Lagbanner

Årskort borde vara en självklarhet!

Anders Almgren uppmanar IFK Göteborgs supportrar att köpa årskort inför säsongen 2004.
"Stöd vår klubb och hjälp dig själv både att spara pengar och att skapa drag på läktarna."

Oavsett hur bra den blåvita supporterrörelsen är eller kommer att bli, så kan den alltid bli ännu bättre. Det är en inställning som vi änglar aldrig får lämna. Självtillräcklighet är, som några gamla rockikoner skulle uttryckt det, en highway to hell. Vi får aldrig sluta utsätta oss själva för en sund självrannsakan och en framåtsträvande självkritik. Vi bör även minnas att jämförelser med andra supportergrupper tillsammans med ett ifrågasättande av orsakerna, när det visar sig att vi lyckas sämre på vissa områden än andra, är en fruktbar väg mot framåtskridande och förbättring. Och viktigast av allt: det som redan är bra, fortsätter inte att vara det per automatik. Det som är dåligt, förändras inte av sig självt. Det räcker inte med prat. Förändring kräver alltid en insats - av alla inblandade!

I den här krönikan skall jag ta upp ett gammalt sorgebarn: den blåvita försäljningen av årskort. Min förhoppning är att alla som läser detta, skall kunna instämma i att vår försäljningsstatistik verkligen suger, att det är viktigt att göra något åt den - och att vi alla bör hjälpa till efter egen förmåga!

Blåvitts klena försäljning: en outnyttjad resurs!
Ofta blir folk förbannade när man jämför IFK:s årskortsförsäljning med andra större klubbars. Det tolkas gärna som att man i allmän pessimism letar efter saker att klanka ner på i de egna leden. Det får vara hur som helst med den saken; här kommer en jämförelse i alla fall. Enligt uppdateringar på olika hemsidor, kollade den 20 januari, hade Blåvitt, Gnaget respektive MFF följande försäljningsstatistik för årskorten:

IFK - 2.448 kort
AIK - 5.935 kort
MFF - "över 9.300" kort!


Gnaget, som ligger närmast oss, har alltså sålt mer än dubbelt så många kort, MFF spelar i en helt annan division! Om vi även nämner DIF: Djurgården har på grund av flytten till Solna inte kommit igång med försäljningen riktigt i år, men förra årets siffror låg enligt en supporter jag talade med kring 8.000 kort.

Man kan spekulera kring orsakerna till våra jämförelsevis dåliga siffror - pris, arenans kondition, draget kring truppen och liknande är faktorer som alla spelar in. Som jag ser det, så handlar det dock främst om att vi har en olycklig "kultur" beträffande årskorten här i Götet. Men sånt kan förändras - och det är så jag vill se jämförelsen ovan: våra klena försäljningssiffror innebär att vi i de blåvita leden sitter på en stor, ännu outnyttjad potential! Våra konkurrenter har visat att korten går att sälja. Nu gäller det för oss att få alla blåvita kamrater utan kort att inse vad de själva - och IFK Göteborg - förlorar på att de inte skaffar årskort. Låt mig bidra med några inledande funderingar.

Vad vinner Blåvitt på årskort?

Varför skall man alltså hala upp 1000-1800 kronor (priser för standardkort, vuxen, på stå respektive sitt) redan innan säsongen? Jag skall börja med de argument jag själv anser starkast: därför att det gynnar IFK Göteborg!

Årskortsförsäljning handlar inte om att representanter för de allsvenska klubbarna, eller deras supportrar, skall kunna ägna sig åt pittmätning: "kolla, vi säljer så hääär många årskort." "Jaså, men vi säljer så häääääär många!" Vad det handlar om är en central faktor för hela klubbens verksamhet. Den viktigaste potentiella effekten av bra årskortsförsäljning, är att folk drar folk. En stor stomme av trogna årskortsinnehavare, garanterar publik. Tänk er att man vet att det sålts 7.000 säsongsbiljetter till IFK:s matcher. Detta gör det naturligtvis mer intressant både att köpa årskort och att - som sporadisk besökare - köpa lösbiljett. Dessutom bör det för klubbens del innebära en betydligt enklare förhandlingssituation gentemot sponsorerna, om man redan på förhand kan visa på en bred uppslutning kring matcherna. Detta gör att varje sålt årskort kan anses vara värt betydligt mer än de pengar man själv betalar. Och vi vet alla hur viktigt det är för klubben att fylla såväl läktare som konto - laget behöver stödet, klubben behöver stålarna.

Det finns även rent administrativa fördelar med många årskort - underlättat budgetarbete (vilket tycks behövas på Kamratgården) och annat. Men viktigast: årskort drar folk, folk ger klirr i kassan, klirr i kassan ger möjlighet till framtida satsningar!

Vad kan man själv tjäna?
Om det nu finns någon rättrogen som mot förmodan inte låter sig övertygas av altruismen om "klubbens väl", så skall jag även tillgodose behovet av argument som vädjar till egennyttan. De personliga fördelar man vinner med årskort är många. Man slipper oftast trista köer. Man behöver inte komma tidigt för att försäkra sig om en bra plats (gäller sittplats) - vilket kan bli nog så viktigt när vi nu i år kan hoppas på blåvitt drag på Avenyn före match! Dessutom sparar man rätt stora pengar på årskortet. Enligt Johan Bohman på Kamratgården kommer lösbiljetter kommande säsong att kosta 120 och 160 kronor för stå respektive sitt. (Observera dock att priserna är preliminära - från Scandinavium och ÖIS-gården sägs det att priserna slås fast först i slutet på februari). Priserna på respektive årskort har redan nämnts. Ett enkelt räkneexempel bör klargöra vilken möjlighet man som enskild har att spara pengar på årskort:

Antal matcher: 13 st.
Preliminärt pris, lösbiljetter: 120 kr/match (stå), 160 kr/match (sitt).

Pris, ståplats:

Totalt, lösbiljetter: 13 * 120 = 1.560 kr
Årskort: 1.000 kr
Spara: 1.560 - 1.000 = 560 kr(!)

Pris, sittplats:
Totalt, lösbiljetter: 13 * 160 = 1.980 kr
Årskort: 1.800 kr
Spara: 1.980 - 1.800 = 180 kr

Ovanstående exempel visar att totalsumman för lösbiljetter till ståplats ligger på 1.560 kr - man sparar alltså hela 560 spänn på ett årskort! På sittplats stannar totalsumman på 1.980 kr för lösa biljetter och man sparar sålunda mera blygsamma 180 kronor. I gengäld får man ju emellertid en plats på den enda läktare på Brädhögen som med lite fantasi förtjänar att kallas just "läktare". Jag vill poängtera att jag i prisexemplen dessutom inte tagit hänsyn till det faktum att ett flertal matcher under 2004 kommer att spelas på Nya. Vid dessa tillfällen kommer priserna, enligt samme Bohman, att ligga mellan 180 och 300 kronor. Där finns alltså ytterligare hundralappar att spara, vid köp av årskort.

Frågan "varför årskort?" känns med hänsyn till vad som sagts ovan totalt irrelevant. Alla tjänar ju på korten. Den intressanta frågan lyder snarare: "varför inte årskort"? Vi vet att korten går att sälja, vi vet att IFK tjänar på att många köper dem och vi vet att vi själva tjänar på det. Så - stöd vår klubb och hjälp dig själv både att spara pengar och att skapa drag på läktarna. Skaffa dig ett årskort - nu! Det bör vara en självklarhet.

Anders Almgren2004-01-23 11:00:00

Fler artiklar om IFK Göteborg