IFK Göteborgs redaktion tippar tabellen

IFK Göteborgs redaktion tippar tabellen

Nu närmar sig Allsvenskan med stormsteg. Mindre än en vecka återstår innan premiären på lördag. Som en uppladdning inför premiären har vi bett de Svenska redaktionerna tippa utfallet av den Allsvenska tabellen. Näst på tur är IFK Göteborgs redaktion här på SvenskaFans.

Adrian Pihl Spahiu – IFK Göteborg

Tippa tabellen
IFK Göteborg
Djurgården
AIK
Malmö
Hammarby
Kalmar FF
Häcken
Elfsborg
Norrköping
Sirius
Varberg
Halmstad
Värnamo
Mjällby
BP
Degerfors


Motivering top 3
Om inte jag som supporter tror på mitt lag, vem fan ska göra det då? Kan SMHI med att säga att solen skiner på Gullholmen samtidigt som jag står i ösregnet på Gullholmen så kan jag med att tippa Blåvitt som seriesegrare. Nej men det är klart att det är betydligt mer hjärta än hjärna i tippet av IFK Göteborg som seriesegrare. Det enda som talar för det är väl att 15 år av underprestationer samlat ihop till en hejdundrande överprestation snart. 

Sen tycker jag truppen besitter betydligt mer kvalitet än de får cred för. Men Blåvitt som seriesegrare är ett uppenbart utopitips så låt oss gå vidare. Den stora favoriten annars är i min värld Djurgården som har en bra trupp och har någon bra säsong kvar i sin kärna. Det förhållandevis lyckade Europaspelet stärker laget både i form av självförtroende och viktiga lärdomar. 

AIK tippas som trea här, men lär egentligen sluta allt annat än just trea. Känslan är snarare att om Brännström får till det så vinner AIK, men att han lika gärna kan passa som foten i handsken och ryka lagom till sommaren. (”Brännan” känns inte jätte AIK kompatibel helt enkelt.) 

Efter som Blåvitt kanske inte riktigt är ett genuint topp tre tips så slänger jag in lite kommentarer om lagen bakom. I motsats till Djurgården så är känslan att Malmö har en kärna som är påväg utför. Christiansen har inte alls sett lika dominant ut den senaste tiden som han gjorde för bara något år sedan. Bara för att jag skriver det lär väl Malmö motbevisa mig genom att göra en fantastisk säsong, men min spontana känsla är att Malmö 2022 var lite Blåvitt 1997, och det vi (Blåvita) lärde oss då var att det är svårt att köpa sig ur en generationsväxling. 

Av de som saknas i topp tre men som av många tippas där så faller Hammarby bort för att jag inte riktigt ser den där ryggraden i laget som Djurgården och Malmö har. Hammarby känns lite mer som ett lag legoknektar. (Situationer som t ex den med Jeahze är ett exempel på vad jag menar.) 

Häcken har tagit sitt första SM Guld, en prestation som kräver respekt, en respekt de kommer få i 30 omgångar nästa säsong. Kommer de kunna bibehålla momentum när motståndarna ser matcherna som viktiga värdemätare och inte bara en tråkig match mot Göteborgs BP inför tomma läktare? Jag tror inte det. 


Motivering botten 3
Var längesedan Allsvenskan kändes såhär uppdelad va? I Blåvita kretsar pratas det om att avståndet upp är stort, men tittar vi ner så skulle jag ändå vilja påstå att det SKA vara ett enormt avstånd ner också. Det känns spontant som om att det är rätt många lag som är dåliga nog att åka ur, men har tur i att det finns ännu sämre lag. 

Degerfors har sett riktigt dåliga ut under försäsongen, och de har det där läskiga tredje året framför sig (det kanske är jag som inbillar mig, men visst åker många lag ur tredje året?) där laget sakta tappat sina bästa spelare men också blivit ”bekväma” i sin Allsvenska status. Degerfors åker ur med buller och brak med andra ord. 

BP är ju BP och för allsvenskans skull både tror och hoppas jag att de åker ur omgående. Allsvenskan har redan ett ungdomslag som fått för sig att lajva elitförening, vi behöver inte fler. Med Varberg, Degerfors, Mjällby, Sirius, och Värnamo är kvoten av gulliga små utmanare som med begränsade medel slåss mot jättarna fylld och överskriden redan som det är. 

Att tippa Mjällby i botten när de precis gått till cupfinal kan te sig lite underligt, men är inte det en klassiker det med? Eller jag kanske inbillar mig (igen), men det känns som om att det ändå händer rätt ofta att ett lag skräller sig långt i cupen för att sedan tokfloppa i seriespelet. Mjällby har i flera år nu byggt sitt lag på att låna in spelare från framför allt Malmö och ta in dyr spets i slutet av sin karriär. Men hur länge kan man hålla på så? Inte så länge till, och Mjällby ser ut att försöka skifta om mot mer egna produkter i laget i år. Men kan en liten by i Blekinge verkligen producera spelare på Allsvensk nivå i den takt som krävs för att hålla Mjällby Allsvenskt? Hade det inte varit för att Degerfors och BP ser så otroligt svaga ut hade jag sagt att sagan tar slut i år, men nu får Mjällby chansen att rädda sig via kval. 



Motivering IFK Göteborgs placering
Ja, seriesegrare är väl ett galet tips, inget snack om det. Samtidigt så har föreningen tagit in en hel del spets, och som jag var inne på lite tidigare, tittar jag på lagen jag tippat på nedre halvan så är det ett kolossalt fiasko ifall Blåvitt får något av de lagen framför sig. (Möjligt undantaget Norrköping.) Jag vet att jag har supporterglasögonen på, men när jag tittar på Blåvitts trupp, jämför t ex Elias Hagen, Gustav Svensson och Simon Thern med Magnus Eriksson, Oliver Berg och Besard Sabovic för att sedan jämföra med Christos Gravius, Diego Campos och Damjan Pavlovic så SKA Blåvitt vara mycket närmare Djurgården än Degerfors, för att ta seriens båda DIF lag. 

Jag tror genuint att Blåvitt har en bättre trupp än det som visats på planen, problemet har snarare legat i att man inte haft en tränare som lyckats få ut något vettigt ur truppen. Tvärt om har ju de flesta spelarna blivit sämre sedan Mikael Stahre lade sina ”anti-Midas” händer över dem. 

Så ett SM Guld är väl lite väl optimistiskt, men om Blåvitt skulle knipa en Europaplats när säsongen summeras så tycker inte jag, sett till vilken kvalitet truppen ändå besitter, att det är en superskräll. 



 

SVENSKAFANS.COM2023-03-30 13:00:00

Fler artiklar om SvenskaFans