Lagbanner

Studiebesök i "Borgen"

KRÖNIKA: Alltid Blåvitt spenderade den längsta av fredagar på studiebesök i Frölundaborg.

Även om det kan vara svårt att förstå för en del nollåttor så håller en del av oss här nere på ett lag i fotboll, och ett annat i hockey. Mina val har blivit IFK Göteborg i fotboll och Frölunda i hockey. Val och val förresten, Ängel föds man till, och om man ville kolla på sport under vintern när jag växte upp så fanns det inte så mycket annat att kolla på än hockey. Visserligen harvade Frölunda då runt diverse streck, och efter nyår fick man vanligtvis möta storheter som Team Gävle och Vita Hästen, men det var ändå ett trivsamt tidsfördriv i väntan på att fotbollsplanerna skulle tina upp.

På långfredagen spelades det hockey i den där gamla, omoderna skapelsen som var Västra Frölunda IF Hockeysektions (innan de bytte namn till nåt fräckare) hem i fyra år under hippieeran. Frölundaborg byggdes 1967, och är alltså en drygt 50 år modernare skapelse än våra hjältars hem - Gamla Ullevi. Varför det byggdes en hockeyarena fyra år innan man byggde Scandinavium har jag ingen aning om, men det fanns säkert något bra skäl. Vård, skola & äventyrsbad var väl inte så viktiga på den tiden.

Nu till själva essensen i den här krönikan; betydelsen av en modern arena.

Jag brukar normalt bevittna en handfull hockeymatcher per år. Vanligtvis spelas dessa i drygt 30 år gamla Scandinavium som så sent som för tre år sedan rustades upp för 60 miljoner (inför ett hockey-VM). Där kan man - som de flesta säkert vet om - sitta och mumsa på en hamburgare, ta en öl och eftersom det bara finns numrerade sittplatser kan man t.o.m. tillåta sig att gå på toaletten utan att för den sakens skull tappa sin plats.

Det är ju bra, i alla fall i en jämförelse med hur det är på Gamla Ullevi. Eller "bra" kanske inte är rätt uttryck - det borde ju för fan vara en självklarhet att man kan gå på toaletten när man kollar på idrott (och ändå få en bra plats). Hursomhelst, i Scandinavium kan man pinka utan oro, och det är i mångt och mycket detta som ligger till grund för Frölundas ekonomiska framgångar de senaste åren. För även om Frölunda alltid har haft en stark publikdragande effekt - på samma sätt som IFK - är det först de senaste åren som produkten kommersialliserats och omsättningen rusat iväg och gjort klubben till en respekterad ekonomisk aktör.

När man går på hockey i Scandinavium så finns det en väldans massa kommersiellt tingeltangel runt omkring som man kan fokusera på. Detta kanske är ett måste för hockeyn som spelar femtio träningsmatcher innan allvaret drar igång, men det är absolut inget som jag vill se på läktarna under en fotbollsmatch. En sak som finns mycket av på hockeyläktarna och som jag gärna skulle vilja se mer av på läktarna även under en fotbollsmatch är kvinnor, och då menar jag inte enbart för att de är trevliga att se på.

En match i Scandinavium bevittnas uppskattningsvis av ungefär 30% kvinnor, och detta skapar naturligtvis ett ökat intresse även för män att gå dit. Kanske inte främst för att stilla ett primitivt behov, utan snarare att man kan få med sig sin egen lilla dam och därmed själv kan gå utan att riskera familjefriden. Frölundaborg är det närmaste Gamla Ullevi-standard som man kommer i dagens hockeysverige, och den empiriska slutsatsen som jag drog under den långa fredagens besök var att hockeyns brädhög kanske innehöll 95% män. På vår egen brädhög är väl andelen män ungefär samma.

Min slutsats är tämligen enkel, kvinnor har högre krav på arenastandarden än män.

Om man på politikervis skulle argumenterat i arenafrågan hade argumenten således varit att en ny arena är inte en fråga som främst rör fotbollen - det är en jämställdshetsfråga!

Det är ju synnerligen upprörande att etablissemanget i Göteborg är mot jämställdhet. För - återigen på politikervis - kan man ju inte tolka situationen på annat sätt än att om man inte stödjer en fråga så är man motståndare till den. Jaja, vi får hoppas att situationen snart löser sig, och även vi här i Göteborg blir jämställda och kanske t.o.m. får en så fin arena att vi kan kalla oss för feminister, det verkar vara populärt.

För klubbarnas del handlar det självklart om ekonomi. Att sälja vin (eller cider), istället för öl spelar naturligtvis ingen större roll, men att kunna erbjuda kvinnorna den komfort som eftertraktas breddar upptagningsområdet brutalt och kommer kunna skapa helt nya intäktstillfällen. Klubbarna har knappast i förlängningen råd att tacka nej till halva befolkningen.

***

Ett tjugotal inkastade flaskor, angrepp mot motståndartränaren, folk som svimmar på läktaren och dessutom en rejäl käftsmäll från en överförfriskad hockeybonde - hade det hänt i fotbollskretsar hade man tvingats spela inför tomma läktare, poängavdrag hade numer varit aktuellt och media hade skrivit spaltkilometer om "skandalen". I hockey är det tydligen inte så farligt. Domaren, Thomas Andersson, lämnar inte ens en rapport till förbundet om saken.
- Nej, Frölunda verkar ta tag i problemet så jag skriver ingen rapport på det.

Det är skillnad på sport och sport. På hockey skall man tydligen gå om man vill se många mål, eller om man vill bära sig åt som ett svin utan att det gör något.

Kristoffer Norén2005-03-26 15:45:00

Fler artiklar om IFK Göteborg