Då: Mats Persson i Frölunda
Alltid Blåvitt publicerar en ett år gammal intervju med Mats Persson som innehåller en hel del intressanta ämnen.
- Det är lättare att nå a-laget här än i många andra klubbar, säger Mats om Västra Frölunda.
Nu får ni som Alltid Blåvitt-läsare förflytta er ett år tillbaka i tiden. Redaktionen har via omvägar kommit över en tidigare opublicerad intervju med Mats Persson. Mats, nu i IFK Göteborg, var då klubbdirektör i Västra Frölunda. Journalisten Andreas Hedström har skrivit artikeln som här publiceras i sin helhet.
Mats är Mats Persson, klubbdirektör i Frölunda och en av de få som är heltidsanställda i klubben. Jag besöker honom på Frölundas kansli, mitt i det stora köpcentrat Frölunda Torg. Via mobiltelefonen guidas jag rätt mellan affärer, upp för en rulltrappa och sedan upp för ännu en trappa. Ett kansli mitt i Frölunda Torg har dock sin förklaring. Vägg i vägg ligger en bingohall som föreningen sköter, Frölunda sköter ytterligare en bingohall på Vårväderstorget ute på Hisingen.
Mats pekar in mig i ett konferensrum samtidigt som han försöker avsluta ett samtal. I handen håller han de reklamskyltar som i december månad sitter i bussar och spårvagnar. Uppmärksamheten som klubben fått på grund av kvalet skall tas till vara, därför marknadsförs kommande säsong flera månader innan den börjar.
Följ Frölunda till Allsvenskan
- Göteborgs roligaste anfallsfotboll spelas på Ruddalen, stans goaste arena
De som varit på Ruddalen har kanske lite svårt att smälta det sista påståendet. På sittplats gäller det att sitta högt, inte för att få överblick, så högt kommer man inte på Ruddalen, men för kunna se sidlinjen på andra sidan eller åtminstone ha ögonen i höjd med spelarnas huvuden.
Det ska påpekas att göteborgsbegreppet "go" kan ha flera betydelser. Exempel:
Är du go i huvet eller? = Är du inte riktigt klok?
Go gubbe= trevlig kille.
Budskapet kan alltså vara svårtolkat.
Mats är den som har det tunga jobbet att förhandla med alla de spelare vars kontrakt går ut. Efter Bosman-domen är spelarmarknadens villkor ständigt i förändring.
- Vår situation kommer säkert att förändras. Tidigare var långa kontrakt dyra, det kostade att binda spelare. Nu är fler och fler spelare arbetslösa och jag tror de kommer att vilja ha längre kontrakt, jag tror spelare kommer vara glada över att överhuvudtaget få kontrakt. Ett långt kontrakt är en trygghet. När sedan Bosman börjar gälla även i Sverige gäller det att ha förberedelser för det, säger Mats.
Det blir en balansgång, inte för långa kontrakt som kan bli olönsamma. Inte heller för korta och riskera att tappa bra spelare gratis i onödan. En allt svårare balansgång ju mindre ekonomiska resurser en klubb har. Mats använder sig av uppmärksammade exempel från 2002 års allsvenska för att visa hur Frölunda vill jobba.
- Jag har full förståelse för hur Djurgården behandlade Abgar Barsom. Djurgården vill planera sin framtid, vill se längre än detta året. IFK Göteborg borde ha satt sig med Gustaf Andersson i mars och sagt "skriv på annars får du inte spela i år, du får lön men vi satsar hellre på någon annan." Vi kommer skriva tvåårskontrakt med våra spelare. Går de inte med på det så blir det inget.
Satsningen på unga spelare gör att Frölunda kommer fortsätta få betalt även för kontraktslösa spelare. Om Bosman gällt i Sverige hade Arash Talebinejad ändå kostat pengar för AIK på grund av regeln om utbildningsbidrag. Men med kontrakt hade övergångssumman med säkerhet varit större. Fredrik Björck som följer Arash till AIK är kontraktsbunden, men Frölunda stoppar enligt Mats helst inga spelare.
- Det är ett jävla sätt att inte släppa en spelare som kan få möjlighet att tjäna pengar och fortsätta utvecklas i en annan miljö. Dessutom kan man ifrågasätta hur sugen en spelare är på att kämpa för en klubb som tvingat kvar honom.
Läs fortsättningen här.