Lagbanner

Roger bakom skrivbordet

Alltid Blåvitt träffade Roger Gustafsson på Kamratgården för en lång intervju. I del 3 pratar Roger om ekonomi och kontrakt.
- Förut var det många agenter som sa "skriv inte på, gå som Bosman", men numera ber de sina spelare att skriva på.

Del 3

Detta är den tredje delen i Alltid Blåvitts artikelserie om Roger Gustafsson.

Fotbollen har under de senaste 20-åren utvecklats enormt mycket. Idag handlar det nästan mer om ekonomi än om själva sporten. Lönerna ökade lavinartat under 90-talet, framför allt för svensk fotbolls lokomotiv IFK Göteborg. Man hade enorma framgånga i Europa vilket ledde till stora intäkter. Dessa pengar investerade man bland annat i nya spelare för att kunna hålla sig kvar på den höga nivå man nått. När framgångarna slutade komma 1997 och i och med det även intäkterna hade man fortfarande en stor kostnadspost kvar, truppen. Roger sa för en tid sedan "Vi var först in i krisen, men vi är även först ur den". Idag handlar inte längre rubrikerna om blåvits dåliga ekonomi utan om andra klubbars problem. Klubben har helt enkelt anpassat sig till den nya tillvaron med Bosman och marknadskrafter. I den tredje och sista delen av vår intervjuserie med Roger får vi läsa om hans idéer och tankar kring löner, ekonomi och framtiden på spelarmarknaden.


Vad har Blåvitt tagit med sig för något positivt från den tunga perioden?

- Vi har ett budgetproblem i Blåvitt, och det kan man ta på olika sätt. Vi har jobbat som en klassisk fotbollsförening. Det kan låta tråkigt, vi har räknat hur mycket pengar vi har och vad vi kan jobba med, såhär ligger vi plus och minus, det ska gå ihop och så vidare. Vi vill inte sätta oss i skuld och vi vill inte blir beroende av andra människor. Så har vi jobbat, och vi har fått mycket kritik för det. Det finns andra klubbar i området och runt om i landet som satsat trots att de har skulder, de har köpt spelare och liknande. Vi ska nog vara glada att vi gjort som vi gjort, så att vi inte hamnar i den situation som många klubbar är i, skuldsatta med stora problem. Vi känner att vi har gjort rätt, och det är det vi har med oss då. Det är ändå viktigt att klara av det ekonomiska. Där kan man ändå diskutera, och det gör alla klubbar numera. Finns det andra sätt att leva på, med externa finansieringar och aktiebolag?

Ser ni på den sortens lösningar?
- Ja, vi måste tro på någonting sånt, annars lär det blir svårt för oss i framtiden, trots allt. Som man gör det runt omkring oss i Stockholm, Norge och Danmark etc. så blir vi mer eller mindre tvingade till det för att kunna vara med. Men vi ska vara medvetna om att det
ibland kan innebära stora problem. De som lagt pengar kan i sämsta fall komma med åsikter om startelvor och spelarköp och så vidare, och då är man där. Det är något man kan diskutera. Men vi är öppna för lösningar, det måste vi vara.

Inom en snar framtid?
- Ja, det finns ett koncept framtaget för hur det ska se ut. Det gäller bara att det ska komma rätt spelare i rätt ålder, någon som kan ge återbäring givetvis.

Då pratar du inte bara om pengar till en övergångssumma utan även lön?
- Det kan vara olika upplägg där, jag vet inte exakt. Det är juridiskt sett krångligt. Det kan vara en del av lönen, det kan vara en "sign-on-fee", det kan vara alla varianter.

Om man sådana pengar till säg löner, hur tror du att det påverkar med tanke på att vi har gått igenom ett stålbad med sänkta löner?
- Det är svårt att veta. Klubben måste säkra sig så att det inte drabbar ekonomin i klubben. Sedan är det även det psykologiska, så att andra spelare inte tar illa vid.

Ni har släppt spelare, som Høiland till exempel, på grund av att lönen inte varit vad de förväntat sig. Poängen med detta är att få in pengar till bättre spelare, borde inte det skapa en konflikt?
- Det kan göra det, men det kan också vara så att spelarna, som det ser ut idag, har förståelse för det. Spelaren i fråga ska i så fall se till att bli så attraktiv som möjligt på marknaden, så att några finansiärer är beredda att satsa särskilt på honom. På så sätt kan klubben gå lite fri, eftersom det är utomstående finansiärer som satsar pengar på vissa spelare istället för att klubben gör det.

Tror du verkligen att ni gör det?
- Nej, inte alltid, men i princip kan man säga så. Spelarna har blivit väldigt medvetna om detta, de har legat steget före oss i marknadsanpassningen. Klubbarna är lite segare och mer traditionsenliga. Unga spelare är mer öppna så sett.

Är det någon skillnad där på yngre och äldre spelare?
- Det finns alltid en diskussion inom klubbarna om vad man ska ha för lönepolicy. Är det den för tillfället bäste spelaren? Är det den äldste spelaren, trotjänaren?

Vad tycker du?
- Klubben måste bestämma sig för ett lönesystem helst i diskussioner med spelarna och spelarrådet, och sedan får man meddela spelarna det att såhär är det i våran klubb, så får de acceptera eller inte acceptera, helt enkelt.

Läs fortsättningen, klicka här.

Sjöblom, Hermansson, Gråsjö, Arvidson2003-10-02 09:30:00

Fler artiklar om IFK Göteborg

Styrelsen för IFK Göteborg spelar ett högt spel