Hur mår AIK 2023?
Hur mår AIK 2023? AIK-redaktionen ger sin syn på den senaste tidens händelser utanför planen.

Hur mår AIK 2023?

Allsvensk premiär och optimism i luften? Nja, inte riktigt. En katastrofsstart med två raka förluster och stormigt utanför planen. AIK har helt klart mått bättre, men hur hamnade klubben egentligen i den här situationen?

För att ge en helhetsbild av situationen i AIK är det viktigt att vi backar bandet. Efter ett misslyckat 2022 med sparkad tränare (Bartosz Grzelak), en femteplats i Allsvenskan och fiasko i Europaspelet blir den dåvarande sportchefen Henrik Jurelius sparkad den 23 november 2022. Bara 15 dagar tidigare har AIK anställt en ny huvudtränare i Andreas Brännström från Mjällby AIF. 

Då sportchefsrollen helt plötsligt blir ledig, väljer AIK att göra en tillfällig lösning. VD Manuel Lindberg kliver in som tillfällig sportchef med arbetet med att hitta en permanent lösning pågår. 

Vinterfönstret med en tillfällig sportchef
Det blir ett aktivt transferfönster för AIK och flera spelare värvas in. Bland annat Viktor Fischer, Omar Faraj och Jimmy Durmaz. Samtidigt säljs Yasin Ayari, Joe Mendes, Nicolas Stefanelli. Nabil Bahoui fick inte förnyat kontrakt under minst sagt kontroversiella omständigheter. Manuel Lindbergs första period som tillfällig sportchef  blir minst sagt intensiv.

Samtidigt går jakten på en ny sportchef vidare. Namn som Mikael Dorsin (sportchef Rosenborg), Sören Pedersen (sportchef Randers), Vito Stavljanin (sportchef Öster) kopplas ihop med klubben. Men när transferfönstret stänger den 29 mars är inte en ny sportchef på plats och vi kan konstatera att Manuel Lindberg suttit på dubbla stolar under hela transferperioden. Lindberg själv uppgav i en intervjun med AIK+ att det har varit en mycket svår uppgift och att han eventuellt tagit sig vatten över huvudet.

Första granskningen
Under det pågående transferfönstret hamnar AIK i blåsväder. Enligt en granskning från Fotboll Sthlm ska AIK utredas av Svenska Fotbollförbundet för en övergång av en 14-årig ungdomsspelare från Brommapojkarna. Detta innebär att AIK ska ha brutit mot den så kallade ”aillansöverenskommelsen” mellan BP, AIK, Djurgården och Hammarby, ett avtal som reglerar hur klubbyten kring ungdomsspelare ska gå till. 

Detta ska, enligt Fotboll Sthlm, ha skapat en spricka mellan AIK och Brommapojkarna samt de andra klubbarna i Stockholmsalliansen. En av de som ska ha varit ledande i att värva 14-åringen var enligt sajten Manuel Lindberg.  Den 15 december ska han ha skickat ut ett mejl till stockholmsklubbarna där han skrev att han tagit del av en internutredning, som visade att en anställd inom klubben haft ett möte med en 14-åringens rådgivare, utan att informera BP. Detta är ett brott mot ”alliansöverenskommelsen” och något Lindberg har bett om ursäkt för.

När spelaren fyllde 15 år så presenterades han av AIK. Stefan Silva, som jobbar för agenturen Universal, publicerade  ett inlägg på instagram med texten ”Nu kör vi bror”. Silva ska dock inte vara registrerad förmedlare till spelaren.  Fotbollskanalen uppger att Brommapojkarna ska ha pratat med Masireh Jadama, som också jobbar för Universal, men inte är registrerad förmedlare till spelaren, innan övergången till AIK.

Enligt Fotboll Sthlm ska ett möte ha hållits där bland annat AIK:s rekryteringsansvarig för akademin, Leo Neuman, medverkat det ska även Masireh Jadama gjort.

I Svenska Fotbollförbundets regelverk står det att en spelare under 15 inte får ha en förmedlare. "Händelseförloppet väcker en del frågor, som det kommer finnas anledning för oss på SvFF att utreda närmare för att kunna bedöma om det skett något i strid med förmedlarreglementet. "En sådan utredning får då också svara på frågan om felet ligger hos spelare, AIK eller agent (eller hos flera av dem)", skriver förbundsjuristen Christine Stridsberg i ett mejl till Fotboll Sthlm.

