Lagbanner

Arenabeslut nära?

STRATEGI: För en dryg månad sedan rapporterade media om en idé till ett nybyggt arenakomplex där Valhalla IP i dagsläget ligger. Äntligen fanns den vision som skulle få fart på arenadebatten!

Komplexet som Hasse "Bula" Andersson, byggentreprenör och före detta styrelseledamot i Frölunda Hockey, presenterade i tidningen GT skulle innehålla såväl en fotbollsarena med skjutbart tak för 28.000 åskådare, en hockeyarena med plats för 12.000 samt inte minst drösvis med loger, restauranger, barer och affärer som skulle stärka klubbarnas ekonomiska situation.

Äntligen hade visionen som fotbollssupportrar i alla läger drömt om blivit verklighet. En sann entreprenör och klubbpersonlighet hade visat att det var möjligt att skapa de ekonomiska ramar som krävdes för att genomföra något riktigt bra och intressant för såväl staden som lagen i Göteborg. "Bulas" intåg i den medialt avsomnade debatten hade alla förutsättningar att ruska liv i frågan och sätta ordentlig press på politikerna samtidigt som föreningsfolket gavs möjligheten att på allvar blanda in näringslivet i frågan.

Upplägget var briljant, men det var ett par problem. För det första så har "Bulas" idé funnits i åtminstone femton månader och sannolikt avfärdats hos elitklubbarna som "visionärt men ekonomiskt och politiskt ohållbart" och för det andra så uteblev debatten helt. Kommunpamparna gav endast korta svar som inte kunde tolkats på annat sätt än att de var måttligt intresserade och fotbollsfolket med IFK i spetsen tog inte vara på den chans som fanns att visa upp såväl visioner som viljan att göra något bra av situationen.

Den massiva tystnad som följde efter utspelet kan inte tolkas på något annat sätt än att förhandlingarna om fotbollens framtida skådeplats är inne i ett känsligt läge. Det är alldeles för tyst för att inget skall vara i görningen...

För att bena ut de mest intressanta frågorna kring arenabiten har Alltid Blåvitt försökt sig på att genomföra en analys baserad på mer eller mindre kvalificerade gissningar:

Plats: Det har flitigt diskuterats var fotbollen skall hålla till för såväl sin egen som kommunens bästa. Valhalla, Heden samt "Nya" och Gamla Ullevi har varit de mest frekventa förslagen.

Valhalla kan räknas bort då det redan har beslutats att området skall föräras med en uppvärmningsarena för friidrott. Hedens framtid har de senaste dagarna varit ändamål för en livlig debatt men för elitfotbollen tycks det inte finnas någon plats. "Nya" Ullevi är en plats där inte minst vi blåvita har upplevt många högtidsstunder, men det finns inte en chans i världen att klubbarna - och framförallt dess supportrar - kommer att acceptera "vardagsfotboll" på den arenan. Dessutom används arenan såpass frekvent att det inte skulle finnas plats för både de stora publika evenemangen och den vanliga serielunken. Återstår således endast Gamla Ullevi, och det är med största sannolikhet här som skådeplatsen för fotboll kommer att vara i Göteborg.

Storlek: En arena som är tillräckligt stor för att klara av serielunken, men för liten för att på allvar konkurrera med "Nya" Ullevi. Det är nog på den nivån som vi får se en ny arena. I klartext innebär det en arena för någonstans mellan 15-20.000 åskådare. Byggs det större innebär det dödsstöten för all klubbfotboll på "Nya" Ullevi då klubbarna skulle tjäna mer pengar med 25.000 på läktarna på en ny arena än vad de tjänar med 40.000 på Ullevi, och det är knappast en situation politikerna vill sätta sig i.

15-20.000 kan tyckas som lite i dagsläget (med tanke på att vårt snitt i fjolårets allsvenska var 14.617), men det är svårt att inte hålla med när IFK:s klubbdirektör Mats Persson i tidningen Offsides senaste nummer sa "hellre plats för 13.000 och fullsatt än 25.000 och halvtomt". Dock vore det önskvärt om man redan nu dimensionerade en ny/ombyggnad så att när behovet och ekonomin finns skulle det vara möjligt att bygga ut med ytterligare 5-10.000 åskådarplatser.

Arenan: Andelen ståplatser på en ny arena kommer antagligen att vara väldigt liten. Ett viktigt skäl för detta är de Uefaregler som kräver att det i deras turneringar endast används sittplatser, samt inte minst för att sittplatser ger möjlighet för klubbarna att få ut ett högre biljettpris.

Den viktigaste faktorn i debatten om sittplatser eller ståplatser är dock säkerhetsaspekten, och om de element på läktarna som de senaste åren åsamkat föreningen både böter och oordning fortsätter ställa till problem kommer vi med största sannolikhet att få se en arena med endast sittplatser. Som vanligt kommer den stora massan (av skötsamma ståplatssupportrar) straffas av det otyg ett fåtal ställer till med.

Med ett så centralt läge som Gamla Ullevitomten utgör bör vi räkna med att en ny/ombyggd arena kommer att skapa stora möjligheter för att utveckla de kommersiella ytorna. Att det kommer finnas loger och restauranger på framtidens arena ser jag som en självklarhet, och man kan bara hoppas på att det är klubbarna som ges möjlighet att tjäna pengar på dessa lokaler. Konferensutrymmen, sportbarer, fotbollsmuseum, affärer och kontor är självklart önskvärt dels för att området skall vara aktivt alla dagar i veckan samt inte minst för att ekonomin i projektet skall stärkas.

Underlag: Med tanke på att en väsentlig del i en arenas ekonomiska framgång är bunden till dess utnyttjandegrad förefaller det självklara valet av underlag vara fjärde generationens konsgräs (kommer inom ett par år). Några tar Ullevis förhållandevis bra gräsmatta under Royal League som en kraftfull invändning mot konstgräset och hävdar att det går att spela på naturgräs året runt. Det är ju ingen diskussion om att det går, men det är inte särskilt bra. Ullevis matta är visserligen tämligen bra för årstiden, men vi får absolut inte glömma att vi pratar om en matta som används till runt tio-femton fotbollsmatcher årligen samt inte minst att årets vinter har varit ovanligt mild.

En ny arena skall inte bara vara duglig för (minst) tre elitlag under de tio månader som en fotbollssäsong pågår, den skall helst även klara av konserter, ungdomsmatcher och sponsorfotboll. Politiskt kan det vara viktigt att inte bara elitidrotten utan även breddidrotten får möjlighet att utnyttja faciliteterna, och då krävs det konstgräs. Mot konstgräs talar egentligen bara konservativa värderingar om att "fotboll skall spelas på naturgräs".

Tid: Att det inte går snabbt att få till politiska beslut har vi sannerligen märkt av i denna fråga, men trots allt är det viktigaste inte att det blir ett snabbt beslut utan att det blir ett bra beslut. Personligen har jag hela tiden räknat med att spaden inte sätts i marken innan Friidrotts-EM har gått av stapeln i augusti 2006. Skulle den tidsplanen vara riktig så kan en ny arena troligtivs stå klar till den allsvenska starten 2008. För att man skall vara redo att börja bygga direkt efter att Stefan Holm, Christian Olsson och Kirsten Belin har hoppat klart på Ullevi om ett och ett halvt år bör ett politiskt principbeslut i alla fall komma under första halvan av 2005.

Vi hoppas alla att en bra lösning på arenaproblematiken kommer inom kort och att det ger oss ett uppsving både ekonomiskt och sportsligt. Kan Borås så borde vi kunna...

Kristoffer Norén2005-02-20 22:50:00

Fler artiklar om IFK Göteborg

Styrelsen för IFK Göteborg spelar ett högt spel