Värmbols IP, 2021-08-18 18:30

Värmbols FC - IFK Norrköping
0 - 4

IFK andra laget från Norrköping i Svenska cupens gruppspel
Motståndarna Värmbol bjöd på en trevlig sensommarkväll i Katrineholm, om än inget vidare motstånd. På bilden: Jonathan Levi.

IFK andra laget från Norrköping i Svenska cupens gruppspel

IFK följde Sylvias exempel och kvalificerade sig till Svenska cupens gruppspel nästa år. Här är kamraternas spelarbetyg.  

Sylvia stod igår för en magnifik prestation då man slog ut AFC Eskilstuna på Parken och således knep den enda platsen i Svenska cupens gruppspel som stod mellan dessa två lag.

Idag tog IFK efter.

Efter att ha krossat Värmbols IF på storstilat vis kommer Norrköpings allsvenska lag göra Sylvia sällskap i nästa års gruppspel. 

De hade kunnat bli tre lag från Östergötlands fotbollshuvudstad, men dessvärre blev allsvenska Degerfors Sleipner övermäktiga på Idrottsparken i Norrköping. En match som också spelades ikväll, parallellt med IFK-Värmbol, och slutade 1-8. 

Denna cupvecka har för staden Norrköpings del bjudit på två resultat på Parken, ett på Värmbols IP.

Rikard Norling tog med sig sin starkast möjliga trupp till Katrineholm, men valde ändå vissa smärre rotationer i startelvan. Nya startspelare från senaste tävlingsmatchen mot Östersund var Lindgren, Skulason, Telo, Gurfinkel, Levi och Sema. 

Det blev en första halvlek där IFK stod för spelmässig dominans, men målmässig ineffektivitet. Trots det prickade Jonathan Levi in två mål.

Yttern avslutar som bäst när han är utanför straffområdet - och ikväll var inget undantag. Han berättade inför säsongen om hur han och Hellberg snackat om att Levi bara lyckas prestera svåra och spektakulära mål. Denna säsong skulle han addera några lätta också, för att på så sätt landa högre upp i skytteligan. 

Kvällens två mål var skåningens första för säsongen. En säsong där han främst agerat inhoppare. Det var tydligt att han tänkte ta chansen mot Värmbol och visa varför han bör starta. Rätt attityd från start. 

Första halvlek inleddes med att Gurfinkel kom till avslut men utan att hålla bollen under ribban. Gurfinkels involvering skulle bli ett tecken för hela kvällen, då han låg bakom en hel del farligheter med sina löpningar i djupled och efterföljande inlägg. Inte minst assisten till det första målet. En mycket mer lyckat insats än debutstarten mot Kalmar där israelen blev tidigt utbytt. 

Detta var revanschen och motbevisningens afton så långt. 

Andra halvlek inleddes med att Carl Björk stötte in ett Teloinlägg (0-3), vilket sedermera även Bergmann Johannesson skulle göra till slutresultatet 0-4.

Värmbol hotade knappt en gång under hela matchen och kvällen fick till stora delar karaktären av en offensiv övning på träningsplanen. 

Norrköpings kantspel
I första halvlek dominerade Gurfinkel, med en assist. I andra halvlek Telo, med två assist (även ett i första). Båda vingarna stärkte sina aktier i konkurrensen med Ishaq.
 
LITEN luftning av talanger
Det var glädjande att åter få se Theo från Motala och Dino från Norrköping få minuter för A-laget. Speciellt som IFK sökte en mittback i danske Rasmus Nicolaisen under transferfönstret. Där finns potential till god återväxt från de egna leden. 

***

5 - Landslagsklass
4 - Mycket väl godkänd
3 - Väl godkänd
2 - Godkänd
1 - Underkänd


***

Julius Lindgren - 2
Blev inte särskilt testad idag. Fick främst delta i spelet i form av olika skadesituationer. I första halvlek genom att motta en ytterst sen tackling, i andra halvlek genom en krock med Ari Skulason vilken tvingades utgå. 

