Lagbanner

En scen att drömma sig bort på

Alltid Blåvitt vill sätta ytterligare fokus på arenafrågan och har erbjudit de politiska partierna att förklara och beskriva sin vision om framtidens skådeplats för fotbollen i Göteborg. Detta är Göran Johanssons (s) vision:

Det var den 17 augusti 1961. På Ullevi hade mer än 40 000 personer bänkat sig för att se Blåvitt ta emot Elfsborg. Så här i efterhand har matchen blivit en klassiker och Bengt Halse har pratat om matchen som hans finaste Blåvitt-minne någonsin. Jag håller med honom.

Jag satt på läktaren som 16-åring och såg en fotbollsfest utan dess like. Matchen slutade 5-5 efter fyra mål av Owe Ohlsson och ett av Ingvar Svensson. Efteråt var både Blåvitts och Elfsborgs supportrar överlyckliga. Vi såg det som en fantastisk match som inte hade någon förlorare.

Jag vill minnas att säsongen 1961 var lite blandad. IFK inledde med att utklassa Hammarby på hemmaplan, vi fick "bara" det lilla silvret när säsongen var över, vi kom sist i triangelserien där den enda poängen kom i en lika-match mot ÖIS, Elfsborg vann allsvenskan men Bebben öste in mål. Som om inte det räckte så gladde AIK oss genom att åka ur allsvenskan.

Det är dubbelt att följa ett fotbollslag. Man gläds i framgångar och man lider i motgångar. Man gläds och lider med tusentals andra som blir ens vänner på läktarna, vänner som man har för att förenas av samma färger. Det är ointressant om färgerna är blåvita, rödblåa eller grönsvarta, det är samma känslor var man än är. Därför är arenafrågan så mycket mer än bara en skådeplats för fotboll. Arenan är tätt knuten till de känslor och de minnen man har upplevt på där.

När det gäller arenafrågan i Göteborg är de flesta överens om två saker:

För det första är Gamla Ullevi alldeles för sliten och omodern. Det är svårt för klubbarna att locka med specialarrangemang på arenan när man ska rekrytera sponsorer. Dessutom är pelarna som håller upp taket ett gissel för de stackare som råkar få en plats bakom dem.

För det andra är Nya Ullevi, som egentligen bara heter Ullevi, för stor för den allsvenska serielunken. Den passar utmärkt till derbyfesterna mellan IFK och ÖIS men det är inte lika upplyftande att se IFK mot Landskrona där med 8 000 personer på läktarna.

För att råda bot på dessa problem har majoritetspartierna i Göteborg enats om att bygga en ny arena på den plats där Gamla Ullevi står idag och hur denna nya arena ska finansieras. Efter att vi presenterade förslaget har det blivit en diskussion om hur rätt det var av oss att göra det. GP tog nog priset när de tyckte att vi skulle fråga kommunen innan vi kom med sådana förslag. Har GP tänkt sig att majoritetspartierna i kommunen ska fråga kommunens ledning om man får komma med förslag? Det är ju vi som är kommunens ledning, ska vi fråga oss själva?

En arkitektfirma har ritat ett förslag på hur arenan skulle kunna se ut. Förslaget har diskuterats flitigt och det har kommit många synpunkter och frågor.


GRÄSET

Ullevi har riktigt gräs. Det har diskuterats om en riktig gräsmatta klarar av ett tufft matchschema då det är tre klubbar som ska spela på mattan. Åtminstone en av dem, IFK Göteborg, har ambitioner att spela på vintrarna i form av Royal League och Europakupperna.

Kom då ihåg att det inte är något nytt. På 80-talet spelade IFK, ÖIS och GAIS sina matcher på Ullevi, detta samtidigt som IFK hade regelbundna besök från Europa. Med rätt behandling klarar en riktig gräsmatta av ett tufft matchande.

Personligen tycker jag att fotboll ska spelas på riktigt gräs men det får klubbarna själva bestämma.


HÖRNEN

I förslaget från arkitekterna har arenan öppna nya hörn. Det betyder inte att den kommer att se ut så. Det finns inga stadsbyggnadsmässiga eller estetiska skäl till att ha öppna hörn. Förslaget håller på att diskuteras och vi får se hur det blir.


TAK

Det har diskuterats om huruvida det ska vara tak över arenan eller ej. Större delen av läktarna kommer att vara under tak men för att inte förstöra eventuella möjligheter att bygga tak över hela arenan har kommunstyrelsen beslutat att arenan ska byggas så att man kan lägga till ett tak i efterhand.


STORLEKEN

Många har sagt till mig att de tycker att arenan är för liten. Den ska ta 17 000 åskådare och jag tror att det är bra att begränsa sig. De enda matcher i Göteborg som har fler än 17 000 åskådare är derbyna mellan IFK och ÖIS. Om GAIS skulle ta sig upp i allsvenskan skulle matcherna mellan IFK och GAIS garanterat också ha fler åskådare.

Jag tror att det kan vara bra att ha en arena som ibland är utsåld. Bara det lockar förmodligen folk att köpa biljetter i förväg. I Göteborg har vi av någon anledning som vana att köpa vår matchbiljett direkt i entrén till Gamla Ullevi. Om åskådarna ställs inför risken att det kan bli utsålt kommer fler förmodligen att köpa biljetter i förväg för att vara säkra på att komma in och det kan få upp antalet åskådare.

Det är faktiskt bra att ha en utsåld arena ibland och matcherna som tar riktigt mycket publik kan spelas på (Nya) Ullevi.


FRAMTIDA FRAMGÅNGAR

Vi är många som ser tillbaka på IFK Göteborg med glädje. Namn som Bebben, Fölet, Torbjörn Nilsson, bröderna Holmgren, Glenn Hysén och Stefan Pettersson kommer alltid att påminna oss om glada minnen från Göteborgs fotbollshistoria från Nya och Gamla Ullevi.

Jag hoppas att dagens barn och ungdomar kommer att se tillbaka på IFK Göteborg som pensionärer med samma glädje. Tänk om de får sitta på ålderdomshemmet och minnas när Den Attraktive, George Mourad, Martin Smedberg och Ozcar Wendt spelade hem Lennart Johanssons pokal till Göteborg flera år i rad i början på 2000-talet.

Tänk om de kan se tillbaka på Håkan Mild som fick avsluta sin karriär med ett SM-guld.

Tänk om de får se hur den unge Andres Vasques tog klubben till Champions League innan han flyttade och styrde mittfältet i Liverpool.

Jag hoppas att detta kommer att ske inför utsålda läktare på en modern arena. Göteborg behöver det.


Göran Johansson (s)
Kommunstyrelsens Ordförande

Alltid Blåvitt2005-06-09 10:00:00

Fler artiklar om IFK Göteborg

Styrelsen för IFK Göteborg spelar ett högt spel