IFK Norrköping är ett mysterium
Det är vi supportrar som till stora delar betalar elitfotbollen på herrsidan i Sverige. Det är också vi som i vår maktlöshet mår dåligt när det går dåligt för lagen som vi stöttar. Foto: Göran Modeen

IFK Norrköping är ett mysterium

Det är en stor prövning att vara supporter till IFK Norrköping. Det är som att åka berg och dalbana, och så har det varit en väldigt lång tid!

Höga berg och djupa dalar så är det att åka berg och dalbana. Gröna Lund är som bekant stängt den här säsongen men vill man uppleva gkrafter, eufori, illamående och huvudvärk är det bara att se på Pekings matcher över längre tid. Låt oss backa bandet så vi kan se hur länge det har varit på det här sättet.

Förra året började inte säsongen speciellt bra. Laget tog sig inte ens vidare ur gruppspelet i Svenska Cupen. Vårsäsongen i allsvenskan var inte heller någon höjdare, försvaret läckte som ett såll. Det enda som höll laget någorlunda flytande, var att Jordan Larsson öste in mål. Sen under andra halvan av serien hände något, efter att Jordan flyttat till Moskva för en skapligt stor slant, både för honom själv och IFK Norrköping. Sead Haksabanovic började spela från start och sättet han gjorde det på imponerade. Men minst lika viktigt var att försvaret blev ramstarkt. Under hösten sattes ett klubbrekord i antal hållna nollor i rad. IFK Norrköping var på många sätt höstens lag. Nu fanns det säkert på många sätt förklaringar till att förra årets vårsäsong såg ut som den gjorde. Att Ante Johansson var viktigare än man kanske trodde. Men att det skulle ta så lång tid att få ett fungerande försvar hade sitt pris. Utanför topp fyra och inget Europaspel!

I år har Peking den starkaste truppen i mannaminne. Att det blev en flopp igen i Svenska Cupen var väl ingen större överraskning om man ska raljera lite. Skador sjukdomar och andra förklaringar finns säkert. Sen slår en pandemi över landet och världen, många får andra viktiga saker än fotboll att tänka på. Att överleva och att få samhället ta sig igenom krisen. Allting ställs på paus och all tävlingsverksamhet inom idrotten ställs in.

Laget tränar på som vanligt under tiden allsvenskan skulle ha spelats. Kanske man till och med tränar hårdare och bättre jämfört med många andra lag i allsvenskan. Spelare som har varit sjuka och skadade får tid på sig att komma tillbaka under denna period.

Peking är överlägsna i allsvenskan

Så börjar då äntligen allsvenskan i mitten på juni, och som den börjar! Alla vi som håller på Snoka får glädjechock på glädjechock. Man går till jobbet och hälsar glatt på alla som håller på Bajen, Djurgården och Gnaget. Så här bra har jag inte mått sedan jag var nere i Malmö och såg allsvenskans sista match 2015! Vi var många som tänkte, vad är det som händer ska man få uppleva ett guld till innan man grävs ner i jorden?  Efter de första åtta matcherna leder Peking allsvenskan överlägset med sju poäng efter sex segrar och två oavgjorda. Man gör 20 mål framåt och släpper bara in sju mål. Jag repeterar man släpper in sju mål på åtta matcher. Alltså mindre än ett i snitt.

Allt rasar ihop som ett korthus

Sen kommer då den erbarmerligt dåliga insatsen mot Sirius borta. Uppsalalaget har läst sönder sättet Norrköping spelar på verkar det som. Ska vi vara ärliga hade inte Norrköping en chans i den matchen som man förlorade med 4-2. Man lyckas i alla fall studsa tillbaka efter floppen i Rikets fjärde störst stad, genom att besegra nykomlingen Varberg på hemmaplan. Ett Varberg som faktiskt överraskat väldigt positivt i serien. Man återfår ett visst lugn som människa och de värsta mardrömmarna på nätterna har inte kommit än. Men det gör dem med besked! Förutom vinsten borta mot Göteborg med 3-1, har målen bakåt och förlusterna ställt sig på rad! Från Siriusmatchen och framåt har IFK Norrköping släppt in 21 mål på åtta matcher, då att jämföras med sju mål på åtta matcher. Hur är detta möjligt? Det är faktiskt samma lag, det är ju inte så att halva centrallinjen varit skadad! Det här raset innebär i praktiken att IFK Norrköping har gått ifrån att vara överlägsna serieledare till att ha halkat ner på en femteplats. Guldvittringen är i praktiken helt borta då Malmö ligger elva poäng före. De lär nog inte tappa det här, det finns nog bara ett lag som har en starkare trupp än Peking och det är dessvärre Malmö. Upp till tredjeplatsen som ger Europaspel nästa år är det fyra poäng. Det är som bekant Häcken och Elfsborg som ligger bakom Malmö. De två lagen har en sak gemensamt med IFK Norrköping, inget Europaspel som kan slita på laget i ett pressat spelschema.