***

Linus Wahlqvist (K) ut 68’ - 3
Den i backlinjen med mest framskjuten position. Visade upp några läckra långpassningar, vilka han behärskar väl, och var delaktig i anfallspelet längs sin högerkant. Fick lämna plats för Dino Salihovic i 68:e. 

Marco Lund -  2
Skulle ha gjort ett nickmål på hörna idag. Hans danske föregångare Lauritsen hade blivit stolt. Så blev det dessvärre icke. I första halvlek blev Lund chockartat fri på en hörna men träffade målvakten. I andra hoppade han högst men prickade stolpen. Knappast prövad defensivt och lämnade över det offensiva initiativet till backkollegorna. 

Ari Skulason ut 53’ - 3 
En favoritspelare i laget. Fin kombination av playmaker med sylvass vänsterfot - vilken han gärna serverade en djupledslöpande Gurfinkel med - och slitvarg. Dessvärre också skadebenägen sedan han kom till Norrköping. Utgick i minut 53 med befarad nack- eller huvudskada. Återigen, tyvärr. 

***

Christopher Telo - 4
Vilken rolig match för Norrköpingssonen. Dominerade sin kant totalt och hade lekstuga. Levi sökte passionerat sitt målhattrick matchen igenom, men fick nöja sig med två pytsar. Telo däremot, åstadkom assisthattrick. 

Henrik Castegren - 3
Gjorde det mycket bra som städgumma idag. Hade en imponerade förmåga att se till så att nästan samtliga Värmbols försök till uppspel fastnade på honom. Bollen liksom sökte sig till Castegren som av magnetism. Vilket också ledde till att han kunde fördela en hel del boll offensivt. 

Isak Bergmann Johannesson - 2
Stod inte för några misstag idag, men förde en sett till förutsättningarna för anonym tillvaro. Fick inte ut särskilt mycket av sitt offensiva spel, även om han i andra halvlek satte dit ett inlägg längs med backen från Telo. Alltjämt målskytt två matcher i rad nu. 

Yahav Gurfinkel - 3
Första halvleks lirare. Den var hans. Ständigt djupledshot vilket flera gånger hörsammades av Skulason. Israelen fick in en strid ström av inlägg snett inåt bakåt där ett av dem resulterade i Levis 0-1. Lovade gott inför framtiden och skönt efter den misslyckade starten mot Kalmar. 

***

Jonathan Levi - 4
Spelhumör. Ville verkligen visa att han hör hemma i startelvan. Två mål, två rappa, välplacerade skott från utanför straffområdet. Kombinerade fint, löpte mycket och väl. Precis den insats vi hade hoppats att en start mot Värmbol skulle generera, en insats vi fått se för sällan denna säsong. Matchens lirare. 

Carl Björk - 3
Fick knappt ut något av sitt offensiva spel i första halvlek.  Söktes mer i andra och lyckades komma rätt på inläggen oftare. Mål direkt och bud på fler. Har vissa fotbollstekniska brister men är alltjämt ett målhot, vilket är det viktigaste. 

Maic Sema - 2
Anonym precis som Isak Bergmann Johannesson. Blixtrade till vid ett tillfälle i första halvlek då kan skickade iväg en riktig missil i bortre stolpen. Den individuella kvalitéten finns där, även om han inte skapade så mycket idag. 

***
Theodore Rask (53’ Ari Skulason) - 2
Ersatte skadade Skulason och satte inte en fot fel. 

Dino (68’ Linus Wahlqvist) - 2
Kom in i stället för Linus och tog Castegrens plats på mitten, som flyttade ner till backlinjen. Såg kvick och teknisk ut. 

***

Nästa match för IFKs del är Halmstad borta på söndag. Det kommer bli en tuff uppgift på Örjans Vall mot en svårforcerad nykomling med Pelle Olsson som analytiker. Samt ett kärt återseende i deras lagkapten. En olustig uppgift på förhand. 

Nu avslutar vi kvällen genom att se hur allsvenska rivalen Malmö FF hanterar en annan sorts kval. 

Markus Hälljehaellje@gmail.com@MarkusHallje2021-08-18 21:29:03
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås