Östgötaporten, 2021-03-13 16:00

IFK Norrköping - Häcken
2 - 3

IFK Norrköping utslaget ur Svenska Cupen
Haksabanovic gjorde mål men det räcke inte för avancemang till semifinal i Svenska Cupen.

Det blir inget cupguld den här gången heller. IFK Norrköping började bra, men dåligt försvarsspel gjorde att det till slut blev förlust mot Häcken. 2-3 (2-2) blev resultatet i Svenska Cupens kvartsfinal.

Matchen började piggt och offensivt, från båda lagen. Redan från start hotade Häcken mycket med Jeremejeff som ständigt ställde till med problem för IFK Norrköpings backlinje. Men det var Peking som gjorde matchens första mål.

Det var en perfekt genomförd kontring, där Hakabsanovic och Agardius kombinerade på mittplan, innan den sistnämnde slog en djupledsboll mot Isak Bergmann Johannesson. IFK:s supertalang tog en bra löpning och bollen var lika bra slagen, så Bergmann Johannesson kunde bara ta emot och spela in mot mitten. Där dök Samuel Adegbenro upp och kunde stöta dit 1-0-målet i tionde minuten.

Men Häcken kom igång mer och mer efter IFK:s mål och de lyckades kvittera i den 22:a minuten. Det var Pontus Dahlberg, målvakten, som slog en långboll och efter att Theo Rask missbedömt den kunde Alexander Jeremejeff springa sig till ett friläge. Han placerade bollen via Oscar Janssons hand in i nät.

Häcken fortsatte vara det bättre laget efter sitt mål och de hade några ytterligare lägen. Men IFK Norrköping tog sig tillbaka in i matchen och tog över helt runt 30:e minuten. De började hålla mer i bollen och få bättre tryck på gästerna.

Peking gjorde också 2-1 i den 35:e minuten. Det var Alexander Fransson som först avlossade ett långskott på täckande försvarare. Men i ett senare skede fick han bollen igen och då slog han en perfekt djupledspassning till en framrusande Sead Haksabanovic, som satte dit pannan. Bollen gick in till höger, helt otagbart för Pontus Dahlberg.

Men sista ordet var inte sagt i den första halvleken, trots att IFK Norrköping såg bra och stabila ut. För med bara några sekunder kvar av halvleken fick Tobias Heintz med sig bollen in bakom IFK:s backlinje och slog en passning mot bortre stolpen där unge Benie Traore dök upp och satte dit bollen. Svagt försvarsspel av IFK-backarna, som inte alls var med när bollen slogs i djupled till Heintz.

Andra halvlek blev inte lika målrik som den första, men ack så underhållande. Båda lagen hade en del chanser. Sedan, i 57:e minuten fick Häcken ett anfall och Valgeir Fridriksson slog bollen snet inåt bakåt från vänster. I mitten fanns Tobias Heintz, som placerade in segermålet för gästerna. Heintz var för övrigt på provspel hos IFK Norrköping förra året. Nu kanske Peking grämer sig över att de inte värvade honom, med tanke på den fina insatsen med både mål och assist.

Resten av matchen blev en lång forcering för kvittering. Men IFK Norrköping hade svårt att ta sig igenom Häckens kompakta försvar. De skapade en hel del halvchanser, men lyckades aldrig få dit bollen. När Andreas Ekberg satte pipan i munnen stod det alltjämt 2-3 på resultattavlan och det blev även slutresultatet.

IFK Norrköping åker alltså ur Svenska Cupen redan i kvartsfinalen. Positivt från matchen var offensiven och de många fina anfall laget visade upp. Det syns att IFK Norrköping har mycket skicklighet framåt. Negativt är givetvis försvarsspelet, som inte alls ser ut att ha blivit bättre från förra säsongen. Alla Häckens mål kom till efter misstag från IFK:s försvar.

Detta är något Peking behöver jobba med fram till den allsvenska premiären. Nu får vi glömma detta och ladda till dess. Förhoppningsvis kan de vitblå göra supportrarna glada i seriespelet istället.