Lagbanner

Att gå på fotboll i Rumänien, kan det vara något?

Guide till rumänsk fotboll med bland annat matchrapport från: FC National – Steaua Bukarest.

Rumänien är ett latinskt land, vilket märks bland annat på språket, deras fantastiska vin och kärleken till fotbollen. Fotboll är nationalsporten, och huvudstaden Bukarest är också centrum för fotbollen i Rumänien. Inte mindre än fem av de sexton lagen i högsta serien, Divizia A, kommer från staden; Steaua, Dinamo, Rapid, National och Sportul. Steaua betyder stjärna och laget har sin grund inom militären. Dinamo är polisens lag, Sportul studenternas. Steaua och Dinamo är populärast. Under kommunisttiden betalade exempelvis de som arbetade inom militären och inom polisen en särskild skatt till Steaua respektive Dinamo men idag är alla klubbar bolagiserade.

Rumänien är kanske inget land man åker till bara för att titta på fotboll. Jag har dock haft förmånen att få besöka landet några gånger i samband med tjänsteresor, och då är det klart att man vill se landets nationalsport. Efter 26 av 30 omgångar av säsongen 2002-2003 leder Rapid med 56 p, närmast efter kommer Steaua med 49 p. National ligger fyra med 42 p, Dynamo ligger sjua med 37 p och Sportul på femtonde plats med 28 p. Vinnaren kvalar till Champions League och tvåan och trean till UEFA Cupen.

Den 7 maj 1986 vann Steaua Bukarest Europacupen mot FC Barcelona i Sevilla. Steauas målvakt Helmuth Dukadam tog fyra straffar, den femte behövde aldrig läggas. På dagen 17 år senare, och i 30 graders värme, var det dags för ett av många derbyn i Bukarest, det mellan FC National och Steaua. Målvakten från 1986 var också på plats och hyllades av hela publiken. Cotroceni Stadion, där matchen spelades, ligger på en sluttning strax bakom Rumäniens parlament (världens näst största byggnad förresten) i centrala Bukarest. FC National brukar beskrivas som ett lag utan supportrar, vilket inte är helt sant, men det är ändå ingen överdrift att säga att 80% av de uppskattningsvis 15 000 besökarna var Steaua-supportrar. Och då var det ändå National som hade hemmamatch. Dagen till ära hade Steaua-klacken, som ockuperade den ena långsidan och en kortsida, tagit fram ett par stora overhead-flaggor till minnet av Europacupsegern. Tifo-kulturen är stor också i Rumänien.

FC National har bytt namn tio gånger under årens lopp och flyttat, vilket verkar ha gjort laget rotlöst och man inte tagit någon titel. Idag är lagets största stjärna Dan Petrescu, som tidigare spelat ibland annat Steaua, Chelsea, Southampton och det rumänska landslaget. Han har nyligen tillkännagivit att han kommer att sluta sin aktiva karriär när denna säsong är över. Han var avstängd i dagens match. FC National tränas av italienaren Walter Zenga, som bland annat spelat 13 säsonger i Inter och gjort 58 landskamper för Italien.

Steauas identitet är som det mest framgångsrika laget i Rumänien. Att Steaua har störst attraktionskraft illustreras bland annat av det faktum att de har råd att ha sina dräkter, röda med blå stripes och silvertryck på ryggen, fria från reklam, så när som på ett litet Nike-märke. Tidigare var den normala gången för de duktigaste spelarna i Rumänien att spela för Steaua och sedan bli proffs utomlands, som exempelvis den störste av alla rumänska spelare, Gheorghe Hagi, Karpaternas Maradona. Idag verkar styrkeförhållandena mellan klubbarna ha jämnats ut lite. Steaua har förutom Europacupen och Supercupen vunnit ligan 20 gånger och rumänska cupen 21 gånger. Man har deltagit 17 gånger bara i Europacupen och Champions League. Idag tränas Steaua av Victor Piturca, som också är delägare i laget. Han har tränat landslaget och tidigare vunnit ligan med Steaua som tränare och också spelat i laget.

