Lagbanner
14. Motståndaren i vitögat: Hammarby IF - 8 augusti
Matcherna mot Hammarby har bjudit på växlande framgångar de senaste åren.

14. Motståndaren i vitögat: Hammarby IF - 8 augusti

Allsvenskan närmar sig med stormsteg, och som nedräkning intervjuar vi experter på Blåvitts motståndare, i omvänd spelordning. Avsnitt nummer två behandlar Hammarby IF, som möter IFK Göteborg i omgång 14 i augusti.

Gästexpert: Pernilla Olsson, redaktör för Söderstadion, Hammarby IF:s sida på Svenska Fans.

På papperet har ju Hammarby en av de starkaste anfallsformationerna i Allsvenskan - hur väl har det fungerat i praktiken såhär långt?

Jag är väldigt imponerad av Astrit Selmani! Han känns exakt som den pusselbiten vi saknat. Hårt jobbande, rätt fokus, skicklig och en riktigt bra lagspelare. Gustav Ludwigson kom ju med de egenskaperna förra året och bidrog sannerligen. Jag hoppas att de kan få till samspelet mellan sig. Försäsongen har väl sett helt okej ut framåt men det var inte bra för oss att Darijan Bojanic rehabilitering efter knäoperationen går så långsamt. Hans kreativitet saknas. Samma sak med Aimar Sheers benhinnor som behövde opereras. Jag är lite orolig för kreativiteten på mittfältet så här långt, även om de som spelat i stället i cupen har gjort det bra.

Hammarby har ju en stark tradition av att vara ett lirarnas lag. Är fansen nöjda med vad man fått se av Stefan Billborns lagbygge och taktik i det avseendet?

Hammarbys supportergrupp är sannerligen ingen homogent tyckande skara. Jag tror nog att alla åsikter finns! En del ville sparka Stefan förra säsongen när det gick klart under förväntan. Personligen tycker och tror jag att Stefan är rätt man på rätt plats. Han kan otroligt mycket fotboll. Han har en tydlig stockholmsanknytning och hans personlighet passar i vår förening. Han vill spela en offensiv fotboll och har en tydlig spelidé. Men faktum kvarstår, med en av de dyrare trupperna i allsvenskan så ligger också kravet på att prestera över honom och laget. DET har fansen gemensamt.

Hur har det känts under försäsongen, både under träningsmatcher och i cupspelet?

Det har väl sett helt okej ut! Det har inte varit några klang- och jubelföreställningar där man som supporter blivit golvad av ett fantastiskt spel. Men försiktigt positiv är jag. Framförallt efter insatsen i cupderbyt mot AIK. Där fick jag se en inställning och ett jävlar-anamma som jag tyckte mig sakna helt under förra säsongen. DET har varit säsongens största glädje så här långt.

Vad är målsättningen för säsongen som helhet? Känns det rimligt utifrån läget just nu?

Målsättningen måste väl vara att vinna serien? Allt annat känns som en knäpp målsättning. Sen om man klarar det, det återstår onekligen att se. Det är mycket som måste stämma om Hammarby ska få till det över en hel säsong. Det gäller ju samma som för alla andra att man behöver ha tur med både skador och försäljningar.  Men blandar man inte i sig i toppstriden så är säsongen förstås en besvikelse.

Min personliga målsättning och förhoppning är att få gå på fotboll igen. Det här med att vara skärmsupporter håller på att långsamt kväva mig. Det är förfärligt och jag saknar min läktarplats så otroligt mycket. Jag tror att spelarna också är beroende av att vi är på plats. Det inbillar jag mig i alla fall. 

Tack Pernilla, och lycka till inför säsongen!


Match: IFK Göteborg - Hammarby IF
Plats: Gamla Ullevi
Dag: 8 augusti 2021


Läs vår analys av Blåvitts spelschema 2021 här.


 

John Fhager2021-03-20 21:12:27

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg