IFK Göteborg nya klubbdirektör, Martin Kurzwelly
Idag presenterade så IFK Göteborg vem som ska bli ny klubbdirektör. Valet föll på Martin Kurzwelly (z uttalas som ts), 56. Han haren bakgrund som bland annat fystränare för Blåvitts upplaga 1987 och mångårig erfarenhet inom läkemedelsbranschen. Alltid Blåvitt satte sig ner för att låta Martin Kurzwelly presentera sig själv.
Hur är det att det är så här mycket uppmärksamhet kring att du får jobbet som klubbdirektör?
Det är översvallande. Det finns mycket energi som man skulle vilja ha till laget, mycket positiv energi. Det är det jag ska försöka skapa, energi till laget. Så att det finns saker att bygga på.
Du sökte jobbet. Varför då?
När jag förstod att det skulle bli en tjänst, då kände jag att det var något jag oerhört gärna skulle vilja vara med och konkurrera om. När jag ger min in i en konkurrens så vill jag vinna, förstås. Men skälet att jag sökte är att förena det jag tycker är allra roligast från yrkeslivet med det idrottsliga. Jobba med försäljning och marknadsföring, det är min roll.
Som John Alvbåge sa, han sa det väldigt sunt tycker jag, vi är ”korridorlaget”. Det är precis det jag ska göra, leda korridorlaget. Skapa energi och resurser till det sportsliga laget. Sen är vi tillsammans ett lag förstås. Men att både jobba med försäljning och marknadsföring och skapa ekonomiska resurser, det är det som är mitt mål. För att det sportsliga laget ska utvecklas. Ge möjlighet till akademin att utveckla egna spelare i större omfattning.
Vi får väl börja med din senaste aktiva period i klubben, på 80-talet. Vad har du för minnen därifrån?
De är helt fantastiska. Trodde aldrig det fanns möjlighet att få uppleva den känslan vid sidan av planen. Fick möjligheten att vara med i ett vinnande lag och att ha träning med laget i syfte att minska skadefrekvensen. Sen fick jag vara med överallt, på träningar och matcher. Så träffade jag laget frekvent och hade styrke-, rörlighets- och koordinationsträning med dem. Sen vann laget både SM-guld och UEFA-cupen. Den bubblande känsla som var då, den vill jag uppleva igen.
Har du varit och tittat på några matcher live?
O ja. Missade matchen senast, då jag jobbar på Svenska Mässan med friidrotts-EM. Såg matchen mot ÖIS och Sönderjyske på Valhalla. Senaste matchen jag såg på Gamla Ullevi var mot Häcken i höstas, 1-1. Jag tycker det är roligt att gå på matcher överhuvudtaget. Sett både Blåvitt, Öis, Gais och Häcken. Jag bor på Hisingen så jag går på Häcken i bland. Tycker det är roligt med fotboll överhuvudtaget.
Hur är det att matchen mot Öis var sista matchen du kan gå som privatperson, utan att någon känner igen dig?
Jag hoppas inte de ska känna igen mig ändå. Men jag får leva med det. Det känns bara roligt, mycket positiv energi.
Är det inspirerande att få det här jobbet?
Ja det är det verkligen, fantastiskt inspirerande. När jag sökte jobbet så är det klart att jag ville ha det. Sen kan jag inte tänka mig något roligare än att förena den marknadsmässiga med fotbollen.
IFK Göteborgs ekonomiska målsättning är att öka omsättningen med minst 50 procent, men det har även talats om att fördubbla den. Hur ska klubben klara av att göra det?
Nu har jag inte alla papper på bordet, om vad jag ska göra exakt. Men jag vet att målsättningen är distinkt och klar. Det som det handlar om för min del är att sätta mig in i alla de planer som finns. Sen identifiera var vi är starka och mindre starka. Och utveckla de delarna. Jag vet var intäkterna kommer ifrån, från samarbetspartners, matchintäkter, produkter som säljs och matcharrangemang. Något jag ser klart och något jag kommer sätta mig in i är Clean Court. Att arbeta med det området, för jag vet vad det kan innebära. Sen kan vi säkert vässa oss på alla områdena för att skapa de resurserna, 150-200 miljoner som det pratas om. Det de handlar om är att identifiera var ska vi jobba, och sedan prioritera bland dem. Göra upp en målplan för varje område, som man bryter ner till grupperna som jobbar med dem. Och sen ner till individ så alla har sina speciella uppgifter. Sen stämma av de målen, se så vi är på rätt väg hela tiden.
Det är samma med näringslivet och idrott att man måste ha mål som är distinkta, individanpassade och tidsrelaterade och sedan stämma av dem.
Hur insatt är du i organisationen kring IFK Göteborg? Sett till bland annat ekonomin.
Jag har läst resultatrapporter och så vidare. Så jag har sett var kostnaderna och intäkterna finns, någorlunda åtminstone. Från håll så att säga.
