Årsmöte IFK Göteborg
Rapport från IFK Göteborgs årsmöte som hölls i måndags.
Årsmötet inleddes av att Bengt Halse höll ett kort anförande gällande året som gått och hur utsikterna är för 2004. Han konstaterade att förra året handlade om konsolidering på alla plan, fotbollsmässigt, ekonomiskt och organisatoriskt.
Totalt sett tyckte han att målen för året hade uppfyllts, fotbollsmässigt såg vi ett lyft jämfört med katastrofåret 2002 (mitt uttryck, inte Halses), ekonomiskt förbättrades resultatet från -12,9 msek 2002 till -4,9 msek för 2003 (vilket var i närhet av budgeterat resultat) och organisatoriskt fick vi förstärkning i form av en ny sportchef, Mats Persson, och den nygamle marknadschefen Hans Lundberg.
I övrigt nämnde Halse att man i år väntade sig att det skulle vara slut på förlusterna och de löpande intäkterna skall överstiga de löpande kostnaderna. Sportsligt sett tyckte han att förutsättningarna såg bättre ut än ifjol.
I korthet behandlades också det kommande 100-årsjubileumet men mer information om det firandet kommer att presenteras under veckan. Det rapporterades också att det har förbeställts knappt 2.000 ex av jubileumsboken, Halse själv hade här gjort en insats genom att beställa böcker till alla i sin familj.
Gällande ekonomin så presenterade resultat- och balansräkningen för år 2003 av Kaj Thorén. Som sagt slutade året med en förlust på knappt 4,9 msek, en resultatförbätting på cirka 8 msek jämfört med året innan. Bland posterna kan noteras att sponsornettot ökade med ung. 1,5 msek, kostnaderna för a-truppen minskade med knappt 3 msek och avskrivningskostnaderna minskade med 5,1 msek.
Värt att notera är också att det är mycket stora belopp som satsas på ungdomsfotbollen i Blåvitt, totalt var resultateffekten för denna verksamhet -5,6 msek år 2003 (-6,1 msek 2002).
Gällande kostnaderna för spelartransfers är det så att kostnaderna för nyförvärven till säsongen 2004 (Ijeh, Mourad med flera) inte ingår i 2003 års resultat. Detsamma gäller intäkterna för försäljningen av Martin som också de hamnar i årets resultat. Istället avsåg kostnaden för spelartransfers på 2,0 msek 2003 kostnader för förvärven av Crossa och "Big Mama" samt ersättningar till Antonssons och Sebastian Johanssons tidigare klubbar då dessa spelare genom sitt deltagande i IFK:s allsvenska matcher nu hade uppfyllt vissa kontraktsvillkor som ställts upp när övergångarna till Blåvitt skedde.
Intäkterna för spelartransfers på 2,4 msek kommer från Höilands flytt till MFF, Björcks övergång till AIK (på grund av övergångsklausuler som Blåvitt hade fått med när Björck gick från IFK till VF) samt ersättning för Risps utlåning till Chievo.
Årets negativa resultat på -4,9 msek sänkte det egna kapitalet med lika mycket och vid årets utgång så var det egna kapitalet +8,9 msek.
Efter ekonomigenomgången med därpå följande beslut om ansvarsfrihet för styrelsen och godkännande av revisionsberättelsen så följde valen av personer till olika positioner i klubbens ledning. Som vanligt var denna del av mötet helt odramatisk och alla valberedningens förslag godkändes av årsmötet utan att det krävdes rösträkning. Här är det värt att uppmärksamma att en kvinna, Sonja Jäine från Bowlingsektionen, nu för första gången valdes in i klubbens huvudstyrelse.
Nästa punkt blev "Behandling av till årsmötet inkomna förslag" och det mest intressanta som beslutades här är att årsmötet gav bemyndigande till styrelsen att undersöka frågan om det bör bildas en sektion inom IFK Göteborg för damfotboll. Om styrelsen kommer fram till att det är en bra idé så har den nu fått befogenhet att skapa en sådan sektion.
Efter detta var det Bosse Johanssons tur att säga några ord om det sportsliga. Han konstaterade att 2003 hade varit ett tufft år men att han var optimistisk inför 2004. Truppen är bättre och det är mer konkurrens om platserna. Målsättningen för årets säsong är att slåss om medaljplatserna. Skadeläget såg också positivt ut och Bosse räknade med att alla spelare skulle vara tillgängliga till premiären (knappast Claesson, egen anmärkning).
Mötet avslutades med diverse prisutdelningar, bland annat så fick de lovande ungdomsspelarna Alexander Nadj och Patrick Werner samt ungdomsledaren Eilert Björkman utmärkelser men mötets längsta applåd gick till orienteraren Jamie Stevenson som uppmärksammades för sitt VM-guld på sprintdistans.