Lagbanner

Ekonomiallsvenskan 2004

EKONOMI: Svenska Fotbollsförbundet lämnar varje vår en rapport om det ekonomiska läget hos de allsvenska föreningarna säsongen innan. Alltid Blåvitt har tagit sig en titt på siffrorna för 2004.

Ekonomi och fotboll. Det hänger tätare ihop än vad många önskar, och de ekonomiska förehavandena ger ofta en direkt effekt på fotbollsplanen. Det mest uppenbara exemplet är de tre senaste årens Allsvenska tabell där segraren vid alla tillfällen har använt sig av externa finansieringsformer för att skaffa de avgörande spelarna. Djurgårdens inköpsiver (med Kim Källström och Andreas Isaksson) avlöstes av Malmö FF som värvade Afonso Alves från ÖIS med externa miljoner.

Är då ekonomiska muskler det samma som framgång på fotbollsplan? Absolut inte, för att konstatera hur illa det kan gå räcker det med att titta på AIK, det lag som gjort av med mest pengar av alla svenska lag de senaste åren och som numer spelar i Superettan. Ett annat uppenbart exempel på att pengar inte per automatik ger sportsliga framgångar är vårt eget lag - IFK Göteborg - som inte har vunnit SM-guld sedan 1996 men däremot lyckats göra av med merparten av de på 90-talet inspelade Champions Leaguemiljonerna.

Alltid Blåvitt har tagit sig en titt på och rankat de lag som spelade i Allsvenskan 2004 utefter deras ekonomiska situation. Utgångspunkten för analysen har varit de till Svenska Fotbollsförbundet inlämnade ekonomiska uppgifterna, men de har självklart även kompletterats med uppgifter från de olika lagens årsredovisningar.

Att en del till förbundet redovisade siffror inte stämmer överens med det som lämnats till medlemmarna beror på att det endast är de direkt fotbollsrelaterade inkomsterna och utgifterna som skall jämföras. Icke-fotbollssektioner och souvenirförsäljning är exempel på poster som inte finns med i förbundets sammanställning. Detta innebär exempelvis för IFK Göteborgs del att den faktiska omsättningen på 70,6 mkr i förbundets sammanställning minskat till 61,9 mkr.

Bedömningen är gjort utifrån ett marknadsperspektiv där hänsyn inte bara tas till de faktiska siffrorna, utan även framtidsutsikter, risknivå och potentiell avkastning (sportslig & ekonomisk) spelar in. Till viss del är det en subjektiv ranking där främst förhållandet mellan risk och potential kan skilja individer emellan, men naturligtvis kan även siffrorna tolkas olika beroende på betraktarens synsätt.

1. Kalmar FF


OmsättningResultatEget KapitalSkulder
26,0 Mkr1,0 Mkr3,8 Mkr3,1 Mkr

En gullig liten förening som får ut maximalt av varje satsad krona. Att man dessutom gör det till med en minimal risknivå är inget annat än mycket imponerande. Potentialen att utveckla föreningen kanske inte är den största, men det spelar ingen roll. Föreningen imponerar genom att både var välskött och nå otroligt bra sportsliga resultat med tanke på de ekonomiska förutsättningarna. En given vinnare, även om det alltid finns risk att nån får storhetsvansinne och förstör alltihop på en säsong eller två.

2. Djurgårdens IF
OmsättningResultatEget KapitalSkulder
61,1 Mkr1,3 Mkr6,1 Mkr10,0 Mkr

Den mest uppfinningsrika och därmed mest svåranalyserade föreningen i Allsvenskan. Bo&Bo sköter Djurgården som vilket företag som helst, och deras framfart imponerar. De lyckades köpa ihop två SM-guld, samtidigt som investerarna fick en hygglig avkastning på sitt satsade kapital. Ifjol lirade de på Råsunda, och i år får de sköta driften på Stadion - ett smart agerande som kan bli en ekonomisk jackpot. Föreningen klarar sig bra "på egen hand" och tillhör den ekonomiska eliten i Sverige. Det går dock inte att hyckla med att det är de riktigt rika pojkarna i DIF-sfären som ger dem andraplatsen. Om några av dem tycker att det är roligare med ett framgångsrikt fotbollslag än en vingård i Frankrike (eller varför inte både och?) kan Djurgården etablera sig på en riktigt hög nordisk nivå.

3. Malmö FF
OmsättningResultatEget KapitalSkulder
90,1 Mkr4,5 Mkr30,3 Mkr46,5 Mkr

Högst omsättning i Allsvenskan. Är bra på att tidigt plocka in pengar från sponsorer och publik vilket leder till en god likviditet över vintern. Dock ökar ju även de s.k. förutbetalda intäkterna på samma sätt. Tack vare att man är på väg att sälja Rosenberg för ett betydande antal miljoner hamnar MFF på bronsplatsen, utan den sannolika transaktionen hade man hamnat några snäpp längre ner. Det finns en rad tveksamheter i ekonomin. Den största rör de balanserade spelarköpen som utgör 23,9 Mkr av de 30,3 Mkr som klubben har i eget kapital. Kommer påverka lagets resultat kraftigt negativt de kommande åren (i snitt är de kvarvarande balanserade spelarkontrakten på 1,5 år).

4. IFK Göteborg
OmsättningResultatEget KapitalSkulder
61,9 Mkr1,6 Mkr11,3 Mkr23,2 Mkr

IFK har efter en rad tuffa ekonomiska år åter en ekonomi i balans. Har ökat sin omsättning markant de senaste åren, och har dessutom en tämligen lågt värderad tillgångssida i balansräkningen. Är tillbaka i den absoluta ekonomiska toppen och har lärt sig en läxa från de goda åren. När den nya arenan står på plats är det dags för IFK att lägga i nästa ekonomiska växel, tills dess får vi bara hoppas att inget oförutsett inträffar.

5. Halmstads BK
OmsättningResultatEget KapitalSkulder
41,9 Mkr0,1 Mkr14,4 Mkr19,7 Mkr

Härligt! Halmstad börjar - naturligtvis på ett försiktigt sätt - sätta sprätt på sina miljoner (de har ett driftunderskott på 5,0 mkr). Har halläningarna möjligtvis insett att det är viktigare med sportslig framgång än att vinna SM i räntenetto? Allt man gör andas försiktighet och småstadskänsla, och risknivån hos föreningen är minimal. Kommer gissningsvis aldrig riskera sin existens, men agerar för defensivt för att nå en topplacering.

Läs del två, med rankingen för lag 6 till 14.

Kristoffer Norén2005-05-07 11:00:00

Fler artiklar om IFK Göteborg

Styrelsen för IFK Göteborg spelar ett högt spel