IFK Norrköping - Malmö FF
1 - 1

IFK Norrköping – MFF 1-1: Besvikelse efter sen kvittering
Deppigt värre efter sen kvittering av IFK Norrköping.

Matchen speglades av att det vara två lag som känner varandra väl och som tog ut varandra. Det var försiktigt spel och få heta målchanser. Surt att vi ska tappa segern i 90:e minuten.

IFK Norrköping mot Malmö FF på “Parken” är en klassiker. 74 gånger har lagen spelat i Norrköping, men dagens match går verkligen inte till historien som en klassisk match.

MFF startade enligt följande (4-2-3-1):
                             Thelin
            Traustason    Toivonen    Berget
                        Rakip    Lewicki
Knudsen    Brorsson    Ahmedhodzic    Larsson
                            Marko J

Ganska tidigt stod det klart vilken sorts match det skulle bli. Två bra välorganiserade lag, som känner varandra väl, som tog det lugnt och försiktigt, som vårdade bollen och spelade noggrant.

Det var jämnt i början, lagen kände på varandra. Norrköping hade lite mer boll, lite mer organiserat spel, men skapade inga chanser. Malmö hade mer omställningar i början, och skapade faktiskt lite mer chanser än Norrköping.

I den 13:e minuten satte vi hjärtat i halsgropen i TV-soffan. En slarvig mottagning av Rakip utanför eget straffområde, bollen studsar till Thern som får jordens läge framför MFF:s mål. Thern blev nog lite förvånad för han fick ingen bra träff på skottet, och Marko Johansson kom ut och gjorde en suverän räddning på det förhållandevis enkla skottet.

I den 17:e blev vi riktigt oroliga när Traustason helt ohotad föll ihop utanför Norrköpings straffområde. PÅ reprisen såg vi ett felsteg som gjorde rejält ont. Efter omplåstring och enorma mängder kylspray återkom han och gav tummen upp mot bänken efter en minut. Skönt.

Den höga pressen som MFF använt sig av tidigare lyste med sin frånvaro idag. MFF föll lätt tillbaka och blev låga, vilket gjorde det lättare för Norrköping att etablera spel och press. Utan att egentligen skapa några farliga chanser.

I den 25:e minuten ska vi tacka vår lyckliga stjärna att vi inte fick Ola Toivonen utvisad. En ful armbåge snett bakifrån på en IFK:are kunde mycket väl gett honom rött direkt. Något som också kommenterades i TV-studion efter matchen. Mackan hade garanterat fått rött för en sådan armbåge...

Norrköping störde MFF med hög press under stora delar av matchen, något som gjorde att MFF hade svårt att spela upp bollen från målvakt och backlinje. Trots pressen skapade Norrköping inga chanser, tack vare att backlinjen fungerade väldigt bra idag. Anel och Franz skötte “mittbackandet” utmärkt i stora delar av matchen.

I den 42:a minuten fick Norrköping ett fint läge på vänsterkanten, men tack vare ett fantastiskt hemjobb från Lewicki, som räddar situationen, blir det inget farligt läge.

Vi gick till paus med 0-0. Försiktighet genomsyrar matchen under första halvlek, och båda lagen lägger mycket energi på att försvara sig.

Andra halvlek börjar i samma stil som första. Två lugna lag som inte vill släppa till något. Men i den 50:e minuten bjuds vi på ett mönsteranfall av MFF. Ett inlägg från Traustason på högerkanten går in till Ola T som brösten ner till Kiese Thelin som skottar stenhårt i stolpen. IFK rensar ut till hörna. På hörnan håller sig Franz framme vid första stolpen och volleyskarvar in 1-0 till MFF. Lide gytt.

Vi väntade oss en anstormning av IFK, men den kom inte. Det var rätt mycket samma spel efter målet, även om Norrköping kanske försökte spela ett lite snabbare spel.

Sakta så växer IFK in mer och mer i matchen, man gör lite offensiva byten, Haksanbanovic kommer in bland annat, och Lauritsen lyfts upp från backlinjen till en mer offensiv position. MFF kontrar i den 82:a minuten genom att byta ut Ola och sätta in Lasse Nielsen istället, för att säkra upp mot IFK:s anfallsförsök som blir tyngre och tyngre.

Två minuter senare bjuder Marko Johansson på kvällens svettigaste räddning på ett ruggigt skott från Sead Haksanbanovic. Puh!

Men sex minuter senare, när vi trodde att det här grejar vi, sår Norrköping ännu en hörna. IFK lyfter in i princip alla spelare i målområdet framför Marko. Hörnan studsar på Lauritsen, dimper ner framför Alexander Fransson som vevar till. Bollen touchar på Marko och går in i nät. Surt och riktigt onödigt att tappa segern på en flipperhörna.

Underhållningsvärde i matchen (1-10)?
3-4 i första halvlek; kontrollerat och försiktigt spel, få chanser.
4-5 i andra; lite mer kamp, men samma spel, bättre betyg bara för MFF:s mål som gjorde att IFK chansade framåt lite mer.