Lagbanner
4. Motståndaren i vitögat: Halmstads BK - 2 maj
Blåvitt mötte Halmstad under försäsongen, en match som slutade 1-1.

4. Motståndaren i vitögat: Halmstads BK - 2 maj

Allsvenskan närmar sig med stormsteg, och som nedräkning intervjuar vi experter på Blåvitts motståndare, i omvänd spelordning. Denna gång tittar vi närmare på Halmstads BK, det första motståndet i matchrika maj.

Gästexpert: Håkan Ericsson, redaktör för Himlen är Blå, HBK:s sida på Svenska Fans.

Halmstad kommer till Allsvenskan med en relativt erfaren trupp på den här nivån. Vilken spelare blir allra viktigast i återkomsten i Allsvenskan?

– Med all sin erfarenhet och sina ledaregenskaper är det svårt att säga någon annan än Andreas Johansson! Han är ju något av en allsvenska landsfader på samma sätt som Andreas Granqvist en gång var i landslaget. 

Magnus Haglund tog Halmstad till Allsvenskan - hur är känslan bland supportrarna kring hans taktik och ledarskap i förhållande till Halmstads klubbidentitet?

Magnus kommer ju från trakten (Laholm) och jag skulle säg att han i mångt och mycket tagit tillbaka HBK till det som tidigare varit kännetecknande för klubbens identitet. Det innebär mycket fokus på laget, kontinuitet, klubbkänsla bland spelarna, hämta tillbaka "återvändare" (senast Marcus Antonsson) och att jobba mycket med det sportsliga och saker som är "gratis" (vi kommer aldrig att ha mest pengar vi kan vara bäst på det vi själva kan påverka som förberedelser, träning osv), jobba med talangutveckling i den egna akademin och scouta "guldkornen" i lägre divisioner. Att sedan spela 4-4-2 med en stark "target" på topp tillsammans med en djupledslöpande forward - mer klassiskt HBK kan det ju inte bli!  

Vad är en rimlig målsättning för Halmstads BK den kommande säsongen, och känns det som om man är på väg dit?

– Solklart att fixa nytt kontrakt! Högre än så finns ingen anledning att sikta efter tre år i Superettan och det känns också rimlig med den trupp vi har. Med spelare som Andreas Johansson, Joseph Baffo, Joel Allansson, Dusan Djuric, Simon Lundevall, Mikael Boman och Marcus Antonsson är Halmstad ingen helt vanlig nykomling men samtidigt ska vi ha respekt för att merparten av dessa spelare inte spelat fotboll i en högstaliga på 2-3 år.  

Vad förväntar du dig få se i Halmstads möte med IFK Göteborg 2 maj 2021?  

– Ja tyvärr inte den publikfest det borde fått vara i varje fall! HBK har ju haft svårt för IFK på senare år (även om de inte mötts på ett tag) och Göteborg har ju satsat ganska rejält med flera nya etablerade spelare. Men samtidigt vet vi att fotboll inte handlar om namn på papperet utan man ska få ihop ett fungerande LAG också. Jag förväntar mig en tuff uppgift, inte en seger men jag ser resultatet 1-1 blinka för min inre syn...

Tack så mycket Håkan, och stort lycka till inför den kommande säsongen!


Match: Halmstads BK - IFK Göteborg
Plats: Örjans vall, Halmstad
Dag: 2 maj 2021


Läs vår analys av Blåvitts spelschema 2021 här.


 

John Fhager2021-04-09 23:04:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg