Lagbanner
- Vår målsättning är division ett 2023. IFK Göteborg skriver ytterligare tre proffskontrakt med damspelare.
Lagkaptenen Malva Larsson under en match mot Örgryte IS I oktober 2020. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån.

- Vår målsättning är division ett 2023. IFK Göteborg skriver ytterligare tre proffskontrakt med damspelare.

Idag meddelade klubben att ytterligare tre spelare i damlaget fått proffskontrakt. Det handlar om mittbacken och lagkaptenen Malva Larsson, 16, vänsterbacken Alicia Hall Hellström, 17, och anfallaren Novalie Jensen, 15.

- Vi behöver tänka på vår långsiktiga utveckling och vilka typer av spelare vi vill ha med oss dit, säger tränaren Peter Svanström, som också är ansvarig för Blåvitts dam- och flickverksamhet. Vi vill inte försöka spå var spelaren själv vill vara om ett eller två år, utan vi vill med detta visa spelarna att vi vill att de spelar för IFK Göteborg 2023. Med vår målsättning är vi i division ett 2023. Huvudsyftet är att säkra upp spelaren och visa att vi satsar på dem.

Proffskontrakten innebär att spelarna får en ersättning om minst 10 000 kronor per år av klubben.

- Det är Svenska fotbollsförbundets nivå för när du lämnar amatörstatusen och blir professionell, säger Peter Svanström. Det har inget att göra med om det är en nivå man kan leva på. Över den nivån registreras spelaren som professionell.

Sammanlagt har IFK Göteborg nu sex spelare med proffskontrakt (de övriga är Thilda Gianello och systrarna Isabella och Victoria Svanström). Finns det en risk att sammanhållningen i gruppen påverkas av att spelarna har olika villkor?

- Spelarna i laget är på väg från en ungdomsvärld till en vuxenvärld, understryker Peter Svanström. Den övergången sker nu, och då är detta en del av det. Hur det påverkar gruppdynamiken – vi är ganska tydliga med vad vi förväntar oss av spelare och vad vi som klubb, tränare och ledare runt omkring kan göra för alla spelarna. Alla har samma möjligheter. I en tävlingsinriktad värld ska detta inte påverka.

Vilken betydelse tror du att kontrakten kommer att ha för framtiden, bortsett från att spelarna stannar kvar i laget?

- Vi vill genom detta visa att vi tar hand om spelare, unga spelare, i akademin, säger Peter Svanström. Vi bygger för framtiden och måste börja någonstans. Det vill vi ska synas utåt, även för spelare i andra klubbar, jämnåriga spelare ska se att vi har bättre förutsättningar. Vi ligger i framkant, om vi tittar på division och ålder.

Mats Deland2021-03-31 21:36:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg