Morgondagens arena idag - Tänk större redan nu
Alltid Blåvitt vill sätta ytterligare fokus på arenafrågan och har erbjudit de politiska partierna att förklara och beskriva sin vision om framtidens skådeplats för fotbollen i Göteborg. Detta är de borgerligas förslag:
De flesta är överens om att den allsvenska fotbollen behöver en modernare och mera publikvänlig arena i Göteborg. Ullevi är för stort för vardagsfotbollen. Gamla Ullevi är en alltför ålderstigen, sliten och omodern arena för fotboll på elitnivå. Det är också en otidsenlig sportanläggning med begränsat användningsområde och med ett minimum av den säkerhet, komfort och service som dagens publik ställer krav på.
Går man på fotboll vill man ha närhet. Hur bra stämningen är på läktaren beror nästan lika mycket på närheten till bollen som antalet människor på läktaren. Det är ingen slump att de arenor som starkt förknippats med sina hemmalag oftast haft närheten och tätheten som ledstjärnor i ritningarna. Detta kommer inte vara annorlunda i framtiden. Just därför krävs det att man tänker större och fångar in mer evenemang och aktiviteter som bygger på samma känslor en riktigt bra fotbollsarena kan väcka.
GEMENSKAP OCH PASSION
Om gemene man skall kunna gå på fotboll i framtiden krävs det att ståplatser finns kvar. Passion lever på stående fot, och inte på sittande. Tar man bort ståplatskulturen dör en del av fotbollen. Det finns faktiskt sätt att möta framtidens behov utan att ställa in fåtöljer längs lång och kortsidorna.
Att ge arenan en helhetskänsla ser vi gärna att långsidorna och kortsidorna hänger ihop. Stänger man hörnen förändras förutsättningarna dock för gräsmattan. Avsaknaden av vind och solljus skulle göra det besvärligt att hålla bra skick på naturgräset. Därför lämpar sig konstgräs bättre som underlag. Helgerån för vissa kanske, men att bevara och samtidigt bygga för framtiden är inte alltid förenligt. Då vi dessutom har Royal League-matcher i november, december och februari, och träningsmatcher utöver det, blir belastningen väldigt hård på naturgräset. Man får heller inte glömma att Göteborg har fått en bredd på elitfotbollen som kanske aldrig förr. Mot den bakgrunden finns det skäl att överväga om en ny arena kan hysa matcher som idag spelas på planer med otillräcklig publikkapacitet.
TAK ÖVER HUVUDET
På olika håll i Europa finns fotbolls- och evenemangsanläggningar som inte bara håller standard för den absoluta elitfotbollen, utan också förmår erbjuda möjligheter för andra arrangemang och sporter. Av ekonomiska skäl, men också för att stå förberedd för framtidens möjligheter och utmaningar bör man utreda förutsättningarna för en sådan arena. Istället för en begränsad användning på ca 50 fotbollsmatcher per år skulle en arena med tak kunna nå målet att få ca 100 - 150 matcher och arrangemang per år.
Just frågan om ett eventuellt tak över arenan har mer eller mindre kommit bort från planerna. Om vi skulle satsa större och därmed inkludera ett tak skulle det visserligen betyda en extra kostnad på kanske en halv miljard, men då skulle vi få en arena för 20 000 personer och med helt andra möjligheter till utnyttjande - året runt. I ett 10 - till 20 års perspektiv kan detta vara mycket realistiskt. I Stockholm finns det planer på en multifunktionsarena med 50,000 sittplatser. Det skulle bli världens femte största fotbollsarena med öppningsbart tak. Världens enda fotbollsarena med fast tak ligger i Japan. Den har naturgräs, som får solljus genom att rullas ut de via den ena kortsidan. Det finns sex fotbollsarenor i världen som har öppningsbart tak. Ytterligare två är (2004-07-01) under uppförande. Sedan har amerikanerna också sju inomhusarenor för sin amerikanska fotboll.
MER ÄN FOTBOLL
Med andra ord skulle Göteborg kunna knipa åt sig en tätposition när det gäller att erbjuda sina invånare och människor i dess omnejd evenemang och nöjesupplevelser. Vilken arena som än byggs är det en arena vi kommer att få leva med under ett antal decennier. Poängen med vårt förslag är att vi vill bygga för längre tid än så. Arenan vi vill ha svarar mot fler behov än fotbollsbehovet. Vi vill ha en multifunktionell arena som kan arrangera saker som inte kan det idag. Mellan Nya Ullevi och Scandinavium finns det ett glapp gällande publikkapaciteten. Vi har Scandinavium som täcker mindre evenemang och konserter för cirka 10 - 15 000. Nya Ullevi täcker de största med en publikkapacitet på 40 - 50 000 besökare. Det är faktiskt helt nya former av evenemang som kan komma till Göteborg om man har en arena till förfogande för 20 000 besökare - året runt!
ANDRA ÄGARE ÄN KOMMUNEN
Den utveckling vi ser mot en alltmer affärsmässig elitfotboll bör också leda till ett motsvarande större ansvar för den totala driftsekonomin. Liknande sportanläggningar har ofta kommersiella lokaler i direkt anslutning vilket kan möjliggöra privat finansiering av hela arenan. Det bör därför också utredas om det finns ett intresse från fastighetsbolag och i det göteborgska näringslivet i övrigt av en medverkan i detta projekt. Att erbjuda något av de mest namnkunniga göteborgska företagen att ge arenan sitt namn skulle medverka till att bygga varumärke och samtidigt stärka Göteborgs position nationellt och internationellt. Varför inte Volvo Arena?
Det är djupt beklagligt att det inte funnits någon som helst dialog i den här frågan. Detta är frågor som måste diskuteras i ett sammanhang och inte smygas på göteborgarna styckevis. Innan kommunen bestämmer sig för att bygga en centralt belägen fotbollsarena måste det bland annat stå klart vad som ska hända. Vi vill därför att en utredning skall genomföras i samverkan med Alliansklubbarna, Göteborgs Fotbollförbund och Got Event AB. Den skall ske öppet och offentligt genom att även privata intressenter inbjuds att medverka och komma med förslag.
Jan Hallberg (m)
Kommunstyrelsens vice ordförande
Kjell Björkqvist (fp)
Ersättare i kommunstyrelsen
Carina Liljesand (kd)
Kommunalråd