I backspegeln med Åke: Värmland tur och retur
Stora Valla – denna klassiska fotbollsanläggning – byggdes 1938 och står kvar än idag.

I backspegeln med Åke: Värmland tur och retur

Det blev en jobbig match på Stora Valla senast – men det finns roligare minnen därifrån längre tillbaka i tiden. I en gästkrönika bjuder Åke Wilhelmsson på en resa tillbaka till 50-talet.

”Djurgårdarna strömmade in på Stora Valla i Degerfors”. Det var jag som skrev så den gången i Aftontidningen i början av 50-talet. Med ”strömmade” avsågs några tiotal. Och det var många på den tiden. Inte minst på grund av avståndet mellan storstaden och det lilla värmländska brukssamhället, vars fotbollsstolthet Degerfors IF tagit en plats i Allsvenskan 1938 och kommit tillbaka dit efter en kort sejour i division 2.  

Nu satt jag alltså på klassiska Stora Valla, utsänd som sportreporter för AT (Aftontidningen, som lades ner hösten 1955). Uppgiften var att skriva om Degerfors–Djurgården. Närmare bestämt skulle jag snarast möjligt ringa in ett referat från matchen till Sportextra, det vill säga en extra tidning innehållande dagens idrottshändelser. 

I det sammanhanget var dagens allsvenska matcher huvudnumret. Redan i paus skulle man helst ha skrivit om hela matchen. Matcherna startade 13.30. Kvällstidningarnas Sportextra fanns hos kolportörerna (tidningsförsäljarna) runt 17.00. Distribution ägde rum via öppna lastbilar. Detta var i första hand en Storstockholmsföreteelse. De mer fylliga referaten kom nästa dag.

Jag minns att Djurgården vann den här matchen. Med 3–1, tror jag. Men det mest bestående minnet från Stora Valla den gången var från en medlem i Djurgårdens Supporters Club, mannen som vågade vandra runt på läktaren bland den fanatiska hemmapubliken och sälja Djurgårdsvimplar!

– Jag sålde slut på hela lagret, berättade han och fyllde i med ett brett leende.

– Det står ju DIF på vimplarna!

I sammanhanget kan berättas att Djurgårdens Supporters Club är Sveriges äldsta supporterförening. Den bildades 1947 som en stödförening till DIF. 1951 bekostade man till exempel Sven Tumbas resa till ishockey-VM i Paris. Tumba var inte uttagen i den svenska truppen och erhöll resan som ett slags studiebidrag. Väl förvaltade pengar!
 


Detta är Åke Wilhelmsson: Skrivande sportjournalist sedan tonåren (1940-talet). Ursprungligen ”radskrivare” i en rad tidningar. Med tiden anställd på bland annat Aftonbladet Sport. SVT-anställd 1964: Aktuellt, Rapport, därefter egna program och programserier som ”Sånt är livet”, ”Kvällsöppet”, debatter, valprogram, intervjuer inom fakta och underhållning. Sedan barnsben urdjurgårdare. Livskompis med Lars-Gunnar Björklund och Tommy Engstrand. ”Trion Wilhelmsson-Björklund-Engstrand inkarnationen av äkta blåränder” skrev någon. Åke var styrelseledamot i DIF:s fotbollssektion 79-80. Ingick i DIF-hockeyns resurskommitte på 70-talet, startade DIF-tv. Erhöll DIF-diplom 1977 för förtjänstfull föreningsinsats.

Åke Wilhelmsson2022-10-04 09:46:00

Fler artiklar om Djurgården