Lagbanner
2. Motståndaren i vitögat: AIK - 19 april
Kampen mellan IFK Göteborg och AIK Solna är av traditionen fylld av känslor och kämpaglöd.

2. Motståndaren i vitögat: AIK - 19 april

Allsvenskan närmar sig med stormsteg, och som nedräkning intervjuar vi experter på Blåvitts motståndare, i omvänd spelordning. Vi når nu Allsvenskans andra omgång, där IFK Göteborg möter AIK.

Gästexpert: John Cederblad, redaktionschef på Svenska Fans, tidigare del av AIK-redaktionen.

AIK har de senaste två transferfönstren förstärkt rejält, senast med hemvändande Alexander Milosevic. Samtidigt har man också tappat många spelare, inte minst i offensiven. Kan Nicolas Stefanelli, Bojan Radulovic och Henok Goitom bära upp de ambitioner som brukar finnas i Solna?

– Det är ju där skon klämmer. Radulovic och Stefanelli har avslutat försäsongen fint. Men nej, jag tror inte att det räcker hela vägen. AIK har ett starkt mittfält. Numera finns även ett nästan orimligt namnkunnigt och spännande försvar.

Tillsammans med den olösta målvaktsfrågan är det i offensiven frågetecknen finns. Vaknar Bahoui skadefri och på spelhumör behövs antagligen en anfallare i sommar. Om inte, då tar jag gärna två – eller blir snabbt motbevisad av duon Radulovic och Stefanelli redan i april.

Bartosz Grzelak kom in i ett pressat läge under fjolåret men lyckades lyfta AIK ordentligt. Hur blir det när han får en hel säsong från start, och hur passar hans spelidé in med den svartgula klubbidentiteten?

Bartosz norra Storstockholm-aura och bakgrund i klubben gjorde att han kändes som hand i handske, på förhand. I höstas fick han upp AIK på rätt köl. Det är lätt att glömma, men det gick verkligen inte av sig själv – det tog minst en handfull omgångar att få till något som liknade AIK igen.

– I min bok är det positivt och ett tecken på att Bartosz själv hade en stor del i förvandlingen. Vi har testat trebackslinje och 4-3-3. Osexiga 4-4-2 har också dammats av. Till skillnad från Norling känns han som en pragmatiker. Det är ett plus just nu.

– Bartosz Grzelak är nog rätt man – frågan är om han har fått korrekta verktyg för jobbet?

Vad är en rimlig målsättning för säsongen för AIK, och känns det som att man är på väg dit?

– AIK och rimlighet, ja du. Vi är på rätt väg. Sett plånboken är värvningarna godkända. Våra egna talanger lyfts fram: Kahl, Hussein och i år kanske den hyperspännande Ayari, för att nämna några.

– Var på vägen vi är i dag, det har jag ingen aning om. Under ett decennium funderade vi inför säsongerna på vilken av de fyra topplaceringarna som var vår. Nu tippas AIK vara en klubb för mitten av tabellen.

– Vi får se. Faller pusselbitarna rätt och AIK får en rimlig start + en eller två offensiva värvningar i sommar, då ska vi sikta mycket högre än så.
Det är ovisst. Det är spännande. Jag gillar det inte.

Vad förväntar du dig få se i mötet med IFK Göteborg 19 april?

– Jag förväntar mig en grinig historia mellan två namnkunniga, men ofärdiga lag. Hårda dueller och första målet vinner? Resultatet kan avgöra om Gnagets vårsäsong genomförs i uppförs- eller nerförsbacke.

– Sedan vill jag att Wernbloom är argare än Sebastian Larsson. Det skulle vara ett tecken på att AIK har övertaget. Det kan bli lite speltid för Goitom som gillar att stöka i Blåvitts straffområde. Får Hamsik debutera hoppas jag på att Milosevic drar det längsta strået i duellen med den sevärda slovaken.

Stort tack John, och lycka till inför säsongen!


Match: IFK Göteborg - AIK
Plats: Gamla Ullevi
Dag: 19 april 2021


Läs vår analys av Blåvitts spelschema 2021 här.


 

John Fhager2021-04-10 13:48:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg