Lagbanner
Arenamöte med Tage Christoffersson

Arenamöte med Tage Christoffersson

Alltid Blåvitt möter en avspänd Tage Christoffersson på hans kontor beläget på en mindre glamorös adress på Hisingen. Det är här det dagliga jobbet som VD för fastighetsbolaget Eklandia utförs. En stor del av fritiden ägnas åt IFK Göteborg, och det är i hans egenskap av arenaansvarig i IFK Göteborgs styrelse som vi stämt möte.

Måndagen den 11 april i fjol kallade den politiska majoriteten till presskonferens i Gamla Ullevis inre för att stolt presentera planerna på en ny fotbollsarena. Diskussionerna före beslutet hade varit många, långa och inte alltid omtyckta hos fotbollsälskarna då rädslan för att förpassas till ett ombyggt Ullevi var massivt. De flesta av oss ansåg att en framtid på ”Nya” Ullevi inte var någon framtid.
- Man har gått igenom alternativen väldigt noga, säger Tage diplomatiskt när frågan kommer upp.

Några månader efter att arenaplanerna presenterades fick den politiska majoriteten igenom sin vilja i kommunfullmäktige och det kommunala fastighetsbolaget Higab fick i uppdrag att tillsammans med Alliansen projektera, bygga och förvalta en fotbollsarena med 17 000 åskådarplatser, varav huvuddelen utgörs av sittplatser. Just åskådarkapaciteten har varit föremål för diskussion i många blåvitkretsar.
– Nu bygger vi en arena utifrån att kommunen skall stå som ägare och om vi hade byggt själva är det möjligt att vi hade haft lite andra idéer, främst om storleken men det finns en begränsning i ekonomin. Som ägarrelationen är tycker vi att det är bra, förklarar Tage och fortsätter, vi har fått skisser kontinuerligt och de senaste skisserna vi har fått ser väldigt aptitliga ut tycker jag.

Arbetsgången för att få fram en moderna arena anpassad för fotboll har förändrats under årens lopp. Först drevs frågan främst genom Alliansens kontakter med kommunen, men sedan beslutet togs att det skulle bli en ny arena har även IFK:s styrelse utsett en mer formell arenaansvarig. I nuläget jobbar IFK:s arenaansvarige och tillika representant i HB Alliansen Tage Christofferssons med frågan, men det är långt ifrån ett enmansprojekt.
– När vi behöver input i olika frågor samlar vi in åsikterna från olika intressenter såsom marknadsavdelningen, sponsorer, supportrar och inte minst laget.

När Alltid Blåvitt frågar den borgerliga alliansens starke man och tillika Kommunfullmäktiges vice ordförande Jan Hallberg (m) vad som händer vid en eventuell borgerlig seger i höstens val kommer ett hypotetiskt svar:
– Får den borgliga alliansen majoritet efter höstens val så blir det första att sätta sig in i förutsättningarna för Nygamla Ullevi och statusen då på projektet. Det är ju faktiskt så att vi inte har den kunskapen eller fått tillgång till den. Det blir ju också naturligt att sitta ner med alla intressenterna och få deras krav/önskemål direkt från hästens mun.

Just nu arbetas det febrilt med att detaljplanen skall bli godkänd så snabbt som möjligt och för någon vecka sedan beslutades det av kommunen att det inte blir något parkeringsgarage under den nya arenan – ett besked som Tage Christoffersson tog emot med glädje då det snabbar på byggnationen med ett år.
– All tid som försenar projektet är till nackdel. Gamla Ullevi är uttjänt som arena såsom den ser ut nu. Ju snabbare vi kan få en ny arena ju bättre är det. Förhoppningsvis är vi bara borta från en riktig fotbollsarena under ett år.
Att utnyttja det faktum att det är valår i år och försöka göra arenadebatten till en valfråga har således inte heller varit aktuellt då även detta skulle fördröja byggnationen väsentligt.

