Lagbanner

Jubileumsboken - bara det bästa är gott nog

"Målsättningen som Åke Josephson & kompani satte upp när de inledde arbetet med jubileumsboken var att den skulle sakna motstycke i Europa. Det känns underbart att kunna säga att de har lyckats."

Redan när jag från ca tio meters avstånd fick en första blick omslaget till årets givna gåva till Blåvita själar rös jag i kroppen. En närbild på Europas mest kända svenska klubbmärke på den blåvitrandiga dressen, och inget annat, utgör ett förträffligt första intryck av denna oas av blåvit läsning.

"Don't judge a book by it's cover" säger det engelska talesättet. Tillåt mig att bryta den regeln och göra precis så, för det som väntar en när man öppnar boken uppnår precis den nivå, om inte överträffar den, som det stilrena och underbart vackra omslaget sätter. Krönikor, bilder i massor - för att inte tala om den utförliga statistik som boken innehar.

Bakom boken ligger 40 skribenter med sju redaktörer i spetsen. Huvudredaktörer och initiativtagare är Ingemar Jönsson och Åke Josephson, och den sistnämnde var på plats vid dagens pressträff för att presentera slutprodukten. Bland skribenterna finns kända namn som Arne Hegerfors, Thomas Ravelli, Kjell Pettersson och Göran Johansson, men även Alltid Blåvitt-bekanta skribenter som Jonatan Gråsjö, Johan Lindström, Andreas Kjäll, Marcus Toremar, Erik Lupander, Johan Niklasson samt undertecknad själv. Som Åke Josephson själv uttryckte det är det kärleken till klubben som fört skribenterna samman och gjort projektet till verklighet.

Precis som man tidigare uttalat har boken delats upp i tre delar. Den första består av en sammanfattning, i form av krönikor, av de hundra åren, uppdelat i elva epoker. Den andra delen består helt och hållet av statistik, vilken tveklöst lär nöja den mest krävande av kalenderbitare. Vem visste t.ex. att Valdus Lund behöll samma position hela säsongen 1924/25? Att Erik Börjesson gjorde samtliga blåvita mål i 6-2-segern mot IFK Eskilstuna 1912? Eller att det egentligen var Djurgården man skulle möta i Corinthian Bowl 1908, inte Örgryte? Tänkte väl det.

Den tredje delen behandlar alla de övriga idrottssektioner som varit på IFK Göteborgs program under de första hundra åren, däribland bowling, skridsko och korgboll. Man har tilldelat de övriga sektionerna en egen del av boken för att undvika att de "drunknar i fotbollen", vilket verkar ha varit ett mycket klokt beslut.

Besmyckad med klassiska bilder som när Bebben lutar sig mot hörnflaggan, matchbiljetter från Europaäventyren, samt teckningar från de tidiga åren är inte boken bara läsvärd utan helt enkelt vacker att beskåda. Boken är givetvis i huvudsak intressant för supportrar till IFK Göteborg, men jag är övertygad om att boken kan intressera en större publik än så.

Målsättningen som Åke Josephson & kompani satte upp när de inledde arbetet med jubileumsboken var att den skulle sakna motstycke i Europa. Det känns underbart att kunna säga att de har lyckats. Att åka ner till Gunnar Grens plats, sätta sig på en bänk med boken öppnad, och bara suga in sig den historiska blåvita känslan är något jag varmt rekommenderar alla blåvita hjärtan att göra när boken har släppts i slutet av september. Gunnar Larsson uttryckte det väl: "Bara det bästa är gott nog för Sveriges bästa förening".



FAKTA
Titel: IFK Göteborg 1904-2004
Författare: Totalt 47 stycken.
Tryckeri: Billes Tryckeri, Mölndal.
Produktionsår: 2004

Patrik Hermansson2004-09-08 17:30:00

Fler artiklar om IFK Göteborg

Styrelsen för IFK Göteborg spelar ett högt spel