Det ska föras en dialog med Svenska Mässan om när du ska tillträda din nya tjänst. När hoppas du att du kommer tillträda som klubbdirektör?
Förhoppningen är att det ska passa båda. Jag skulle vilja säga en tidpunkt men det kan jag inte göra idag, tyvärr. Det måste passa båda, jag måste avsluta de projekt och affärer som jag har i Svenska Mässan.
Men finns det i ditt anställningskontrakt en uppsägningstid? Hur lång är den?
Sex månader. Men ambitionen är att hitta en lösning innan det.
Du pratade om Clean Court. Hur viktigt är det att klubben får Clean Court på Gamla Ullevi?
Från mitt håll nu, så långt jag vet, tror jag det är väldigt viktigt. Jag kan inte alla detaljer och ska inte uttala mig om sådan jag inte kan. Men av det jag har läst, dokument jag tagit del av, upplever jag att det är viktigt.
Vad är den största utmaningen för IFK Göteborg, för dig och marknadssidan, de närmaste fem åren?
Vi måste få de affärsmässiga planerna på plats och bryta ner dem i mål. Det är kanske inte en jättestor utmaning att få dem på plats. Men att sedan förverkliga dem. Att gå från ord till handling är alltid det som man diskuterar. En idé eller plan är aldrig bra om man inte gör verklighet av den. Man måste göra något av planerna som finns. Sen får man rätta sig efter han om man är på fel väg.
Få alla som jobbar efter de planer som vi lägger upp.
Det är klart att det finns förväntningar på omsättningen, de är höga och ska vara det. Jag får se hur vi lyckas allt eftersom.
Den största utmaningen är just de förväntningar som finns både på det sportsliga och på marknadssidan. Sportslig framgång föder nya möjligheter till marknadsmässiga möjligheter.
Det är en speciell organisation att arbeta i. Den sportsliga delen driver den marknadsmässiga och vice versa. Jag som lekman kan tycka att det är nya sätt att se på verksamheten och nya sorters utmaningar för dig. Hur ser du på att komma in i den här typer av organisation?
Om vi har sportslig framgång kan man rida på det en hel del när man diskuterar olika avtal och så. Det är klart att det är enklare att sälja in ett vinnande lag. Varumärket är lättare att sälja. Men jag vet att IFK har ett sådant genuint varumärke, det är väl det starkaste varumärket vi har inom fotbollen. Så jag ser att det finns väldigt goda möjligheter.
Om man ser på många av de undersökningarna som görs med populäraste lag och starkaste varumärke så kommer IFK ofta väldigt högt upp. Samtidigt som det kanske inte återspeglas om man ser på sponsorintäkter och publiksiffror. Har du tänkt ut någon plan hur IFK ska vara på nummer ett både i publiksiffror, marknadsintäkter och liknande?
I dagsläget har jag inga sådana planer klara. Jag ska sätta mig in i de planerna som finns och sen ska vi tillsammans med det laget som jobbar med det forma de planerna. Clean Court är en del i det. Produktförsäljning är en del. Matchintäkter som bygger på att det är mer publik. Och sedan jobba med våra samarbetspartners, som jag föredrar att kalla dem och inte sponsorer, och se hur vi kan bredda samarbetet där. Och även kanske plocka in nya.
Inom vilket område känner du att IFK Göteborg har störst utvecklingspotential? Är det gällande samarbetspartners, publikintäkter eller matcharrangemang...?
Jag vet inte det än. Jag vill sätta mig in i det, få fram fakta, statistik, undersökningar. Sedan ska vi utforma planer för det.
Vad är dina styrkor som klubbdirektör? Vilka egenskaper tar du med sig som kommer stärka klubben?
Affärsmässigheten, affärsmannaskapen som jag har med mig, att göra affären. Jobba med försäljning och marknad. Målfokusering, ha vinnarmentalitet. Jag älskar att vinna, i både affärer och det sportsliga. Stort engagemang och sedan förmedla det. Pratade med Mikael Stahre förut om att vi ska vinna, spelar ingen roll om det är försäljning och marknad eller det sportsliga, så måste de som är med i laget göra lite extra. Det är de säljarna som gör lite extra som vinner säljtävlingar och de spelare som gör lite extra som vinner på plan.
Hur mycket har du pratar och träffat de du ska jobba med? Andrej, Håkan, Fredrik och de andra?
Jag har träffat dem idag.
Vilka är dina intryck?
Utmärkta, jättebra. Känner mig oerhört välkommen.
Svårt att svara annat kanske...
Ja, skratt. Det är frapperande, känner mig väldigt hemma här. När jag åkte upp på vägen förut så kände jag igen mig från 86. Även om klubbhuset är helt nytt. Så det är fantastiskt.
Sportsligt är en målsättning topp 3 varje år och regelbundet Europaspel. Frågan är då om en målsättning kan vara realistisk om man nästan aldrig når den?
Ja det tror jag. Det handlar om att sätta målen och se hur vi ska nå dem. Att bryta ner dem som vi pratade om förut. Jag tror absolut att det är en realistsikt målsättning att vi ska vara topp tre, det är jag övertygad om.
Men om man sätter målsättning och sedan aldrig når den, det är inte bra. Då kan man enkelt slå undan den...
Man kan reagera på två sätt där. Antingen kan man bli förlamad av det. Eller så kan man knyta näven i fickan och säga ”Nu j... ska vi lyckas”. Det är så jag uppfattat att kamraterna och Blåvitt har gjort. Man kan verkligen bestämma sig för att man ska lyckas. Det handla rom inställning, om vilja. Jag tog exemplet med USA collagelag som vann Canada Cup 1980, eller Moldaviens om vann handbolls-VM senast. Vem trodde det? Men de hade en målsättning klar.
Nu ska jag inte jämföra det med Blåvitt. Men om man lägger upp en plan och sätter mål och får alla att dra åt samma håll. Att få alla i mitt lag, i korridoren, att jobba med det marknadsmässiga. Och låta Mikael och Håkan jobba med det sportsliga och vi kan förena det. Då finns det en enorm kraft.
Du är 56 och det här jobbet är inte direkt en språngbräda för dig ut i karriären. För att då ta jobbet, känns det som man verkligen vill någonting. Så vad har du för vision?
När jag sökte jobbet tittade jag på målsättningen som fanns. Jag är inne på det spåret, man ville etablera Blåvitt topp tre. Den målsättningen är solklar tycker jag. Att sedan komma ut i med frekvent spel i Europa. Jag vill känna igen den här känslan som jag fick uppleva 1987. Om inte målsättningen hade varit den hade jag kanske tvekat att ta jobbet. Men nu är den så, och då vill jag vara med. Jag vill vinna igen. Målsättningen triggar mig utan tvekan.
Sedan att få upp egna spelare från akademin som Roger Gustavsson jobbar med. Det är naturligtvis jätteviktigt.
Varför då?
De stora klubbarna i Europa köper dyra spelare. Jag tror aldrig vi kommer kunna köpa så dyra spelare. Men vi kan utveckla egna spelare och få egna spelare härifrån, i kringområdet, att komma till Blåvitt. Med en bra metodik som finns ska vi få in egna spelare i laget.
Det har varit stor diskussion sedan verksamhetsberättelsen för 2012 släpptes. Klubben lägger stora resurser på akademin, tycker du det är rätt att investera så mycket pengar i ungdomsverksamheten?
Ja det tycker jag. Från min horisont, så mycket jag vet i frågan nu.
Sedan ditt namn kom på tal i fredags har folk researchat dig en del. Bland annat finns det foton på din där du är på olika platser i världen och blir fotograferad i en hundposition. Vad handlar det om?
Skratt. Det är en väldigt bra övning, både en yogaövning och en fysisk övning. Vi kallar den för ”stålmannen hunden”. Jag har rest mycket i jobbet, på Astra Tech. Men historien är, om man ska dra den från början att jag känner Leif Swärd, Blåvitts läkare.
Han frågade mig om jag hade lust med träning av hans kompisar. Eftersom jag är idrottslärare och hållit på med idrott hela livet så tänkte jag att jag skulle kunna hålla i den träningen några veckor. Nu har vi hållit på varje söndag i 13 år.
Då är det i huvudsak män i min ålder. Första sommaren skulle alla bege sig åt olika håll och för att då motivera sig att träna. Då var det en person, Johan, skickade mig en bild från en båt i Grekland där han gjorde den här övningen. Visade att han tränade på sommaren när vi höll upp med gruppen. Det tyckte jag var en väldigt bra grej att ha det som en morot. Att alla de männen som är i gruppen reser mycket. Grejen är att man ska göra den här övningen överallt, i nya städer, länder, orter. Sen skickar man den till övriga gänget.
Sen så den som gissar fortast vart man är, i realtid, vinner en flaska vin. Nu har vi ungefär 200 bilder från olika bilder. Vår mission är att ”sprida hunden över världen”.
Jag tog ett exotiskt kort förra vintern, från Hundfjället. Det var ju lite roligt.
IFK-Testet
Hur många Glenn fanns det i laget 1982?
Fyra var det va. Schiller, Strömberg, Holm och Hysén.
Hur många SM-Guld har klubben?
18
Vad heter inmarschlåten som spelas på Gamla Ullevi?
Snart skiner Poseidon. Väldigt vacker låt.
Vem var ”Svarte-Filip”?
Skyttekung på 20-talet. Jakobsson hette han va...?
Vem är i ditt tycke den bästa Blåvittspelaren genom tiderna?
Oj, det finns jättemånga. Så många olika karaktärer. Ser man till finess, Torbjörn Nilsson ligger högt naturligtvis. Tord Holmgrens arbetsinsatser var fantastiska, Glenn Hysén var fantastisk. Men det är klart, Torbjörn var excellent.
Alltid Blåvitts betyg: (nästan) alla rätt. Så väl godkänt!