Hoppas något gott kommer ur naturens hämnd även för fotbollen
Det här lilla konstverket hänger uppe på en vägg på min arbetsplats. Utformat av Denise Oskarsson och Ella Matsson. De jobbar på ungdomsjouren som uppsökare bland ungdomar som befinner sig i riskmiljöer i Stockholm. De jobbar alltså inte hemma, en av många vardagshjältar i den svenska Coronakrisen.

Hoppas något gott kommer ur naturens hämnd även för fotbollen

Detta kommer bli den mest annorlunda krönika jag någonsin skrivit på Svenska Fans. Men eftersom vi lever i en synnerligen annorlunda tid, så har de här orden rullat i mitt huvud länge nu. Mitt hjärta säger mig att orden måste ut och och nå ut till fler!

Jag har varit skribent på Guldköping sedan 2008 och hela tiden hållit mig till ämnet fotboll, men nu kommer jag skriva som av en del kan uppfattas politiskt. Jag ser det inte så utan mer att jag har ett starkt behov av att beskriva hur det faktiskt ser ut i världen just nu. Samt hur det kommer sig. Vilka slutsatser vi ska dra av detta överlåter jag åt läsarna, men vad gäller fotbollen har jag några förslag.
 
Johanna Fränden är en mycket bra sportjournalist men skriver också ibland om annat i Aftonbladet. För några veckor sedan skrev hon en i mitt tycke fantastisk krönika om effekterna av Coronautbrottet. Som till exempel att vattnet i Venedig nu har blivit så rent att delfiner och svanar har börjat komma tillbaka till närområdet. Det dör just nu många människor runt om i världen av Covid 19 som Coronaviruset egentligen heter. Det dör också många människor av andra orsaker. Man räknar till exempel med att mellan 50-100 000 människor dör av luftföroreningar. I Stockholm sjunker halterna av avgaser betydligt och i Kina har luften blivit naturligt osynlig då smogen försvunnit. Vattnet och luften på vår planet har på bara några månader blivit renare.
 
Det är som om naturen har ett budskap till oss människor efter att vi har brutit mot naturens lagar alltför länge. Naturen känner inte heller av några gränser, det gör inte viruset heller som håller många länder i sitt grepp just nu. Gränserna är bara påhittade av oss människor och kan inte utläsas i naturen, de finns bara ditritade på kartor. Trädgränsen flyttar sakta uppåt i Sverige. Snart kan kalfjällen vara ett minne blott. Vikten av plast och mikroplaster i våra världshav, är högre än den totala vikten av all fisk som lever där. Många djurarter utrotas just nu på vår planer. Det finns forskare som befarar att om 50-100 år kommer de största landlevande däggdjuren vara hästar och kor. Vår natur är ett system där allting hänger ihop i ett fantastiskt samspel i en ekologisk balans. En balans som vi människor länge har rubbat på olika sätt. Ingen kan med säkerhet säga vad som skulle kunna utlösa en ekologisk kollaps. Naturen är som ett flygplan där det finns väldigt många skruvar. Du kan ta bort en skruv och planet lyfter ändå. Du kan ta bort en till och planet lyfter igen. Men om du fortsätter kommer planet störta till slut, och ingen skulle kunna säga på förväg vilken skruv det var som utlöste haveriet. Men det finns viktiga skruvar som håller på att monteras ner framför våra ögon i naturen. Till exempel har antalet fjärilar i Sverige minskat med 60 procent. På många håll försvinner bisamhällen på jorden. Det beror på att vi människor förändrat biotoperna som dessa livsviktiga arter behöver för att existera. Bekämpningsmedel i jordbruket är en annan. Utan bin och fjärilar kan inte växterna pollineras och händer det så är det god natt med oss människor och Moder Jord som vi känner henne. Vi människor har begått våldtäkt på Moder Jord alltför länge och konsekvenserna av detta blir tydligare och tydligare!

Ett liten vägledning till att Coronapandemin är en hämnd från naturen och djuren är att i princip bara människor smittas av detta virus. 

En mycket tydlig våldtäkt är den som många anser utlöste Coronan i Kina. De vidriga djurmarknaderna där man blandar levande och döda samt vilda och tama djur. I veckan hade Svt:s morgonnyheter ett reportage om detta. Varför man har levande djur är för att köparen ska vara säker på att köttet är färskt. Vad gäller tama djur kan det till exempel vara hundvalpar som slaktas framför köparen. Kinesiska läkare har varnat för detta i åratal att det kan vara farligt för oss människor. Det är nämligen så att djur utsöndrar virus då de är stressade. Många har av naturliga orsaker också dödsångest, då är det inte ovanligt att man släpper ut sin avföring. Precis som en del människor gör innan de ska avrättas! Vill också påminna om att vi tidigare haft både svininfluensa och fågelinfluensa där smittan kommer från djur. Kinesiska myndigheter stängde djurmarknaderna efter Coronautbrottet. Men nu har de öppnat igen! Anledningen till att dessa marknader existerar är ett antal matskandaler i Kina där man inte vet var maten producerats. Det är en sjuk värld vi människor har skapat inte bara i Kina, utan också i Sverige och resten av världen. Det land som är helt oskyldigt kan kasta första stenen!        

