Bengt Halse - mannen med finaste jobbet i Göteborg, del 2
I fyra delar berättar IFK Göteborgs ordförande Bengt Halse allt om jobbet som ordförande i Blåvitt.
- Det är inte nytt för mig att umgås med politiker. Det har jag gjort det senaste dussinet år och ingen politiker jag då träffat har nog kommit på tanken att kalla mig fyrkantig, säger Bengt till Alltid Blåvitt.
Alltid Blåvitt träffade IFK Göteborgs ordförande Bengt Halse den 13:e november för en timmes samtal om och kring klubben. Samtalet bandades och kommer presenteras i fyra delar här på Alltid Blåvitt.
Om man tittar på ishockeyn i Sverige och som exempel Färjestad. De omsätter enligt uppgift 100 miljoner kronor per år på en liten ort. Visserligen kan mycket vara omsättning på grund av många matcher men tror du det finns något fotbollen kan lära sig av hockeyn? Fotbollen är ändå den sporten som väcker mest intresse.
- Ja, visst kan vi det. Ta arenafrågan till exempel som är het nu. Man kan konstatera i samtal med sponsorer och supportrar att arenafrågan är viktig. Löfbergs Lila arena är en riktigt modern arena. Fotbollen däremot har varit kvar på det stadiet att man ska leva i primitiva förhållanden och att spelet är det viktiga. Förväntansnivån har dock höjts rejält både för den vanliga åskådaren och kanske ännu mer för sponsorerna. Ska våra sponsorer ta sina tio viktigaste kunder på ett arrangemang krävs det upplevelser utanför fotbollen också. Det är klart, spelar man oerhört bra fotboll och ligger i topp kan man kanske ha överseende, men arenafrågan är oerhört viktig. Tittar man på övriga allsvenska klubbar har de alla förhållanden som är bättre än vad vi har här i stan.
På tal om arenafrågan. I media har du framställt som en främmande fågel och till och med påståtts vara fyrkantig och okänslig för det politiska klimatet. Hur ser du på detta?
- Det är inte nytt för mig att umgås med politiker. Det har jag gjort det senaste dussinet år och ingen politiker jag då träffat har nog kommit på tanken att kalla mig fyrkantig. Men av alla som deltar i debatten angående arena frågan är jag en av få som inte är med i det kommunalpolitiska komplexet. Jag har bara en stol att sitta på och det är ordförandestolen i IFK Göteborg. Jag måste göra vad styrelsen tycker är rätt för publiken, sponsorerna och de aktiva. Det är möjligt att jag uttryckt mig lite tydligare än vad man brukar göra, men jag kan inte se att jag kan göra något annat. Ska vi komma framåt i frågan måste vi ha alternativ på bordet som vi kan jämföra. Jag måste säga att jag är lite förvånad över tillmälena, men vi måste få svar på vissa frågor, till exempel:
- Hur ser en ny arena ut?
- Vilka är villkoren för att vi ska lämna arenan som vi har idag?
- Vad blir det för planhyra?
- Vad har vi för villkor när det gäller försäljning av reklam, mat och dryck?
- Tittar man på Löfbergs Lila hallen har dessa frågor varit avgörande. Detta är egentligen det enda vi har sagt och det vore bra om vi kunde få alternativ till det enda alternativ som vi har nu. Jag är dock rätt övertygad om att den här debatten kommer att breddas. Jag sitter på medlemmarnas mandat och jag står upp för det som jag tror är bäst för föreningen.
Tittar man på den ekonomiska biten har det tidigare varit mycket tal på att IFK måste titta mycket på kostnaderna, men samtidigt med Leif Nilsson kom en utveckling att vi kan titta på inkomsterna också, till exempel arbeta mer med till exempel sponsorer och derbyn. Men det känns ändå svårt att sälja dubbelt så många årskort till en arena som inte har mer sittplatser än vad Gamla Ullevi har. Om vi påstår att arenafrågan är avgörande för vilken kvalité och vilken fotboll vi ska ha i stan, håller du med oss då?
- Ja, ni har helt rätt där och det är viktigt att få fram detta samband och det kan vara en orsak till att jag kallats fyrkantig då jag försökt att förklara detta. Jag har visserligen bara haft ett möte med politikerna på en knapp timme, men vill man ha toppfotboll här i stan så är arenafrågan en helt integrerad del av detta. Vi kommer aldrig att på sikt dra till oss den publik och de sponsorer vi behöver för att hålla klassen om vi inte arbetar med arenafrågan. Det är väldigt viktigt att förstå att utan ordentliga intäkter kommer vi inte att på sikt kunna prestera bra fotboll. Spelarna är kontraktsanställda och har sina agenter och så vidare. Ska vi ha ett bra material är en bra utveckling av intäkterna nödvändig, men inte tillräcklig förutsättning för att vi på sikt ska kunna etablera och hålla oss kvar som topplag. Sedan finns det ju lag i Allsvenskan som köper ihop lag och ändå inte lyckas.
Finns det fortfarande mycket mer att göra på utgiftssidan? Spelarkontrakten har skrivits om och organisationen har ju setts över.
- Jag har lärt mig att detta är en elefant man måste äta i skivor. Vi tittar på alla kostnader. Största utgiften för oss är naturligtvis A-truppen och den ser vi över. Det har tidigare uppfattas som spelarnas marknad, men nu är det oerhört många spelare som finns på marknaden. För spelare av väldigt hög klass måste vi vara beredda att betala medan andra får nöja sig med mindre summor, men presterar dessa kan de höja sin lön.
Texten är utskriven av Hans Fagerlin.