Konflikten ska nu vara löst sedan en tid tillbaka då AIK har betalat Brommapojkarna, enligt BP:s sportchef Peter Kleve.
– Vi har kommit överens om en slags kompensation för det som har hänt. Jag kan inte säga hur mycket vi har fått eftersom det är något som står i avtal. Men det är kompensation, säger han till Fotbollskanalen och fortsätter:
– Det känns bra och nu kan vi gå vidare. AIK:s vilja att göra rätt och att vi ska gå framåt har varit tydligt. Fredrik Söderberg i AIK visade att han gärna vill ha ett bra samarbete med oss.

Detta skulle dock inte vara sista gången agentfirman Universal kopplas ihop med AIK.

Värvningen av Lamine Dabo
På transferfönstrets sista dag väljer AIK att göra en panikvärvning. Detta efter att Aboubakar Keita skadats och missar inledningen av Allsvenskan och Jesper Ceesay sålts till IFK Norrköping. AIK saknar en defensiv mittfältare och lösningen blir Lamine Dabo, 19, från spanska CD Constáncia  i division fem. Senegalesen, som tidigare provspelat med AIK i vintras, skrev på ett femårskontrakt. Värvningen blev mycket uppmärksammad av flera orsaker.
Dabo har inte lyckats platsa i A-laget och har mest varit i ungdomslaget, även där har han haft svårt att ta en ordinarie plats. Spanska journalister var mycket förvånande över värvningen av Dabo.

"Det är förvånande att en klubb som AIK från den högsta divisionen i Sverige, som har spelare som Guidetti som varit i La Liga och Fischer som varit i Ajax, värvar en spelare som Lamine Dabo. Han har fin teknik, men svag spelförståelse och låga krav på sig själv. Han har ännu inte slagit igenom eller etablerat sig", skriver tidningen Diario de Mallorca, enligt Fotbollskanalen, efter att värvningen blivit klar.

Så varför valde AIK att värva en 19-åringen som inte platsade i spanska division fem? Så här kommenterade VD och tillförordnad sportchef, Manuel Lindberg, värvningen till Fotbollskanalen.

– Vi bjöd in en spelare och han var bättre än vad alla trodde, och då sa vi att han är så ung och då tar vi in honom. Det kostar ju ingenting. Antingen platsar han i A-laget eller så får han köra i P19 eller så lånar vi ut honom. Vi tyckte att det var ett tillräckligt intressant framtidsprojekt. Han gav ett väldigt bra och moget intryck.

Lindberg säger även att scouter, scoutchef och tränare från AIK som imponerats av Dabo och det var en anledning till varför klubben valde att värva honom.

Samtidigt pekar både artiklar från Fotboll Sthlm och Fotbollskanalen att agenter med kopplingar till Universal (som varit inblandade i fler övergångar med AIK. Bland annat har agentnätverket Yasin Ayari, Robin Quaison och Amar Abidrahman i sitt stall) återigen varit inblandade och att det råder oklarheter vem som är spelarens agent.

Dessa spekulationer gör att Manuel Lindberg och Tobias Ackerman (scout för AIK och varit med och scoutat Lamine Dabo)  väljer att göra en intervju i egna kanalen AIK+. Där svarar de på hur värvningen gått till och bemöter de artiklar som skrivits. I sändningen framgår det att 19-åringen haft problem med något som gjort att läkare och specialister i både Sverige och Spanien kopplats in, vilket gjort att övergången dragit ut på tiden. 

Ackerman hävdar i intervjun att han inte fått några påtryckningar från andra agenter i samband med olika övergångar kopplade till AIK.   

Dagen efter att intervjun gjorts väljer Manuel Lindberg att ta tjänstledigt. Detta efter att ha suttit på dubbla poster länge än planerat. Ledigheten sträcker sig fram till 20:e april.
– För min del har helt enkelt arbetsbördan och den externa pressen tagit ut sin rätt och när man inte känner att man har rätt ork och energi för att göra ett tillräckligt bra jobb, tänka klart och ta de bästa besluten så måste man våga sträcka upp händerna och säga ifrån och sätta sig själv på avbytarbänken för AIK Fotbolls bästa. Det gäller speciellt om man är ytterst ansvarig. I min roll måste man alltid vara en tillgång och aldrig en börda, skriver han i ett öppet brev till klubbens hemsida.