Tänk på att skydda dig så bra som möjligt. Munskydd är svåra att få tag på, ta det som du har för att skydda andningsvägarna då du är ute bland många människor. Det är artikelförfattaren som döljer sig bakom denna vackra halsduk!

Vad borde fotbollen dra för lärdomar
 
 Det är påskafton när detta skrivs. Om Coronautbrottet inte hade kommit hade vi på Guldköping istället skrivit en införrapport om matchen borta mot Kalmar i allsvenskans andra omgång. Fotbollsabstinensen är väldigt stor hos många och ingen vet säkert när tävlingssäsongen kan återupptas fullt ut. Vi hoppas att det blir i sommar. Men såg att IFK Norrköpings damlag ska spela i division 1 som vanligt. Dessutom ska de möta flera Stockholmslag till och med två lag i Nacka där jag bor. Gäller att vara ute i god tid eftersom man säkert bara får släppa in 50 personer i publiken.
 
Såg också att IFK Norrköping räknat med att lägga om konstgräset när det blir uppehåll för fotbolls EM. Men nu är EM som alla vet uppskjutet till 2021. Så jag vet inte hur det blir med omläggningen, men förr eller senare måste den göras. Då hoppas jag verkligen att man har ett annat material under plasten än just plast. Plast har vi tillräckligt av i vårt samhälle och kom ihåg vad jag skrev om mängden plast i världshaven. Lägg istället ett mer naturligt material under som kork istället, finns på flera planer och lär fungera utmärkt.
 
Sen hur ska man tänka vad gäller resor då bör de vara så klimatneutrala som möjligt. Detta gäller givetvis både supportrar och spelarna. Tåget är absolut bäst här, men om man måste flygas så kan man faktiskt klimatkompensera. Precis som en del hamburgerkedjor gör. Detta sker genom att man till exempel skänker pengar till att plantera träd, gärna i mer fattiga länder där regnskogen finns. Träden är planetens lungor som både suger upp koldioxid men också producerar syre.
 
Vad gäller resor så skulle man kanske kunna göra som i USA. Där är många lagidrotter uppdelade i geografiska ligor. NHL är väl ett väldigt bra exempel. Jag vet att USA är väsentligt större till ytan, men ni fattar kanske min tanke? Man skulle få fler derbyn och Norrköping borde hamna bland Stockholmslagen, tänk vilka publikfester när alla lag möts två gånger hemma och borta. Sen skulle SM guldet kunna avgöras i ett slutspel. Kanske en väldigt djärv tanke men inte helt omöjlig.
 
Slutligen fasa in Sverige till resten av Europa. Jag håller med Jens Gustavsson och vad många andra framfört. Det finns inget bättre tillfälle än nu att genomföra höst och vårsäsong. Det behöver verkligen inte betyda att man spelar fotboll i december. Ta ungefär ett lika långt uppehåll som nu under vintern. Man kan starta i slutet av mars och spela till mitten av november och ändå få in 30 omgångar. Går det att göra under vår och höst, går det att göra under höst vår. Fördelarna är enligt mitt sätt betydligt fler än nackdelarna. Mästerskapet avgörs då vädret är som bäst. Transferfönstret kan synkas bättre mot övriga Europa. Ett längre sommar och kortare vinterfönster. Enda nackdelen skulle väl vara att lagen får kortare tid på sig att förbereda sig vad gäller truppuppbyggnaden då ligan startar igen. Man skulle där kunna tänka sig att man har transferfönstret öppet några veckor efter att höstsäsongen startar.
 
Slutord
 
Ta hand om varandra där ute och tänk på din säkerhet. För gör du det så bidrar du också till andras säkerhet. Håll minst en meters avstånd, undvik kroppskontakt och tvätta händerna noga. Trots att jag befinner mig i smittans epicentrum, har jag inte blivit smittad än. Jag tar tempen på morgonen cyklar till jobbet. Jag tar en dag i taget och är tacksam för varje dag när jag är frisk. Den känslan ska jag försöka behålla när det här har gått över. För det kommer ta slut och då kommer vi kunna krama alla dem som vi tycker om. Mycket kan köpas för pengar men inte kärlek och en god hälsa.
 
Snart kan vi också ge vår kärlek till laget i vårt hjärta IFK Norrköping!       
  
 

Göran Modeengoran.modeen@gmail.com2020-04-11 15:15:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås