Lagbanner

En dag med Läktargruppen

På tisdag är det dags för vårderby inför ett fullsatt Ullevi och ett sprakande skådespel från de blåvita supportrarna. "Det handlar om att visa sitt stöd för klubben"

Det är en stilla dag, långt ifrån den uppståndelse som råder när tusentals supportrar vandrar upp mot den östra ståplatsen och det känns konstigt men småtrevligt att gå förbi den alltmer gröna gräsmattan bort mot förrådet vid tipsläktaren. Där har det samlats en tapper skara på tio personer som idag ska ägna sin lördag åt att förebereda tifoarrangemanget som ska färga Ullevi i de vackraste av färger på tisdag.

Läktargruppen är nu inne på sin fjärde säsong. Efter några år med mer organiserade försök till läktararrangemang under mitten av nittiotalet tog Läktargruppen över och visade direkt framfötterna under derbyna mot Gais 2000. Kurvan på Nya Ullevi där den blåvita klacken huserar färgades blåvit genom plastband, en blå mosaikbakgrund och vita tvåpinnsflaggor med klubbemblemet på. Några lagom roliga säsonger fotbollsmässigt har gått sen dess och Läktargruppen har gått framåt och utvecklats en hel del. Lars Thorman som är ytterst ansvarig för Läktargruppen berättar:
- Folk har kommit och gått men det har hela tiden funnits en kärna på runt tio personer. Som mest har vi varit femtio personer som varit med och föreberett ett tifoarrangemang. Vi har lärt oss mycket genom åren genom våra misstag. Nu vet vi vad vi klarar av och vad vi inte klarar av på ett annat sätt. Det är också lättare att arbeta med tifo nu då publiken börjar förstå vad det handlar om och inte tror att papperna är tänkt som sittunderlag. Vi har också gått framåt när det gäller kunnande och organisation.

Det är mycket spring ut och in genom förrådet på Gamla Ullevi. Det målas, tejpas och stressen över att bli klara inför tisdagens match är märkbar. Längst bort på långsidan står det en samling flaggor och efter en noggrann översyn förstår man hur mycket arbete som ligger bakom.
- Det mesta av föreberedelserna sker på Gamla Ullevi. Ofta är det dock arbetet med att beställa in material som tar tid. Det stora tifot mot Örgryte förra säsongen var inte så mycket att jobba med förutom att köpa in allt. Ett betydligt mindre tifo som mot AIK även det förra säsongen tog däremot lång tid att förebereda. Vi gjorde fyra stora overheader i plast där det ska mätas ut och skissas upp, säger Lasse.

Under vintern har gruppen ett möte där de gör en grovplanering över matcherna innan sommaruppehållet. Där ges det utrymme för de idéer som finns och det diskuteras fram vilka matcher det ska satsas lite extra på. Ett liknande möte genomförs sen på sommaren där höstens matcher planeras.
- Sen är det inte så att vi går efter planeringen stenhårt. Det ändras mycket allt eftersom och vi skippar ofta helt vissa saker som är bestämt för att köra på något annat som kommer upp, säger Lars.

Vilka matcher satsar ni mest på?
- Det gör vi mot de rivaliserande klubbarna där stämningen är hög som mot Örgryte, Gais och Stockholmsklubbarna. Tifo handlar i första hand om att visa sitt stöd för klubben men även om att visa motståndarna att "det här är vi, kom inte hit och tro att ni är något".

Tifo har sitt ursprung i södra Europa och det är fortfarande där vi får se de mäktigaste arrangemangen.
- Det är helt klart där man hittar inspiration. Italien och de länderna i södra Europa, men även i de östra delarna med Ungern och Polen och i Sydamerika finns det oerhört mycket att lära och ta del av. Det är givetvis roligast att komma med något helt nytt. Sen kan man inspireras av lite här och där och sedan gör något eget av det. Det är billigt att plagiera rent av men ta till exempel Milans djävul som de lyckats med i en del arrangemang. Det kan man inspireras av och göra något liknande med vårt lejon. Men även i Göteborg hittar man inspiration. Att hitta något som är typiskt för staden är bra, berättar Thorman.

Mycket hänger på arenan om det ska bli ett lyckat tifoarrangemang eller inte. När jag tittar ut över Gamlas slitna träläktare och över ståplatsen i norr som ser ut att kunna falla ihop vilken dag som helst inser man att det inte kan vara lätt att göra något stort och lyckat arrangemang här.
- Gamla Ullevi är bra när det kommer till kaostifo och liknande. Att köra en koreografi är däremot inte lätt. Där är Nya Ullevi bättre där det finns stolar som man kan lägga ut papper på och i och med att det är två våningar är det lättare att anordna serpentinregn och det finns utrymme för banderoller och hängflaggor, säger Lasse.

Kan man inte använda Gamla Ullevis sittplats?
- Vi har försökt men folket på sittplats har en tendens att komma sent och hellre lägga pappret under stolen.

Läs fortsättningen här.

Andreas Kjäll2004-05-03 08:00:00

Fler artiklar om IFK Göteborg

Styrelsen för IFK Göteborg spelar ett högt spel