Detta gör att AIK i mitten av april står utan VD och sportchef. Dock kan sportchefsfrågan snart vara löst. Enligt rapporter från Sportbladet ska norska Sarpsborgs sportchef Thomas Berntsen vara nära AIK. I en intervju med Discovery plus inför måndagens match mot IFK Norrköping säger Fredrik Söderberg att klubben närmade sig en lösning och att det handlade om veckor snarare än månader.

Samtidigt som turbulensen utanför planen pågår inleder AIK Allsvenskan svagt med två raka förluster mot Halmstads BK och IFK Norrköping. Dessutom fortsätter Fotboll Sthlm komma med granskningar som pekar på agenters inflytande i AIK. I april 2023 blåser kalla stormar runt AIK och i dagsläget är det svårt att vara positiv.

Avslutande tankar
 Det brukar heta att det ska storma runt ”Gnaget” för det är då vi är som bäst. Men dessa uppgifter som kommit ut i media är direkt skadliga för klubben och det får mig att börja tvivla på de personer som sitter på de ledande posterna. Nu kanske det kommer fram att AIK inte har gjort något fel i de här situationerna och det vore såklart det bästa, men samtidigt skickar man oroande signaler när man väljer att inte göra intervjuer med vissa med medier och har en intervju i sin egen kanaler där man kan styra frågorna. 

Att agentnätverk kopplas ihop med AIK är oroväckande och väcker många frågor. Hur mycket inflytande har agenterna i klubben? Har AIK koll på vilka agenter som representerar vilka spelare? Och hur länge har det pågått? Jag hoppas att de som sitter på de ledande posterna har koll på detta och ser till att hålla agenterna utanför klubbens inre kretsar, men Fotboll Sthlm:s granskningar gör mig orolig kring hur strukturen ser ut inom AIK.

För att ”Gnaget” ska rida ut den här stormen krävs det att man sätter organisationen. Prio ett är givetvis sportchefsrollen. Förhoppningsvis blir det Thomas Berntsen som verkar vara närmast. Därefter blir det viktigt att han får sätta sin prägel på klubben. Till exempel att anställa en chefsscout och så vidare. 

Att en sportchef inte var på plats direkt efter att Henrik Jurelius sparkades är för mig ett underbetyg till den sportsliga ledningen. Ska man sparka en sportchef måste man ha en kandidat redo att ta över, annars blir det den här typen av plan B-lösning som är helt ohållbar. Enligt mig ska Manuel Lindberg fortsätta som VD, när han är tillbaka från tjänstledigheten. Det var uppenbart för hård arbetsbelastning att sitta på dubbla stolar men som VD tror jag han kan göra det bra. Han har visat att han inte är rädd för att ta tuffa beslut, något som är viktigt om man ska leda en klubb som AIK. Dessutom ger han ett ärligt och rakryggat intryck, något som jag uppskattar.

När dessa delar är på plats kommer klubben att må bättre. Men just nu är jag oroad.



Mer artiklar och videor inom ämnet:
Intervju Manuel Lindberg och Tobias Ackerman, AIK+: https://www.youtube.com/watch?v=wI9GD3BjW7M
Granskning värvning av ungdomsspelare, Fotboll Sthlm: https://fotbollsthlm.se/aik/granskning-aik-varvade-14-aring-genom-agentnatverk-utreds-av-svff/
Artikel från Fotbollkanalen om värvningen av ungdomsspelaren:https://www.fotbollskanalen.se/allsvenskan/aik-utreds-av-svff-efter-varvning-av-14-arig-talang/
Artikel från Fotbollskanalen om värvningen av Lamine Dabo: https://www.fotbollskanalen.se/allsvenskan/darfor-varvade-aik-dabo-stor-forvaning-pa-mallorca-fattar-ingenting/
Fotboll Sthlms granskning om Lamine Dabo: https://fotbollsthlm.se/aik/granskning-amatorspelaren-som-skrev-femarsavtal-med-aik/
Två ytterligare artiklar från Fotboll Sthlms granskning https://fotbollsthlm.se/aik/agenten-som-fick-55-miljoner-av-aik-konsult-at-universal/ , https://fotbollsthlm.se/aik/universals-andra-mellanhand-den-okande-49-aringen-fran-floda/

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2023-04-14 13:00:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen