En grön ängel?!
Veckans gästkrönikör Morgan Johansson skriver om livet i lumpen som blåvit, samt vikten av att känna till sin historia.
Vad menar jag med rubriken ovan? Jo, jag ligger i lumpen i Halmstad (LV6) och har så gjort sedan den 19 juni 2000. Trots det så såg jag nästan alla Blåvitts hemma- och bortamatcher förra säsongen och kommer så även att göra i år även om jag kan komma att missa premiären den 9 april eftersom jag inte muckar förrän den 12 april.
Hur fungerar det att ligga i lumpen och ändå följa Blåvitt? För mig fungerade det alldeles utmärkt. Man åker gratis med Swebus så det är bara till att pendla. Det var lite stressigt och man missar några minuter i början av matcherna men det är det värt. Så ni som ligger i lumpen denna säsongen, det går bussar (och tåg, åker billigare som VPL). Från Halmstad är det inga som helst problem och det är ett måste att se matcherna, vad ska man annars tjõta om?
Men nu är det slut snackat om lumpen. MUCK!!!! (Jag skulle egentligen muckat i augusti men försvaret skall spara ännu mer så de erbjöd oss KB att mucka tidigare och jag tackar givetvis JA till det.)
Nu ska det handla om Blåvitts historia. Varför tar jag upp det? Jo, för det är alldeles för många unga supportrar som inte kan så mycket om blåvitts historia och många av dessa unga tycker också det är löjligt att kunna historien bakom blåvitt. Men däremot traditioner, traditioner det är bra och traditioner ÄR skapat ur historien. Vad har då Kamraterna för några traditioner?
* A-truppen har väldigt ofta innehållit gôbbar som älskar practical jokes, detta redan på vår första megastjärna Erik "Börje" Börjessons tid, dvs under Blåvitts första levnadsår.
* En glad och publikfriande fotboll var ett adelsmärke för IFK, men de senaste åren har det varit lite si och så med det. Det var på grund av IFK:s publikfriande fotboll som Blåvitt fick epitetet "FOLKETS LAG", t o m Stockholmspressen utnämnde IFK till rikets lag, trots det att vi inte vann SM-guld.
* En stor och högljudd klack, både på hemma- och bortaplan. Redan på 1910-talet hade Blåvitt med sig supportrar till bortamatcherna.
* Man föds till ängel, det är inget som man blir under levnadsåren. Jag själv har gjort en undersökning om detta och den gav resultatet att 90% av blåvitts anhängare sa sig vara födda änglar. Dessa 90% var också överlägset bättre vad det gäller Blåvitts historia än de 10% som "blivit" änglar av någon anledning.
Vad bör man då som ängel känna till om Blåvitt? Givetvis SKA man veta hur många UEFA-guld och SM-guld vi har vunnit.
Man ska också känna till flertalet legendarer som spelat i den blåvitrandiga tröjan, att nämna några: Erik Börjesson, Svarte-Filip, Gunnar Gren, Bebben, Fölet, Totte "vår gud" Nilsson. Och inte bara spelare utan även andra personer i Blåvitts historia såsom Anders Bernmar, Svennis (vem kan inte det?), våra fyra grundare av Blåvitt som var "Säwa", Andersson, Wingren och Ljunggren och så grundaren av supporterklubben änglarna Erik Johannesson.
Känna till de "upplyftande" åren i division 2 under 1970-talet då Blåvitt hade rikets bästa publiksnitt med toppen ca 20 000 personer/match under en säsong.
Veta att IFK var nära konkurs 1981 men då räddades av bl a supporterklubben änglarna och därefter plockade hem UEFA-titeln våren 1982.
Kunskap är makt, ju mer du vet om ditt eget lag och dess historia, ju mer kan du slå ifrån dig när du kommer i en diskussion med någon bror duktig (läs pajsare) som kallar dig för medgångssupporter, det är ju inte vårt fel att Blåvitt vunnit så mycket de gjort under de senaste 20 åren så att man inte minns mycket mer än "medgångar".
Känner du att du tillhör dem som saknar tillräcklig kunskap om Blåvitt? På nedanstående siter kan du läsa om Blåvitts historia eller köpa någon av de böcker som jag skriver längre ner.
Klicka sedan på historia och lär.
Klicka sedan på historia och lär.
Alla tiders Blåvitt - Stefan Thylin
Änglarna, ett europeiskt fenomen - Stefan Thylin
Blåvitt - historien om ett mästarlag - Kenth Andreasson, Uno Palmström
Gästkrönikör: Morgan Johansson