Gamla Ullevi, 2023-04-17 19:10

IFK Göteborg - Malmö FF
0 - 1

IFK Göteborg - Malmö FF 0-1
Isaac avgjorde igen.

IFK Göteborg - Malmö FF 0-1

Malmö FF nötte ner ett tappert krigande IFK Göteborg och ju längre matchen led, desto tydligare blev klasskillnaden.

Försnacket inför matchen rörde sig ganska mycket kring Henrik Rydströms liknelse mellan Blåvitt och ett sårat djur och det är inte utan att den liknelsen kändes mycket träffande i inledningen av matchen. Ett nästan härligt desperat hemmalag överföll de favorittippade gästerna och det var inte långt ifrån att man lyckades få ett fast bett i den himmelsblå strupen.

I kraft av starkt närkampsspel vann Göteborg bollen ganska mycket den första kvarten och med snabba långa djupledsbollar på en väldigt löpvillig Gustav Norlin skapade man ett par-tre klart skapliga chanser innan MFF ens kommit på tanken att få upp garden.

Men det finns inte riktigt spetskvalitet i dagens IFK Göteborg och om man inte lyckas göra mål mot en motståndare som Malmö FF kostar det på. MFF är inte ett helt färdigt lag ännu, men man är tillräckligt långt framme för att metodiskt jobba sig in i matcherna och när de väl har vridit sig ur greppet har man en just spetsen för att avgöra.

Så, när väl MFF fick lite ordning på torpet dröjde det inte länge förrän det small till. Anton Tinnerholm smög in i en tia-position framför straffområdet, AC hittade in med en yttersida på honom, Anton levererade vidare till Sören Rieks på djupet och Sören som bara måste göra poäng mot Blåvitt trampade rund sin back och spelade fram Isaac Kiese Thelin framför mål och 0-1 var ett faktum.

Efter det synnerligen vackra målet spelade MFF rätt bra utan att glänsa. IFK vek inte ner sig, utan anförda av veterankrigaren Sebastian Eriksson fortsatte man att smälla på i duellerna och löpa intensivt, men då MFF hade närmare sjuttio procent av bollinnehavet kostade det naturligtvis på.

Från att Göteborg var det lag som skapade mest i början på halvleken vred MFF sakta kniven ur angriparens hand och när pausvisslan ljöd kändes det rätt logiskt med himmelsblå ledning.

Efter paus var det väldigt tydligt att IFK Göteborgs kamikazesatsning i första halvlek hade tagit ut sin rätt. MFF etablerade spel på ett mer permanent sätt och började mer och mer kontrollera matchen utan att som i första låta Blåvitt komma in i närkamperna.

Den centrala trion i MFF är oerhört bra. Peña och AC är dominanta på allsvensk nivå, men det som sticker ut i år och kanske framförallt i kvällens match, är att Hugo Larsson, 18 år gammal, är på precis samma nivå. Pojken är så bolltrygg, så stark, så teknisk och så mogen att han ser ut att ha flankerat kapten AC de senaste tio åren.

Centralt i anfallet är IKT i en otrolig form. Bortsett från de fyra målen på tre matcherna hittills i årets allsvenska, vinner han varenda duell och är precis den fina uppspelspunkt en stark nia skall vara. Vid sidan av honom finns flera alternativ och varken Vecchia, Rieks eller Ali gjorde bort sig i kväll och då har vi även Nanasi att tillgå.

Defensivt behöver vi komma tillrätta med sårbarheten på långa bollar över vår höga backlinje. Både mot BP och mot Blåvitt blottade vi oss rejält och med vassare avslutare hos motståndarna hade vi sannolikt inte lett allsvenskan nu. Jag vill gärna att Henrik Rydström nu på allvar adresserar det problemet.

Skall man klaga på något annat är det givetvis effektiviteten. I andra halvlek leker vi stundtals med ett helt slutkört Blåvitt, men tack vare slarviga sista passningar, dåliga avslut och felaktiga värderingar slutar matchen bara 0-1 och det är faktiskt helt onödigt. Vi var väldigt mycket bättre än så.

Totalt sett är det dock en fin kollektiv insats. Rydströms Malmö FF är ett utsökt spelande lag i sina bästa stunder och den dagen  det inte bara är Isaac som är effektiv blir vi en slåttermaskin i serien. Så här långt får vi nöja oss med att vara serieledare trots att det finns en hel del att jobba med fortfarande.

Det fanns mycket vackert att ta med sig i kväll. Ett för stoltheten tappert krigande IFK Göteborg, ett tekniskt elegant Malmö FF, fullsatta läktare med två vibrerande kortsidor. Trots att det var toppen mot botten i år, var det en svensk klassiker som inte behövde skämmas för sig.

Malmö FF har full pott efter tre omgångar och det känns fantastiskt. Det gör att det är dags för årets första:
Hej därnere, vi är Malmö FF!

Pontus Kroon2023-04-17 21:55:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?