuPS är allra närmast under den sista kvarten, men Davor Blazevic storspelar och räddar hemmamålet från påhälsning. I slutskedet av matchen slarvar finnarnas målvakt och Besara kan bryta bollen. Fri mot målvakten visar Nahir att han är osjälvisk och passar Boudah som kan raka in bollen i tomt mål till 2–0. En oerhört skön vinst var ett faktum.

På tal om spelare som tog chansen vill jag börja med att lyfta fram våra ytterbackar, där Hampus Skoglund mer och mer börjar visa att han skall ha en plats i startelvan. I en ovan position som vänsterback var han riktigt bra. Samma gäller för Markus Karlsson, som var tillbaka som startspelare på högerbacken. Dennis Gul gör också en bra match och visar att vi får lite andra alternativ när vi spelar honom som nia, om man jämför med Erabi. Dennis växer mer och mer in i den allsvenska kostymen.

Många var bra och ännu har jag inte nämnt de tre spelare som jag tycker var bäst för dagen. Om vi börjar med Pavle Vagic så såg han ut som en helt annan spelare när han nu fick kampera ihop med Fenger. Pavle var bra med bollen, brytsäker och tryckte även till motståndarna lite extra. Vidare visar Oscar Johansson Schellas direkt att han är mer nyttig när han får utgå från en högre position och centrera. Många fina aktioner från hans sida under denna match.

Jag väljer att avsluta med den spelare som jag tycker var allra bäst i matchen och det var, mycket glädjande, Tesfaldet Tekie. Tekie var överallt i denna match och visade gång på gång hur skicklig han är på att vända och vrida och att kunna driva förbi motspelare med fart. Det kändes som att han helt plötsligt vågade mycket mer när han visste att han hade Fredrik Hammar och Mads Fenger som täckte upp bakom honom.

Kul med många plusvarianter i denna match och nu känner jag att hoppet om en lyckad premiär har återkommit, och det efter att det känts totalt nattsvart. Tänk vad snabbt det kan svänga.

Idag är det exakt en vecka kvar till hemmapremiären mot Kalmar, där de skall få mötas av ett fullsatt ”Nya Söderstadion”. Det är, en mycket viktig match, som jag nu ser fram emot med mer tillförsikt än med total panik. Nu går vi ut och visar ”bönderna” vad det innebär att ha ett taggat lag med en publik som lyfter fram det. Mot tre pinnar!