Finns det någon lösning på mysteriet

Jag har ingen FIFA prolicens för att träna ett lag, är bara en enkel supporter och observatör. Men som sagt var vi har en extremt stark och på papperet respektingivande trupp. Sead Haksabanovic ansågs vara allsvenskans bästa spelare i början av säsongen. Efter att han skrivit kontrakt med Norrköping blev han inte bättre eller lyckades bibehålla det han visat tidigare. Används han på rätt sätt i laget? Används våra spelare rätt överhuvudtaget? Får man ut det bästa av spelarna på planen? Sett till de åtta sista matcherna måste svaret bli ett stort nej! Vi har förutom Haksa spelare som ska hålla mycket hög klass i allsvenskan. Jonathan Levi, Johannesson som bara är 17 år, Totte Nyman, Rasmus Lauritsen, Pontus Almqvist, förra årets bästa målvakt Isak Pettersson bara för att nämna några. Dessutom har laget nyligen förstärkts med Linus Hallenius som flera andra klubbar var ute efter.

Man kan konstatera att försvaret läckt som ett såll. Det är inte bara backlinjens fel. Det är egentligen hela lagets ansvar att bedriva ett bra försvarsarbete. Ytan mellan mittfält och försvar har många gånger varit väldigt stor. Med Simon Thern och Alexander Fransson centralt på mittfältet borde vi ha ett av allsvenskans bästa lagdelar på de positionerna. Men har det sett ut så på sista tiden. Där måste också svaret bli ett rungande nej! Om man jämför Alexander Fransson som lagkapten med Ante Johansson. Är det samma pådrivare på planen och samma jävlar anamma i ögonen? Där måste svaret bli nej också! Vem är närmast i karaktär som Ante med att synas och höras på planen? Enligt min mening unge herr Rasmus Lauritsen. Kanske han borde ha på sig bindeln istället? Det är hög tid att räta ut så många frågetecken som möjligt. Tiden går och om det fortsätter som det gjort sista tiden, lär kräftgången fortsätta!

Slutord

Jag tycker det är viktigt att komma ihåg en sak vad gäller fotboll. Vilka är det som till största delen finansierar den professionella elitfotbollen? Jo det är vi Svenska Fans. När man kan se på fotboll är det vi som köper årskort och på andra sätt fyller läktarna och kassorna i våra lag som vi stödjer. Vi som inte har möjlighet att se matcherna på plats köper dyra abonnemang eller går på sportbarer. Dessa barer betalar i sin tur stora summor pengar för att visa matcherna. Allsvenskan och Superettan har från och med i år fått ännu mer betalt för sina sändningsrättigheter.

Vi betalar men är helt maktlösa då vi ser dåliga resultat upprepas gång på gång. Man ska också komma ihåg att det kanske inte bara är jag som blir på extremt dåligt humör och påverkas negativt, när det ser ut som det gör just nu. Nästa match är mot Östersund det måste jag förhålla mig till på något sätt. Är inne på att slänga in ett par hundralappar på att Östersund inte förlorar den matchen. Om Peking mot förmodan vinner den matchen så kan jag ta min pengaförlust väldigt lätt. Det är tur att man kan glädja sig åt damlagets framgångar som det ser ut nu. Ska jag vara ärlig så ser jag mer fram mot deras match mot Enskede nästa helg, jämfört med matchen mot Östersund. Sen ligger ju Sylvia på kvalplats till Superettan, det får man väl också glädjas åt.

Nu är det kanske några läsare här som undrar varför jag inte nämnt vår manager Jens Gustavsson i texten. Jag tillhör inte den gruppen av supportrar som tycker att han ska avgå eller sparkas. Han har gjort mycket för klubben, det är tack vare honom vi har den starka trupp vi har. Många starka spelarförsäljningar också som gett en mycket stark ekonomi, som i sin tur lett till att vi har den starka trupp vi har. Men en stark trupp och en stark ekonomi ska också synas i tabellen. Den här monumentala kollapsen vad gäller resultat måsta stoppas nu, helst igår. Inget annat än topp tre kan godkännas detta år. Blir man underkänd bör man räkna på konsekvenserna.

Än viktigare än resultat och den allsvenska tabellen är att vi alla håller oss friska tills den här pandemin gått över med hjälp av flockimmunitet och vaccin. Smittan har kommit in i vissa lag både i Sverige och utomlands. Stay safe och ta hand om varandra det kommer bli bättre både på och utanför planen. Det är i alla fall vad jag hoppas och tror!
                   
 

Göran Modeengoran.modeen@gmail.com2020-09-07 08:08:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås