Lagbanner

Bokslut 2004, del 2

Alltid Blåvitt tar sig en närmare titt på Bokslutet för 2004 som inom kort distribueras till medlemmarna i IFK Göteborg genom medlemstidningen Änglabladet.

Det finns två andra ekonomiska begrepp som ofta används i media och som man blir nödgad att kommentera i en sammanställning av det här slaget. De båda begreppen är resultat (vinst/förlust) samt Eget kapital.

Nackdelen med det första av dessa begrepp, resultatet, är att det är tämligen lätt att "manipulera" så att man hamnar på en lämplig nivå. Det andra begreppet, eget kapital, är en slags restpost bestående av skillnaden mellan tillgångarna (som skall värderas så försiktigt som möjligt) och skulderna (som skall värderas så högt som möjligt). Eftersom det är svårt att värdera många av de tillgångar som är förknippade med en idrottsförening blir begreppet på många sätt tämligen meningslöst (för alla utom Licensnämnden).

För att visa hur ologiskt resultatbegreppet är för en icke-ekonom så kan man ta ett exempel med en spelare som köps in för tre miljoner, skriver ett treårskontrakt men säljs vidare till en annan klubb för två miljoner efter två år. En vanlig människa - och all logik - säger ju att om man köper något för 3 mkr och säljer det för 2 mkr så gör man en förlust på 1 mkr. För en ekonom skulle samma transaktion ge en vinst på 1 mkr.

Bokföringsmässigt är spelaren värd 3 miljoner vid inköpstillfället, men när ett år (1/3-del av kontraktstiden) har gått gör man en s.k. avskrivning på 1 mkr (1/3-del av köpesumman). Efter två år gör man ytterligare en avskrivning på 1 mkr, vilket innebär att det bokföringsmässiga värdet är nere på 1 mkr. När spelaren säljs för 2 mkr och har ett bokföringsmässigt värde på 1 mkr uppstår en bokföringsmässig vinst på 1 mkr. Vansinnigt ologiskt och gaismatematik på högsta nivå, om man nu inte råkar vara ekonom...

Resultat
IFK redovisade ett positivt resultat för 2004 på 2,3 mkr. Under 2000-talet har resultaten varit -4,8 mkr (2003), -12,9 mkr (2002), -26,2 mkr (2001) och -3,8 mkr (2000), så det var på tiden att klubben lyckades visa upp svarta siffror.

Intäkterna uppgick till 70,6 mkr och kostnaderna hamnade på 64,5 mkr men man har även gjort s.k. avskrivningar på sammanlagt 3,9 mkr (varav 3,0 mkr avser externa spelarförvärv). Avskrivningarna påverkar inte kassaflödena (plånbokseffekten, se avsnittet "likviditet") utan är endast av bokföringsteknisk karaktär.

Analys:
IFK har presterat ett resultat som kommer se OK ut i jämförelse med de övriga allsvenska lagen när media får för sig att jämföra klubbarnas ekonomier. Supportern utan ekonomisk utbildning tycker att det är ett katastrofresultat med tanke på att vi sålt spelare och haft goda publika och sportsliga framgångar.

För egen del så fäster jag mig inte alls vid siffrorna utan konstaterar att en bra revisor med god retorik kan prestera ett resultat som stämmer överens med de önskemål som finns. IFK:s val att presentera en vinst på 2,3 mkr är sannolikt del av en taktik som innebär att man under flera år framöver kommer att gå med vinst. Man har på bokföringsteknisk väg helt enkelt skapat en viss buffert för framtiden.

Eget kapital
Klubbens egna kapital uppgick vid utgången av 2004 till 11,2 mkr. Detta är en ökning med 2,3 mkr från 2003. Den uppmärksamme ser att ökningen av det egna kapitalet är detsamma som resultatet och det är ingen slump utan det är så redovisning fungerar.

För att göra en närmare analys av det egna kapitalet krävs det att man tittar på de andra delarna av balansräkningen - skulderna och tillgångarna. De totala skulderna för föreningen uppgick till 23,2 mkr och här är det värt att konstatera att klubben inte har några långfristiga skulder alls till banker eller liknande kreditinstitut.

Tillgångarna i IFK Göteborg värderades till 34,5 mkr vid utgången av 2004 och man kan konstatera att värderingen är milt sagt låg. Exempelvis är varumärket - klubbens kanske största tillgång -värderad till exakt 0 kr. Spelartruppen (där bl.a. George Mourad har gått från att vara lovande Superettaspelare till landslagsman, och Kalle Svensson och talangen Andres Vasques skrivit på nya fyraårskontrakt) har - bokföringsmässigt - värderats 1,5 mkr lägre än vad den gjorde inför 2004. Att A-truppens marknadsmässiga värde skulle vara högre än de 4,0 mkr som den tagits upp till i Balansräkningen förefaller inte särskilt orimligt.

Analys:
Det egna kapitalet hamnar på ett betryggande avstånd från att vara negativt och det finns därmed absolut ingen risk för att Licensnämnden skall komma med några påpekande. Den slutsatsen är ungefär den enda man kan göra om det egna kapitalet. Det finns knappast ett enda noterat företag vars börsvärde är detsamma som det egna kapitalet (som det i en del branscher "borde" vara), och måttet är precis lika intetsägande när det gäller fotbollsklubbar.

För IFK:s del kan man konstatera att den långsiktiga existensen inte är hotad, och att man i nuläget inte har något behov av att trixa med siffrorna för att förbättra det egna kapitalet.


Sammanfattning
IFK Göteborg har lyckats vända en svår ekonomisk situation till att numera vara en välskött förening med tämligen god ekonomi. Under 2004 har omsättningen ökat rejält och även om det är önskvärt att denna ökning fortsätter är det långt ifrån säkert att så sker. Ekonomin har under 2004 inte bara varit i balans, utan faktiskt visat ett överskott för första gången under 2000-talet.

Det ser bra ut både på och utanför planen!

Kristoffer Norén2005-02-27 20:00:00

Fler artiklar om IFK Göteborg

Styrelsen för IFK Göteborg spelar ett högt spel