Krönika: Är det viktigt med vilken dag matchen spelas på?
I denna gästkrönika ger Johan Norman oss sin syn på vilka dagar matcherna bör spelas samt reflekterar över hur matcherna idag fördelas bland olika klubbar.
En tanke har vägrat lämna mitt huvud. En känsla av att de allsvenska lagen inte har samma förutsättningar att få bra publiksiffror. Vill man vinna alla ligor, så vill man ju vinna även publikligan. Jag tror nämligen att matchdagen spelar en viktig roll. Jag tror naturligtvis inte att det spelar så stor roll för värsta "hardcore-fanset", om det är en måndag eller tisdag, han eller hon går till arenan i vilket fall som helst. Men jag tror att det har en stor inverkan på dem som ibland kallas för marginalåskådaren. Han dyker upp oftare om det är på helgen. Om matchen spelas på en helgdag, lördag eller söndag, så tror jag även att det är mycket enklare för familjefadern att ta med sonen på fotbollsmatch eller kanske gör hela familjen det till en söndagsutflykt, så storasyster, mamma och även svärmor får följa med. Detta, istället för att pappan går ensam på tisdag, skulle ju ge åtskilligt fler åskådare till matcherna. Nu är detta inge essä om sång och tifo på läktaren utan endast ett inlägg i antal besökare på matcherna, för det är en helt annan fråga som någon annan får bena upp och ha sina funderingar om. Även bortaföljet tror jag är större om matchen spelas på helgen. Rätta mig om jag har fel, för det är inte så lätt att hitta siffror på detta, så det är mer än känsla jag har.
Efter att denna tanke väl etsat sig fast så var jag tvungen att göra en gnutta efterforskning. Se om känslan överensstämde med verkligheten. Jag började med att gå igenom denna säsong. Hur ser då siffrorna ut?
Jo, det visar sig efter att man räknat på det att flest helgmatcher har AIK haft, hela 13 stycken. Sedan kommer DIF på elva, MFF på tio och inte helt oväntat IFK Göteborg sist med fem matcher som spelats eller skall spelas på en helgdag. Personligen så tycker jag dessa siffror visar tydliga tecken på diskriminering från Svenska Fotbollsförbundet.
Man hör ju talas om bråk som supportrar från Blåvitt ofta är inblandade i när det är match och att alla matcher med IFK Göteborg som ena lag, är högriskmatch. Detta tycker jag kvalificerat skitsnack. De matcher som det eventuellt kan bli bråk på är ju matcherna mot stockholmslagen, tyvärr måste jag ju tillägga, och då kan ju dessa matcher spelas på vardagar, både hemma och borta, och klassas som högrisk. Så kan alla de andra matcherna spelas på helgdagar, så mammorna och papporna kan gå på fotboll tillsammans.
Jag kollade även upp förra säsongen. För inte kan väl SvFF ha lurat oss lika mycket förra året. Så ny efterforskning påbörjades. Tror ni jag blev förvånad när 2002 år säsongs siffror dök upp?
Nej, det blev jag inte. För 02-säsongens vinnare av helgmatcher blev detta år, Djurgårdens IF på 13 stycken, sedan MFF på tolv, AIK elva och, som vanligt, på sista plats IFK Göteborg med nio lördags eller söndagsmatcher. IFK hade alltså fler samlingar på helgdagar året innan än vad de hade i år, men de hade ändå det minsta antalet.
Det finns säkert en mängd anledningar och orsaker till varför vi just nu ligger på femte plats i publikligan. Vi kanske inte har fler fans. Vi kanske inte lockar till oss lika många medgångare. IFK Göteborgs senaste års kräftgång är säkert också en anledning. Vi som varit med från tidigt 80-tal, genom UEFA-cupguld och sedan vidare till 1990-talet med fler SM-guld och många lyckliga stunder ute i Europa, kanske inte tycker att matcher mot Enköping, Landskrona eller Giffarna Sundsvall lockar? Eller så kanske det är som så att våra publiksiffror är riktigare, mer rättvisa och de lag som ligger norr om oss i den ligan, har fler medgångssupportrar. Alltså att våran kärna av änglar är rätt konstant. Ni får tolka, analysera och tycka precis vad ni vill om detta inlägg. Jag har skummat på ytan i ett ämne som det finns mängder av anledningar till varför det ser ut som det gör. Till exempel så har jag inte nämnt den anledning som stavas Gamla Ullevi. Vi har ju en av allsvenskans sämsta hemma-arenor. Kanske skall tillägga, om det inte redan är själklart, att jag är subjektiv. Jag vill alltid att IFK Göteborg skall ha de allra bästa förutsättningar.
Som ni ser är detta bara ett försök till analys, men kanske viktigare, så är det en fråga riktad mot Svenska Fotbollsförbundet om varför speldagarna är så snedvridna. Måste det se ut som siffrorna visar? Vilken är den största anledningen till detta? Ytterligare frågor som borde riktas emot SvFF i samma veva är ju flyttandet av speldagar, när väl spelschemat är fastställt. Känns som att förbundet blir överraskad av händelser som resten av de fotbollsintresserade i Sverige ser som självklara.
Tack för mig!
Under torsdagen publicerar Alltid Blåvitt SvFF:s och IFK Göteborgs syn på ovanstående fakta.