Platinumcars Arena, 2021-07-18 15:00

IFK Norrköping - Häcken

IFK möter Häcken

IFK möter Häcken

IFK Norrköping tar emot Häcken och det är två formstarka lag som möts. Det finns med andra ord goda förutsättningar för att söndagen bjuder på en bra match och nedan får ni förutsättningarna.

Om vi börjar med gästande BK Häcken så inledde de säsongen väldigt svagt och var kanske den största besvikelsen fram till att Allsvenskan tog uppehåll för EM. Häcken som då leddes av Andreas Alm hade samlat ihop sex poäng på åtta matcher. Fyra förluster, tre oavgjorda och i den sista omgången innan uppehållet lyckades man ta sin första seger genom att besegra Varberg.
Men sedan återstarten har Häcken vunnit båda matcherna och har alltså fördubblat sin poängskörd och klättrat upp till en 10:e plats. Först besegrades AIK med 2-1 och senast var det Kalmar med siffrorna 3-2. Båda motståndarlagen tillhör den övre halvan av tabellen och var alltså inte enklast tänkbara motstånd. En väldigt bra start för nye tränare Per-Mathias Högmo, som tagit över efter Alm.
I vinsten mot Kalmar hade matchen kunnat sluta hur som helst egentligen, men det var Häcken som tog tre poäng och sin tredje raka vinst. Målskyttet inleddes genom att Martin Olsson satte 1-0 på frispark med ett hårt och lågt avslut. Därefter kvitterade Kalmar innan Ali Youssef rann igenom och gjorde 2-1. Kalmar kvitterade igen i den andra halvleken, men sen satte Patrik Wålemark segermålet till 3-2. Även vid det målet lyckades Häcken löpa sig igenom försvaret.
Kalmar var rejält besvikna efter matchen och tränare Henrik Rydström menade att de i normalfallet vinner 9,5 av 10 såna här matcher. Ser man till statistiken så kan man först vad han menade då bollinnehavet var 71% - 29% och avslut 13 – 6 till Kalmars favör. Extra anmärkningsvärt var kolumnen ”tillfällen offensivt straffområde” där siffrorna var 26 – 4 till Kalmar! Statistiken är hämtad från Discoverys sändning.
Kanske kan IFK vara bättre på att ta tillvara på sina chanser?!

IFK Norrköping kommer också med bra form och är stärkta av att ha besegrat både Malmö (3-2) på hemmaplan och senast Mjällby borta (1-0), efter Allsvenskans återstart. Två olika typer av matcher sett till motståndets karaktär, men likväl väldigt starka vinster!
Mot Mjällby tog IFK ledningen redan i den fjärde minuten, efter att Maic Sema nickat in en retur på Isak Bergmann Johannessons skott, vilket blev matchens enda mål. IFK var värda segern och var det bättre laget matchen igenom och hade bud på fler mål. Ishaq Abdulrazak hade ett par fina chanser och även inhoppande Samuel Adegbenro var nära att utöka ledningen.
Mjällby hade en frispark i stolpen men inga avslut på mål under hela matchen. Det kändes dock inte helt ofarligt när Mjällby lyfte in bollen i IFK:s straffområde, men IFK höll undan. IFK gjorde en bra match över hela laget och utnämningen Matchens IFK:are gick till Henrik Castegren. Det var i Marco Lunds frånvaro som Castegren tog plats centralt i trebackslinjen och gjorde det med bravur! 
I veckan har IFK bekräftat att österrikiska Austria Wien lagt ett bud på Castegren och det återstår att se om han är med när IFK möter Häcken på söndag.
Men en spelare som trots allt blir kvar i IFK, åtminstone säsongen ut, är Alexander Fransson. Vilket får anses positivt med tanke på att Alle och Ari Skulason har fungerat bra ihop på det centrala mittfältet och säkert kan utveckla det ännu mer vartefter.

I skrivande stund har varken IFK eller Häcken släppt matchtrupp till söndagens batalj. Men skadeläget verkar ljusna för IFK:s del då Rikard Norling bekräftat för NT att Adegbenro är redo för 90 minuter och att Jonathan Levi intensifierat sin träning efter en skadad på överkroppen. De spelare som byttes ut med skadekänningar senast har kunnat träna i veckan och det bör inte vara några problem där.
Marco Lund är tillbaka efter avstängning.

För Häckens del är Leo Bengtsson tillbaka efter en matchs avstängning. I Häckens förra match så saknades Ture Widestrand, Benie Traore, Rasmus Lindgren, Daleho Irandust och Jasse Touminen.

Startelvorna i föregående omgång var:
IFK
Jansson
Wahlqvist – Castegren – Agardius
Ishaq – Fransson – Skulason – Telo
Sema – Björk – Bergmann Johannesson

Häcken
Abrahamsson
Ekpolo – Toivo – Hammar - Olsson
Friberg – Heintz - Berggren
Wålemark – Jeremejeff - Youseff

Senast lagen möttes var i Svenska Cupen i våras och då förlorade IFK med 2-3, trots att man ledde med både 1-0 och 2-1. IFK:s mål gjordes då av Adegbenro och Haksabanovic. Häckens mål gjordes av Jeremejeff, Traore och Heintz.

Avslutningsvis Tre snabba jämförelser:

Snabbaste spelare i förra omgången
IFK: Henrik Castegren 32.35 km/h.
Häcken: Alexander Jeremejeff 32.28 km/h.
Bästa målskytt
IFK: Samuel Adegbenro 6 st.
Häcken: Jeremejeff 5 st (varav 3 på straff).
Flest assist
IFK: Isak Bergmann Johannesson 4 st.
Häcken: Gustav Berggren 3 st.

Det skulle kunna summeras som att IFK är bättre på samtliga tre punkter och det känns tryggt att veta att Castegren är snabbast i jämförelsen!

Matchens spelas på söndag med start kl 15:00!
 

Jonathan Hanell Didriksson2021-07-17 15:36:38
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås