Med framtiden i fokus
Alltid Blåvitt träffade Roger Gustafsson på Kamratgården för en lång intervju. I del 1 berättar Roger om framtiden:
- Med den omsättning det är i trupperna i Sverige och Europa idag så är det viktigt att ha spelare med rötter i klubben.
Del 1
Detta är den första delen i Alltid Blåvitts artikelserie om Roger Gustafsson.
Det finns några personer som har betytt mer än andra för Blåvitt genom åren, Anders Bernmar, Sven-Göran Ericsson, Torbjörn Nilsson osv. Roger Gustafsson hör givetvis också till dessa namn. När Roger tillträdde var han en okänd juniortränare, 6 år senare var han Sveriges med framgångsrika tränare genom tiderna. Under hans ledning vann IFK Göteborg fem SM-guld och Svenska Cupen en gång. Plumpen i protokollet kom 1992, när laget kom femma i den märkliga företeelse som kallades Mästerskapsserien. Till dessa meriter skall läggas framgångarna i Champions League 92 och 94. Efter perioden som tränare fick Roger ansvar över Blåvitts ungdomssatsning, något som alltid legat honom varmt om hjärtat. Under årens lopp fick han dock ta över ansvaret för spelartruppen som en sorts sportchef. Nu när föreningen har anställt Mats Persson som klubbdirektör skall Roger återgå till fotbollsakademin. I den fösta delen av vår stora intervju med Roger Gustafsson får vi svar på frågor som hur viktigt det är med spelare från de egna leden och Rogers tankar om ungdomsträning.
Ska vi börja med det som har varit och hur framtiden ser ut. Hur ser den ut för dig personligen?
- Ska vi börja med framtiden? (skratt) Det är ju tanken att jag ska ta hand om akademin vi har. Det är alla från sex år upp till A-truppen, och där ingår de juniorer vi har. Det är jätteroligt för det är ett projekt som vi satte i sjön för några år sedan och det ser väldigt lovande ut. Sedan är det något som tar tid, och jag vill gärna vara med och fullfölja det. Det är svårt att säga om alla blir så bra som man hoppas att de kan bli, men det är jätteintressant och det går att prata hur mycket som helst om.
Vilken var då den första årskullen?
- Det måste ha varit de som är födda 1990, de var nio år då (år 1999), och det är vid den åldern som själva utbildningen börjar, innan dess är det bara lek. Så från den kullen och neråt så kan det bli riktigt bra. Nu visar det sig även att det kan bli bra med de äldre också.
Vad är den största skillnaden på hur det fungerar jämfört med innan?
- Skillnaden är dels att de tränar mer, sedan har de ett bättre utbildningsprogram. Bra träning och mycket träning, i en mycket bra miljö. Det bygger på det. Det gör också att de spelar en bra fotboll. De spelar "riktig" fotboll om man säger så. Dessutom så spelar de inte för att vinna matcherna. Så säger väl alla ungdomstränare, men i vårat fall så övar de på saker som de gått igenom på träningarna under matcherna. Säg t.ex. att de övar på att spela väggspel i en match, fungerar inte det mot det motståndet förlorar de matchen - men de har åtminstone tränat på just den punkten av spelet. Med andra ord så är det hur de spelar som är det viktiga, och spelar de bra så är det givetvis glädjande, även om de kanske förlorar matchen. Man märker också om man jämför med andra lag de möter genom åren att de tränar mer än de.
Hur viktigt är just det att de tränar mer än andra lag?
- Tyvärr så är det ju rätt viktigt, däremot behöver man kanske inte träna jättemycket i alla åldrar. Man säger att man ska träna 10 000 timmar innan man vet hur bra man kan bli. Givetvis kan man lägga ökat antal träningar i de lite äldre åldrarna, om man börjar för tidigt kan de lätt tröttna. De tränar nästan alltid en träning mer än andra klubbar.
Om man tar då nioåringarna som exempel. Hur ofta tränar de i veckan?
- Just nioåringarna, och även 10- och 11-åringarna, tränar två ordinarie pass i veckan plus ett extra pass, så det är tre pass i veckan då kan man säga. Där kanske andra lag tränar två gånger. I åldrarna 12-14 tränar de tre ordinarie pass samt en extra, så där blir det fyra. 15-16 blir det fyra ordinarie och en extra osv. Det finns fler klubbar i landet som tränar i samma doser som vi gör, men det är inte vanligt att de kan det med tanke på både den ekonomiska biten och ledarresurserna.
Varför är det så viktigt att ha just en bra fotbollsakademi som elitklubb?
- Ska man vara ärlig så är det ju nästan som EMU-debatten. Ungefär hälften tycker att det är bra och den andra halvan tycker tvärtom. Man vet ju aldrig hur det kommer att bli i framtiden, men skulle jag bedöma det så måste man ha en bra ungdomsakademi om man vill bli en toppklubb i Sverige och ute i Europa. Vi måste kunna ta fram många bra spelar själva. Vi har inte råd att köpa till oss en trupp på 24-25 bra spelare. Man kan kanske köpa någon bra spelare, men då kommer givetvis ekonomin in i bilden också. Sedan måste ju spelaren i fråga gå med på att kanske inte gå direkt in i startelvan, och det är inte lätt att värva en spelare till position 19-20 i truppen om han vill spela. Man kan heller inte lova spelaren A-lagsspel och sedan ha honom i B-laget, då blir det problem både för klubben och för spelaren. Då är det bättre att låta de man tagit fram själv få chansen, och när de väl får den så kommer de att jaga de mer etablerade spelarna för en plats, vilket i sin tur gör att de äldre måste kämpa de med för att behålla den. Till slut får juniorerna betalt för allt slit och sedermera blir de kanske proffs, och det är just den rundgången man strävar efter. Det är redan så idag, hur det blir i framtiden är det svårt att sia om.
Läs fortsättningen, klicka här.