IFK Norrköpings damlag klara för Elitettan 2021
Bilden behöver ingen presentation. Foto: Göran Modeen

Igår blev det klart att Pekings damlag tagit det svåra steget upp från division 1 till Elitettan. Från sex division 1 serier tar bara tre lag steget upp, innan annanstans i det svenska seriesystemet finns sådana förutsättningar!

Först vill jag be läsarna om ursäkt till denna något försenade matchrapport. Men jag kan bara försvara mig med att det för mig var fysiskt och mentalt ansträngande med denna upplevelse. Sov bara sex timmar inatt och tog bilen tillbaka till Stockholm tidigt för att lägga ut. Till mitt försvar hör också att mitt värdpar Johan och Linda Hallgren låg och sov när jag kom in i lägenheten och visste inte hur jag skulle koppla in mig på Internet i deras lägenheter. Men jag gav katterna Ester och Sune jättegod mat innan jag lämnade!

Rössö från Udevalla startade matchen med en hård offensiv då de visste att de var tvungna att göra minst tre mål för att få till ett avancemang. Skott över mål från Rössö i sjätte minuten på en kontring. På hörnan som följde blev det ett bortblåst offsidemål.  Det blev en tydlig signal till hemmalaget att ta tag i matchen på ett bättre sätt. Bara några minuter senare får Lovisa en hård spark över vadbenet i straffområdet som givetvis borde varit straff. På den efterföljande hörnan blir det istället en farlig nick på mål. Skott på mål från Filippa Karlberg efter snygg genomskärare i elfte minuten.

Farligt inspel från vänsterkanten ger en hörna i 22a minuten som tyvärr blir resultatlös. 1-0 i den 27e minuten från Filippa Karlberg efter ett långt fin inkast från en annan Filippa vår lagkapten Sjöberg! Några minuter senare tar Alma Sjödahl en mycket bra löpning på högerkanten strax efter får Matilda Holmberg till ett skott på mål från liten vinkel från vänster. Dubbelhörna med två ribbträffar efter hörna i den 43e minuten.

Första halvlek hade ett mycket tydligt spelövertag vad gäller målchanser och hörnor till IFK.

Superchans efter bra tre minuter efter en mycket snygg löpning på vänsterkanten av Filippa Karlberg där bollen till slut hittar Ebba Sjögren inne i straffområdet som får på ett skott strax utanför stolpen. Med bara 15 minuter kvar av matchen blir det 2-0 efter ett bra långt uppspel av målvakten Sofia Hjern som hamnar hos matchens lirare Alma Sjödahl. Lagets assistdrottning Lovisa Gustafsson lyckas lobba över målvakten från mycket nära håll. Där och då blir det mer eller mindre klart eftersom Rössö i det läget måste göra fyra mål för att ta platsen till Elitettan. Där och då börjar också känseln hos redaktör Modeens fingrar försvinna.

Man kan konstatera att det här kommer förändra spelreglerna för damfotbollen i Norrköping. Att spela i Elitettan kommer bli något helt annat än att spela i division 1 där många lag håller en ganska tveksam kvalité. Nu blir det andra surbullar och ett annat motstånd för damerna nästa år. En helt annan uppmärksamhet, tabeller och resultat kommer publiceras i massmedia på ett helt annat sätt. Klubbdirektör Jens Magnusson sa efter att domaren blåst av, att det här var nog IFK Norrköpings viktigaste match det här året!  Tjejerna är värda mer uppmärksamhet och en publik. Dra ditt strå till stacken och se några matcher på Östgötaporten. Du kommer inte ångra dig. Vi Exilsnokar i Stockholm ska göra vad vi kan för att ge tjejerna en bortaklack nästa år som syns och hörs, förutsatt att Coronaläget och restriktionerna ser bättre ut då.

Vi ses 2021 tjejer och hoppas att segerfesten blev lång och glädjefylld efter att ni lämnat arenan.
Fy farao vad ni var värda det här!!!
#ifknorrköpingsdamlagelitettan 2021

Imorgon länkar vi videofilm från matchens slutminuter samt de efterföljande glädjescenerna. Laget fick också ett fint pris som Årets lag i Norrköping 2020, bakom priset ligger vi på redaktionen samt Exilsnokarnas styrelse. Priset är också fullt ut sponsrat av Exilsnokarna Stockholm. Den lilla ceremonin filmades också!