Fem punkter efter IFK 4 – 0 VSK: "ska till klassgubbe"
Nyförvärvet Godswill Ekpolo målskytt i sin debut.

Fem punkter efter IFK 4 – 0 VSK: "ska till klassgubbe"

Försäsongens andra träningsmatch är avverkad. Här följer en del tankar efter segern.

Startelvan: Jansson - Ekpolo, Wahlqvist, Agardius - Eid, Ishaq, Skulason, Telo - Sema, Totte, Lima

Det var en första halvlek där IFK dominerade mot ett lag som visserligen tillhörde Superettans botten den gångna säsongen.

Pekings chanser och farliga anfall uppkom i första hand som resultat av ett energiskt presspel och bollvinster på mittplan eller offensiv planhalva. Därtill testade man flera gånger det långa spelet som framför allt innebar en rak boll från eget straffområde till Totte som skarvade vidare på de framforsande Lucas Lima, Maic Sema och Daniel Eid. Ett effektivt vapen som troligen kommer kunna skapa en hel del chanser i Allsvenskan (Totte förlorade knappt en nickduell). En del av det längre spelet kan ha berott på att det Kalle Karlsson-ledda VSK också tillämpade en oblyg press.

Men IFK balanserade även på en tunn lina där risktagandet i uppspelsfasen många gånger var stort med nära till bolltapp och kontring emot. Risker som man visserligen kan anse värda att ta för att lirka sig igenom motståndarpress. Det ledde till många fina kombinationer och väggspel.

Redan i den åttonde minuten tog hemmalaget ledningen efter att Ari Freyr Skulason garnerade IFK:s fasta grepp om VSK-försvaret med en individuell prestation av hög klass. Han petade bollen åt ena sidan, gick åt den andra och avslutade sansat i bortre burgaveln från snäv vänstervinkel.

Därtill visade debuterande Godswill Ekpolo sig som ett hot i luftrummet, inte minst genom att sätta 2–0 på hörna i den 37 matchminuten.

Andra halvlek, där Hampus Näsström och Theo Rask ersatt Eid och Ekpolo i paus (Ishaq höger vinge), började hattigt och ryckigt med många avblåsningar. IFK stod för en temposvagare första kvart av andra halvlek där kombinationsspelet inte längre satt ihop.

Men efter en timme fick Totte Nyman göra sitt första mål för säsongen genom att på kort tid dunka Semas första inlägg i ribban och sedan hans andra inlägg i nättaket. Vid ungefär samma tidpunkt debuterade också Jean Carlos De Brito i ett byte som innebar att Skulason gick ut och att Ishaq Abdulrazak kom tillbaka in i mitten.

Efter Tottes 3–0 lossnade åter IFK:s spel med bollen och man började hitta varandra igen. I den 73 minuten skulle även Sema, som återigen stått för en fin match, få bli målskytt genom att nicka in slutresultatet 4–0.

Avslutningen av matchen blev även den ryckig och utan något finare spel. På grund av att orken började tryta i slutet, vilket man kan förvänta sig i tidigare träningsmatcher, och följande (långsamma) byten:

71’ Lucas Lima ut – Jonathan Levi in

77’ Christopher Telo ut – Yahav Gurfinkel in

80’ Maic Sema ut – Emanuel Chabo in, Viktor Agardius ut – Marco Lund in

Fem punkter:

Backlinjen
Idag fick vi se den backlinje (även om De Brito var sen till kalaset) som Norling troligtvis kommer att satsa på. Från start hade vi Ekpolo, Wahlqvist och Agardius. En förtroendeingivande mittbackstrio bestående av tre ytterbackar. Både Ekpolo och Agardius, framför allt den senare, tryckte på och klev ofta fram som innermittfältare framför generalen Linus för att ha närmre till bollvinst.

Eid till höger har redan bevisat sig med lungkapacitet i båda riktningar och De Brito debuterade som vänster vinge med en halvtimme kvar.

Att Norling lär ställa upp med fem försvarare som i grunden är ytterbackar talar sitt tydliga språk. Defensivt ska IFK vara snabba och rörliga med god förmåga att kliva upp i rygg, bryta och fylla på framåt.

Rask fick en halvlek medan Lund fick sista tio vilket vittnar om danskens status i framtidsplanerna.

Godswill Ekpolos debut
Godswill Ekpolo fick bara spela första 45 i sin debut, men hann ändå visa att han troligtvis kommer bli en bärande pelare i detta bygge. Defensivt testades han inte särskilt nämnvärt, men framåt visades en fin passningsfot och blick för kombinationer. Uppbyggnadsspelet såg lovande ut. Därtill var han ett hot på fasta situationer och detta debutmål var knappast hans sista på skallen.

Innermittfältet ändå starkt
IFK må till slut ha tappat Fransson men det ska till en riktig klassgubbe för att ta en startplats på IFK:s centrala mittfält. Jag kan inte se många allsvenska spelare peta Skulason eller Ishaq. Tillsammans utgör de ett tekniskt och spelskickligt mittlås där Skulason står för rutinen och Ishaq för snabbheten, Skulason för den fina foten och Ishaq för dribblingarna – och båda är ettriga bollvinnare. Islänningen har sedan sin ankomst till Östergötland varit ett namn för startelvan.

Det som saknas är någon som kan kliva in som fullgod ersättare om Ari eller ”Ishi” går sönder/blir avstängd. Dino Salihovic? Näsström?

Den senare har fått speltid två matcher i rad. Med majestätisk fysisk närvaro plockar han upp andrabollar och sprider lugn – men är det verkligen en spelartyp Norling vill se i detta rörliga 3-4-3?

Lima mogen – brasiliansk dubbel?
Lucas Lima är helt enkelt mogen för att erbjuda seriös konkurrens om en plats i startelvan. Visserligen saknades viss skärpa i denna tidiga försäsongsmatch, men det var inget som inte kommer slipas till ju bättre matchformen blir. Nästa gång skjuter han stolpe in, i stället för ut.

Det syntes på beslutsfattandet och det tekniska utförandet i kombinationsspelet att han är redo på allvar. Har potential att bilda en fin brasiliansk dubbel på vänsterkanten tillsammans med Jean Carlos.

Adegbenro…
…fortsatt borta.
 

Markus Hälljehaellje@gmail.com@MarkusHallje2022-02-06 18:38:22
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås