I backspegeln med Åke: Därför sjunger vi för Gamla Djurgår'n
Sven Lindman var med och besegrade Hammarby med 8-1 år 1972. Nu väntar ett nytt derby – blir det en härlig dag eller inte?

I backspegeln med Åke: Därför sjunger vi för Gamla Djurgår'n

Inför Stockholmsderbyt mot Hammarby på söndag bjuder Åke Wilhelmsson på en historisk tillbakablick i en gästkrönika.

”Sjung för gamla Djurgår’n nu, sjung av hjärtat sjung! Enda klubb i världen som är evigt lika ung! Sjung när vi har vinst på gång och sjung när det går snett…”

Det var Olov Pettersson, ”Olle Pe” kallad, styrelseledamot i DIF-fotbollen som drog igång det hela tillsammans med fotbollsbasen George Johansson. I en studio i Vaxholm minns jag det väl. Djurgården skulle föräras med en grammofonskiva. Populära sångerskan Kisa Magnusson sjöng. Lasse Bagges orkester spelade. En manskör fanns på plats.

Skivan blev en succé – i djurgårdskretsar förstås. På skivomslaget ståtade DIF:s fotbolls- och hockeylag på vardera sidan.

Hammarby var i högsta grad inblandat i sammanhanget. Dels var regissören för tillställningen, ”Silas” Bäckström, stor Hammarbysupporter, dels råkade Kisa bo i ”Hammarby-land”, det vill säga på Södermalm.

– Folk tittade snett på mig efter att plattan kommit ut. Det blev några sura kommentarer, men vad gjorde väl det, när man själv blev Blårand på kuppen, sa Kisa efteråt.

När ”Sjung för gamla Djurgår’n” numera tonar ut från läktarna på Hovet och Tele2 har 50 år passerat sedan inspelningen! Vid tillfället i Vaxholm den gången sjöng Kisa dessutom ”Å, en sådan härlig dag”, som våra supportrar har hörts sjunga åtskilliga gånger på Stadion, Råsunda och Hovet.

Inför derbyt mot Bajen på söndag vill man som djurgårdare förstås helst minnas de båda 8-1- och 9-1-vinsterna 1972 och 1990. Båda mot Bajen. Jag vill särskilt påminna om 8-1-segern eftersom jag här om dagen träffade Kjell Samuelsson (efter 50 år) och eftersom det egentligen var han som öppnade för den jättelika vinsten, Kjell gjorde både 1-0 och 2-0 och rullade därmed i gång målfabrikationen denna afton. 

Till historien hör att Bajens målvakt hette Ronnie Hellström. I en intervju jag gjorde med honom många år senare i TV sa han:

– Jag har faktiskt släppt in fler mål i en och samma match. Det var när jag vaktade målet åt Tyresö. I handboll.

Låt mig avslutningsvis få presentera DIF:s startelva den gången:

Björn Alkeby, Inge Karlsson, Tommy Berggren, Jan-Erik Sjöberg, Hans Nilsson, Sven Lindman, Kjell Samuelsson, Conny Granqvist, Harry Svensson, Anders Ahlström och Arne Skotte.

Någon kanske frågar sig hur texten till ”Å en sådan härlig dag”, som Kisa sjöng, lyder:

Å en sådan härlig dag! Djurgår’n vann, Djurgår’n vann
Djurgår’n världens bästa lag, Djurgår’n vann, Djurgår’n vann
Djurgår’n, det var bästa laget
Spöa Hammarby och Gnaget
Å en sådan hääärlig dag
Gamla fina Djurgår’n vann
 


Detta är Åke Wilhelmsson: Skrivande sportjournalist sedan tonåren (1940-talet). Ursprungligen ”radskrivare” i en rad tidningar. Med tiden anställd på bland annat Aftonbladet Sport. SVT-anställd 1964: Aktuellt, Rapport, därefter egna program och programserier som ”Sånt är livet”, ”Kvällsöppet”, debatter, valprogram, intervjuer inom fakta och underhållning. Sedan barnsben urdjurgårdare. Livskompis med Lars-Gunnar Björklund och Tommy Engstrand. ”Trion Wilhelmsson-Björklund-Engstrand inkarnationen av äkta blåränder” skrev någon. Åke var styrelseledamot i DIF:s fotbollssektion 79-80. Ingick i DIF-hockeyns resurskommitte på 70-talet, startade DIF-tv. Erhöll DIF-diplom 1977 för förtjänstfull föreningsinsats. 

Åke Wilhelmsson 2022-06-29 10:22:00

Fler artiklar om Djurgården