Så till matchen mellan Steaua och National. Spelmässigt är det lätt att dra paralleller till Italien. På den mycket fina gräsmattan visade spelarna upp bra teknik och det var tämligen enkelt att få frispark. Tempot varierade och ibland var det ren gå-fotboll. Spelarna hyllades när de gjorde något bra för att i nästa stund buas ut. Just den här matchen var sådan att bollen helt enkelt inte skulle in i målet, trots att det skapades många chanser. Steaua hade ett skott i underkanten på ribban, där bollen studsade ner och ut. Båda lagen, som spelade 4-4-2, hade var sitt friläge som respektive målvakt räddade. Domaren ifråga, Marian Salomir, måste vara ökänd eftersom han fått en egen ramsa som i princip alla Steaua-supportrar sjöng så fort ett domslut gick dem emot. Att National var nöjda med oavgjort gick inte att ta miste på, det maskades en hel del mot slutet. Steauas supportrar var inte nöjda med vare sig resultatet eller domaren och en hel del stolsitsar slets loss. Oavgjort måste dock sägas vara ett rättvist resultat. Nationals styrka låg i defensiven och mittbackarna var mycket säkra. Steauas styrka låg i offensiven och man förde det mesta av spelet men var inte effektiva nog i straffområdet.

För västerlänningar är det billigt att se på fotboll i Rumänien. Dyraste biljetten i det derbyt jag såg kostade 100 000 Lei, dvs. ungefär 35 kronor. Alla matcher sänds också direkt i TV, gratis. Man har två dagliga sporttidningar som i bästa Gazzetta-stil ägnar sig mest åt fotboll och sätter betyg på allt och alla. Biljett köper man enklast direkt på plats. Det är nog endast derbyna mellan Steaua och Dinamo som är riktigt fullsatta. Hur nivån på hela ligan är kan jag inte säga men derbyt mellan två av de bästa lagen som jag såg höll en standard över den Allsvenska. Spelet i de mindre lagen ute på landsorten kanske inte är lika bra.

Alla snackar gärna fotboll och det man vet om svensk fotboll kan sammanfattas med Göteborg och 1994. De flesta suckar högt när kvartsfinalen i VM 1994 kommer på tal. IFK Göteborg verkar vara är enda klubb i Sverige som är allmänt känd. Steaua och IFK möttes ju också i kvartfinalen i Europacupen 88-89, med Steaua som segrare.

Jag är helt övertygad om att svenska klubbar skulle kunna hämta åtskilliga spelare från Rumänien. På den europeiska spelarmarknaden händer inte mycket och det drabbar förstås ett land som Rumänien, som har exporterat spelare under lång tid. När intresset från de penningstarka ligorna inte är större än det är kan sannolikt svenska klubbar hävda sig bra i konkurrensen. Idag letar vi dock oftast i Sydamerika och Afrika, vilket inte är fel, men det finns spelare på närmare håll också. Jag tycker flera Allsvenska spelare som har rykte om sig att vara tekniska framstår som tämligen mediokra jämfört med de rumänska spelarna i Steaua och National. De Allsvenska lönerna måste också framstå som attraktiva vid en jämförelse.


Laguppställningar:

FC National

Popa
Carabas – Curt – Moldovan – Iodi
Caramarin – Petre – Olah – Keca
Radu – Mitrovici

Steaua Bukarest

Tudor
Dumitru – Rachita – Radoi – Stoica
Bostina – Trica – Aliuta – Paraschiv
Oprita – Raducanu


Hemsidor:

Officiell hemsida för Steaua Bukarest
Supportersida Steaua Bukarest
Steaua Bukarest Ultras

FC National saknar idag fungerande hemsida.

Allmän sida om rumänsk fotboll.

Marcus Toremar2003-05-09 18:00:00

Fler artiklar om IFK Göteborg

Styrelsen för IFK Göteborg spelar ett högt spel