Idag firar vi, imorgon...

Vad som redan efter 20 minuter såg ut att vara förlorat, med en fot på väg ut ur svenska cupen. Det visade sig vara början på en psykologisk kamp som skulle svänga 180 grader innan det var dags att summera. Nu står vi här med bägge fötterna i semifinal, fyllda med självförtroende och undrar vem som ska stoppa oss. Det svänger om Bajen brukar man säga.

När dagens match sparkades igång visst vi att det kan gå åt vilket håll som helst. Det har historien visat oss. Hammarbys facit mot Norrköping är som två små barn som tjafsar om samma leksak. Det slutar alltid med att fröken får gå in och tvinga barnen att turas om att använda leksaken. Varannan gång är det Bajen, varannan gång är det Norrköping.
Detta är en jämförelse som fungerar bra så länge vi bara har det allsvenska dubbelmötet att förhålla oss till. Nu var förutsättningarna annorlunda. Svenska cupen hade slängt in en joker, i form av ett tredje möte. Under en och samma säsong. Vem skulle nu få turen idag?

Domaren för dagen gjorde tydligt att han skulle göra sitt för att påverka matchens utfall. Men det här var en match som skulle bli utom Kristoffer Karlssons kontroll.
Det svänger om Bajen brukar man säga. När klockan stod på 20 minuter spelade, Nyman hade gett Norrköping ledningen två gånger om, så vill man gärna se en reaktion. Det är en sak att turas om, det är en annan sak att styra med skräck. Just där och då var känslan att Norlings manskap läxade upp Hammarby och försökte påvisa att vi kommer hit, men inte längre. 2-0 alltså och när publiken la större fokus på domaren än matchen så var inte bara publiken ur balans. Det skulle alltså bli Pekings tur att vinna idag.

Mål förändrar matcher brukar man säga, och gör man dessa strax innan en halvtidspaus kan man göra underverk med bara en känsla. Känslan innan reduceringen var att Hammarby skulle få tacka för sig och lägga fokus på Allsvenskan. Känslan 10 minuter in i andra halvlek var något annat. På 15 minuter hade Hammarby skapat ett momentum. Visat att man inte tänker låta sig sittas på. Man hade tagit med sig glädjen och fokuserat på det lilla, positiva, man haft från första halvlek, i form av ett mål. Publiken hakade på.

Ska man vinna matcher på den här nivån så krävs att man kan ta lärdom av det man gjort sämre, skaka av sig det och känna efter, vad har jag gjort bra?

Det sätt som Hammarby vänder på dagens kvartsfinal visar på att man besitter en mental styrka som heter duga. Att sopa av sig de två målen man släppt in i första för att sen gå ut i andra halvlek och inte bara vända på steken. Man gör det med en övertygelse som visar att “Vi bestämmer över vårat eget öde, inte ni”.

Det svänger om Bajen brukar man säga. Idag svängde det först åt ena hållet och sen åt andra. Det var inte såhär det borde ha slutat, både spelare och domare hade alla kommit överens om att idag var det Norrköpings tur. Nästan alla i varje fall. Nahir Besara visade att han inte tänkte lyssna på dagens pedagog i form av domare Karlsson. Han sa emot, tog tag i bollen och resten av laget följde med.

Det är häftigt det här med psykologi. Det är lätt att följa med och sänka blicken i motgång. Men om det ska svänga om Bajen så bör vi fortsätta på inslagen linje. Lära, borsta av, och ta med oss det positiva.

Idag svängde det, idag firar vi, imorgon lär vi.