När den nya allsvenska arenan står på plats 2008 kommer dock inte Ullevi ha spelat ut sin roll som fotbollsarena i Göteborg.
– Det är i de traditionella allsvenska matcherna som vi förhoppningsvis kan fylla arenan med 17 000 åskådare. Lyckas vi med det accepterar nog både supportrar och sponsorer att vi flyttar matcher någon enstaka gång. Det kommer ju förhoppningsvis bli attraktiva matcher i Göteborg som gör att vi kan använda den andra arenan också, att vi kan fylla den några gånger per år, resonerar Tage kring fotbollens framtid i Göteborg.


Modell av hur den nya arenan kan komma att se ut.

Flera gånger under det timslånga mötet med Tage Christoffersson nämns ökad säkerhet och trivsel som några av de viktigaste effekterna av en ny arena. Dessutom vill klubben att såväl supportrarna, sponsorerna som spelarna skall ha en hemmaarena som de kan vara stolta över.
– Det gäller att arenan är trygg och säker och att man även kan nå andra målgrupper än vad vi har i nuläget. Att den kan erbjuda faciliteter i form av förtäring, toaletter och service kring arenan som gör att man ser det som en upplevelse att komma dit.

Just säkerheten och upplevelsen på en ny arena hoppas Tage skall förändra publikens beteende till att köpa biljetter innan match, och även locka till sig en ny publik som av olika anledningar inte väljer att besöka Gamla Ullevi i dagsläget. Den arena som varit förebild för arkitekterna och som de inspirerats mest av har varit Bröndbys arena, en sluten arena som enbart är till för fotbollen.
– En av våra visioner med en ny arena är att sälja mer årskort på olika sätt. Det kanske skall finnas familjekort eller familjeplatser? Merparten av biljetterna skall förhoppningsvis vara sålda redan innan arrangemanget går av stapeln. Hur sedan prissättningen ser ut är vi inte inne i några fasta diskussioner. Här får man ju naturligtvis ha en egen uppfattning men man bör även se vad som händer generellt på de nya arenorna i Sverige.

Detaljerna om exakt hur hyresavtal, och fördelning mellan de kommersiella ytorna och arenans utrymmen är inte klart ännu på några månader men tankarna och resonemangen har naturligtvis redan förts. Tage förklarar hur tankarna går:
– Arenan kommer att drivas i ett arenabolag som det ser ut tillsammans med Higab och Alliansklubbarna. Om vi skall gå in och ta del av de ytorna som är för ren kommersiell uthyrning är inte en fråga som är aktuell i dagsläget. Vi skall optimera våra intäktsmöjligheter, men samtidigt fokusera på det som vi är bäst på, nämligen fotbollen. En restaurang kan ju inte bara leva på evenemang utan den måste ju leva dessemellan också för att den skall vara berättigad ur ekonomisk synvinkel. Här gäller det att ha fingertoppskänsla om vad som är rätt och vad som är fel.

Idag är det tämligen billigt att gå på fotboll i Sverige, något som naturligtvis hänger ihop med kvaliteten på både arenorna och spelet. Vart prisnivån hamnar på den nya arenan är fortfarande för tidigt att säga men analysen är ganska självklar:
– Ju bättre produkt vi har att erbjuda ju större möjligheter har vi att ta betalt. Det handlar om att lägga örat mot rälsen och lyssna, och här är det väldigt viktigt att lyssna på vad framförallt supportrar tycker. Generellt kan man ju säga att på en ny arena är det mer befogat att ta ett högre pris då den levererar en högre service än vad som finns idag, berättar Tage.

Många av de frågor, framförallt av ekonomisk art, som Alltid Blåvitt hade velat söka svar på i mötet med Tage Christoffersson är ännu obesvarade och kommer så att förbli ytterligare några månader. I höst bör de definitiva ritningarna vara klara, och till vintern kan detaljarbetet sätta i gång på allvar. Trots de frågetecken som kvarstår kan inte Alltid Blåvitt göra annat än att hålla med Tages avslutande ord:
– Det känns bra och skall bli kul när den nya arenan står klar! 



För övrigt anser jag att ALLA matcher skall spelas på den nya arenan.

Kristoffer Norén2006-06-27 11:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Spelarbetyg efter IFK Göteborg – Brommapojkarna BP (3-4) ”Vårens tro, hopp och kärlek är nu förbytt till hopplöshet”